Lyxig middag till Alla hjärtans dag – med inspiration från New Orleans

alla hjärtans dag jambalaya

Hur ska man fira Alla Hjärtans dag? Att laga en god middag till sin älskade kan väl vara en bra idé!?

Den här veckan kulminerar dessutom en av världens mest berömda festivaler, Mardi Gras i Lousiana och New Orleans så varför inta laga en lyxig middag med inspiration från den amerikanska södern?

alla hjärtans dag ostron

Förrätt: Ostron från New Orleans

1 dussin färska ostron
2 tsk hackade soltorkade tomater
2 dl olivolja
½ dl balsamvinäger
2 msk sockerrörssirap
½ tsk svartpeppar
½ tsk cayennepeppar
1 nypa torkad basilika
1 nypa torkad timjan
1 nypa torkad oregano
1 nypa salt

Hacka de soltorkade tomaterna och hacka fint, blanda sedan med resten av ingredienserna till en marinad. Låt stå några timmar. Sautera ostronen på medelvärme i två omgångar i hälften av marinaden tills de börjar ”krylla” sig. Lägg tillbaka ostronen i sina skal och droppa över den varma marinaden. Servera sex ostron per person som förrätt.

alla hjärtans dag jambalaya

Varmrätt: Jambalaya med kräftor

300 g kräftstjärtar
1 msk matolja
1 gul lök
1 grön paprika
2 selleristjälkar
4 dl långkornigt ris
6 dl vatten
2 tsk cajunkryddblandning (se recept nedan)
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 nypa salt

6 oskalade kokta kräftor

Ansa och tärna lök, paprika och selleri. Värm oljan i en kastrull och fräs grönsakerna några minuter. Tillsätt cajunkryddblandning (se nedan). Häll på vatten och tillsätt lagerblad, timjan och en nypa salt. Låt koka upp och tillsätt riset. Låt koka på svag värme till riset är klart. Tillsätt kräftstjärtarna och låt dem bli varma. Låt inte kräftstjärtarna vara i för länge då blir de sega. Servera i en djup tallrik med oskalade kräftor på toppen.

Cajunkryddblandning
5 msk paprikapulver
2 msk lökpulver
2 msk vitlökspulver
2 msk torkad oregano
1 msk cayennepeppar
1 msk torkad timjan
½ msk malen svartpeppar
½ msk malen vitpeppar

Stöt oregano och timjan i en mortel och blanda ordentligt med de övriga kryddorna. Förvara i en burk med tättslutande lock och använd för alla rätter från cajunköket.

alla hjärtans dag crepe

Efterrätt: Chocolate Crêpes med jordgubbar

1,75 dl mjöl
2,5 dl mjölk
1 stort ägg
1 nypa vaniljsocker
3 msk strösocker
1 nypa salt
1 msk olja

Sås:
2 msk smör
½ dl socker
1 dl chokladsås
½ dl jordgubbar

Blanda mjöl, kakaopulver, socker och salt i en skål och rör tills allt är blandat. Blanda ägg, mjölk och vaniljsocker i en annan skål. Rör ner vätskan lite i taget i mjölblandningen och rör tills smeten är jämn. Värm en stekpanna med lite olja och grädda en crêpe åt gången. Vik varje crêpe två gånger till en ”tårtbit”. Såsen: Smält smöret i en kastrull på låg värme. Rör ner sockret under omrörning. Ansa jordgubbarna och lägg några åt sidan för att garnera med. Dela resten i fjärdedelar och rör ner, låt värmas under någon minut. Rör ner chokladsåsen och låt allt bli ordentligt varmt. Lägg upp några crêpes på varje tallrik, ringla sås över och garnera med färska jordgubbar.

Varför firar vi egentligen Alla Hjärtans dag? Och vem var Valentin? Läs mer här>>

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*