Bästa tillbehören till glöggen

glöggmingel

Det är ju egentligen bara den första muggen glögg som är god, den andra dricker man för att hålla sällskap med dem som inte sörplat i sig den första och den tredje avstår jag gärna ifrån, då är det bara sötsliskigt… Men ingenting smakar så mycket jul och doftar så mycket tradition som glögg!

Och så kan man ju ha en massa godsaker till glöggen…

Tillbehör till glöggen – mina fem favoriter:

Fikon med lufttorkad skinka
Skär fikonen i kvartar. Dela skivor av lufttorkad skinka i två, sno ihop till ett litet knyte och fäst ovanpå varje fikonbit med en tandpetare. Droppa över några droppar balsamvinäger.

Päronsnitt med ädelost och skinka
Skiva päron i långa bitar, toppa med ädelost och vira runt lufttorkad skinka. Strö över lite färsk timjan.

Pepparkaksgrissini med ädeloströra
Gör smala (väldigt smala!) stänger av (färdig) pepparkaksdeg och grädda i ugn. Rör ihop ädelost och creme fraishe med en gaffel till en fluffig röra.

Rostad pepparkaka med brie och tryffelhonung
Baka eller köp mjuk pepparkaka. Skär pepparkakan i små bitar. Lägg bitarna på ett ungsgaller och rosta mitt i ugnen, ca 2 minuter på varje sida (225 grader, grill). Ta ut och lägg på en bit brieost, gärna medan pepparkakan är lite varm så att osten smälter lite. Toppa med en bit fikon. Ringla över lite tryffelhonung precis innan servering.

Snittar med grönkåls- och fetaost
Gör en röra av hackad grönkål, fetaost och creme fraishe. Hacka grönkål (Jag älskar kål och är så glad att göra något mer med grönkålen än att bara dekorera faten på julbordet!) Hetta upp en stekpanna med smör. Stek grönkålen, gärna med en krossad vitlöksklyfta i några minuter. Häll över lite vatten och låt koka in. Ta bort vitlöken, salta och peppra.  Blanda fetaost, creme fraishe och grönkål. Skär surdegsbröd i tunna skivor och rosta. Bred på röran, lägg på en brödskiva, bred mer röra på och avsluta med en brödskiva till. Skär i mindre bitar till små snittar. Det här receptet och bilden är från pagen.se.

tilltugg till glöggen

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*