10 roliga lekar till barnens Halloweenkalas

halloweenlekar, lekar till halloweenfest

Vad ska barnen sysselsätta sig med på Halloweenfesten, förutom att gå bus-eller-godis-tur såklart!? Här tipsar vi om roliga klassiska lekar som fått en spökig twist och riktigt bra tema-lekar till läskiga Halloweenkalas!

Sätt vårtan på häxan

Istället för att fästa svansen på åsnan eller knorren på grisen är detta en kul Halloween-variant! Plocka fram konstnären i dig och rita en läskig häxa på ett stort papper, en bit kartong eller träskiva och fäst mot väggen. ”Vårtan” ska såklart fästas på häxan med förbundna ögon och kan enklast bestå bara av en liten prick av en penna, men den ambitiösa festfixaren kan göra ”vårtor” av häftmassa som alla får fästa på häxan!

Pumpa-piñata

Inget höjer kalasstämningen som en piñata! I form av en pumpa, spöke, spindel eller annat läskigt passar den in perfekt i Halloweentemat. Obs! Se till att ha tydliga regler vem som ska slå, turordning och var alla andra ska stå (långt bort) för att undvika olyckor och osämja!

Här är ett klipp som visar hur man själv kan göra en pumpa-piñata av bland annat en ballong, tapetklister och tidningspappersremsor:

Pyssla monster på tid

Dela in barnen i grupper och ge alla lag en korg med pysselmaterial. På 5 minuter ska laget tillsammans pyssla ett monster eller läskig figur. Läskigast vinner! För att boosta allas självförtroende kan man också välja att låta alla lagen vinna i var sin kategori, exempelvis ”gulligast”, ”störst”, ”bäst samarbete”, osv.

Bus eller godis-lappar

Klipp till 25 papperslappar och skriv GODIS på fem av dem och BUS på de andra. Under BUS skriver du också en liten lätt uppgift, t.ex. ”gå som en zombie”, ”gör en läskig grimasch”, osv. Placera barnen i en ring. I mitten sitter en lekledare med en skål med godis och en häxhatt med lapparna i. Låt barnen dra lappar en och en, får man GODIS på lappen får man ta en godis ur skålen direkt, får man BUS ska man göra sin uppgift först och sedan få godis!

Fladdermusen i grottan

Barnen sitter i en ring i ett helt mörkt rum. Skicka runt en fladdermus i ringen i mörker tills lekledaren tänder ljuset. Den som håller i fladdermusen är ute och får gå och börja ta sig kalasmat/tårta/gå till nästa aktivitet.

Frankensteins laboratorium

Låt barnen känna på olika material i burkar eller skålar, men utan att se vad det är de känner på! Exempelvis med hjälp av ögonbindel eller genom att sticka in handen bakom ett skynke. Saker att känna på kan vara: kokt spagetti (maskar), oliver (ögon), vegetarisk schnitzel (död råtta), diskhandske fylld med vatten eller mjöl och vatten (avhuggen hand), slime (spökslem)… Obs! Var beredd med en skål med vatten eller ett handfat där barnen kan tvätta händerna efteråt! Gör leken till en tävling genom att alla ska skriva ner sina gissningar vad det var de kände på. Flest rätt vinner!

Monsterögon-stafett

Måla två pingpongbollar med märkpenna till läskiga monsterögon. Två lag ska sedan tävla genom att balansera ”ögonen” på var sin sked, precis som i klassiska potatis på sked-leken. Det lag som först lyckas gå/springa en bestämd sträcka med monsterögat vinner.

Fånga spöket

Dela upp kalasdeltagarna i två lag. Rita ballonger till spöken (eller använd färdiga spökballonger). Blås upp utan att knyta ihop (här är bra att vara flera som kan hålla!). Släpp ballongspökena en efter en och låt barnen försöka fånga dem innan de faller till marken. Det lag som fångar flest vinner.

Mumien

Dela upp barnen i par och ge varje par en rulle toapapper. Leken går ut på att den ene i paret så snabbt som möjligt ska snurra in den andre i pappret. De par som först får slut på papper vinner. Man kan också utse snyggast mumie när alla är klara.

Skräck- och kram-kull

Utse en tagare. Denne ska jaga och kulla de andra barnen och samtidigt säga BUU! Den tagna blir då förstenad av skräck och måste stå blick stilla tills någon av kompisarna kommer och bryter försteningen genom att ge en kram!

Skattjakter & mysterier

Lite längre lekar och aktiviteter som skattjakter och mysterier passar så klart också perfekt till halloweenfesten! Hitta på själv eller ladda hem en färdig skattjakt eller ett rysligt spännande mysterium eller escape game.

Här finns våra bästa tips på skattjakter och mysterier anpassade till både lite yngre och äldre barn! >>

Här hittar man en bra översikt med både skattjakter, mysterier, escape games och quiz med Halloweentema – för olika åldrar>>

Det är ju inte bara barnen som ska få ha kul…

Här finns festlekar till de vuxnas Halloweenfest!>>

 

 

 

Sending
User Review
4.57 (14 votes)