Grillfest!

grillfest tips

Att grilla hör sommaren till och en grillfest eller grillkväll med vännerna är ett avslappnat sätt att umgås. Långsam tillagning av maten ger mer tid att umgås, och ofta samlas man runt grillen medan maten lagas. Mysigt och avslappnat!

Här är några små tips inför grillfesten!

Plock istället för förrätt!

Duka fram lite plockmat vid grillen, som man äter medan man minglar, istället för förrätten som man sitter ner och äter. Det är trevligt och det gör det enklare för värd / värdinna att grilla och samtidigt umgås med sina gäster. Grillfester är ofta för hela familjen, och för barnen är lite plock också roligare än att den sittande middagen blir längre. Vad man bjuder på kan vara beroende av vad det sedan blir till huvudrätt om man vill hålla ihop det hela, tex kan man bjuda på lite Medelhavsplock – antipasti, tomat- och mozzarellaspett, hummus, tapanad och kex om man sedan bjuder på grillat kött eller fisk som i Italien eller Grekland. Grillar man hamburgare, kanske det passar med lite plock med texmex-feeling till förrätt – quesadillas, nachos, salsa, guacamole och frijoles.

Gott grillat till plockmaten: Grillade champinjoner

Leta upp de största champinjonerna i affären. Ta bort champinjonens fot och fyll hålet med färskost, naturell eller smaksatt. Strö pressad vitlök och gräslök över osten, smaka av med svartpeppar och salt. För köttätarna kan man också rulla en baconskiva runt champinjonen. Grilla!

grillfest

Bjud på flera alternativ!

Har man ett lite större sällskap med barn och vuxna tycker jag att det är bra att blanda lite på grillen, så finns det något för alla, det är bra om vissa t.ex inte äter visst kött eller bara vegetariskt. Jag brukar t.ex blanda entrecote grillad i bit med olika, gärna lite udda sorters korvar med olika stark kryddning och majskolvar, squash och paprika. Sedan serverar jag det gärna med några olika såser och kryddsmör och hemlagad potatissallad med färskpotatis eller potatis från ugnen.

Grilla koreanskt!

En av mina grillfavoriter den här säsongen är att bjuda på koreansk bulgogi. Bulgogi är en av de mest klassiska rätterna i det koreanska köket. Traditionellt lagar man bulgogi i pannor direkt vid bordet, så det passar bra att flytta det hela till grillen. Marinerad grillad biff strimlas tunt och så äter man kött tillsammans med ris, srirachasås och kimchi (fermenterad kål) i ett salladsblad. Gott och fräscht!  När jag gör bulgogi på grillen, använder jag entrecote i bit och skär i lite mindre bitar som jag marinerar och grillar. Sedan strimlar jag entrecoten när den är färdiggrillad.

Santa Maria har en färdig kryddblandning för bulgogi marinad, om man vill spara lite tid och ett bra recept på snabbkimchi.

Bild från Santa Maria

Kryddsmör!

Syndigt gott till grillat är ett riktigt gott kryddsmör. Den som vill spara på kalorierna gör det på lättmargarin istället för riktigt smör. Blanda smör med andra ingredienser i en skål med gaffel. Klicka ut smöret på ett fat eller gör en rulle i smörpapper och låt ligga i frysen, gärna en halvtimme innan servering. Servera genom att skära i bitar. Vill man ha en festligare servering kan man låta smöret stelna något och sedan forma fina ägg med hjälp av två skedar som doppas i varmt vatten. Man kan också rulla kulor av smöret och därefter rulla dem i en krydda, t.ex hackad persilja eller paprikapulver.

Örtsmör:
Smaksätt med färsk hackad basilika, oregano, persilja och vitlök. Gott till både kött och fisk, blir häftigt knallgrönt när det blandas väl.

Bearnaisesmör:
Smaksätt med finhackad scharlottenlök, hackad färsk dragon, salt, peppar och en nypa cayennepeppar. Passar bra till grillat nötkött och grillspett.

Citron & lime smör:
Smaksätt med rivet skal och saft från citron och lime. Salt och peppar. Gott till fisk och grillade grönsaker.

Pepparrotssmör:
Smaksätt med riven pepparrot, färsk eller på burk. Salt och peppar. Passar bra till grillad vit fisk och till nötkött.

Ädelostsmör:
Smaksätt med stark ädelost, gärna några droppar cognac, salt och peppar. Gott till lite kraftigare kötträtter.

Festlekar till grillfesten

Jag gillar att knyta ihop fester eller middagar med lite tema, då känns det hela mer genomtänkt och det blir lite utöver det vanliga. Grillfest eller grillkväll tycker jag i sig funkar som tema men man kan ju ”krydda” (ha, ha) det hela med en passande festlek! Vill man ägna mer tid åt att förbereda maten än lekarna kan man ta hjälp av en färdig festlek – här är två med grilltema:

Musikquiz till grillfesten
Fyndigt med låtar som på något sätt har med grillning / eld osv att göra. Lite kul och oväntade låtar – och bra, blandade följdfrågor så att det finns något för alla att svara på, även om musik inte är specialiteten. Jag har kört det i både större och mindre sällskap, ibland delar jag upp frågorna så att man tar några frågor så och då under kvällen – det blir trevligt och som en ”röd tråd”.

Grillfest-lek i lag
En festlek att inleda med är kul, särskilt en grillfest kan man ju börja lite tidigare på seneftermiddagen. Den här festleken har olika stationer som man kan placera ut i trädgården och så delar man in gästerna i lag, På några stationer ska de svara på grillrelaterade kul frågor, på några station ska man provsmaka drinkar och såser och på någon lösa tändsticksproblem. Kul grej som gör att grillkvällen blir lite speciell och minnesvärd!

Grilla efterrätten också!

Skär frukt i bitar t.ex persika, ananas, kiwi, banan och jordgubbar. Lägg en portion på en foliebit, Lägg ett par bitar vit choklad bland frukten och knyt ihop. Grilla paketen ca. 5 minuter tills chokladen smält. Servera med vaniljglass!

Inbjudningskort till grillfest

Här kan man enkelt göra snygga inbjudningskort med egen text, att skriva ut själv. Det finns två fina inbjudningskort till grillfest!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*