10 tips till kräftskivan

kräftskiva

Att ha kräftskiva hör augusti till! Det är en av årets roligaste fester som passar så bra en ljum och lite mörk augustikväll. Förr styrde kräftpremiären när man skulle hålla kräftskiva – nu är det fritt fram under hela sensommaren!

Det är relativt enkelt att ordna en kräftskiva då det inte behövs några större matlagningsinsatser utan det mesta handlar om att få tag i riktigt goda kräftor. Och sedan ska det till lite tillbehör, hattar, en fin dukning, snapsvisor och festlekar så har man en härlig kräftskiva!

Här kommer 10 tips för kräftskivan:

1. Kräftskiva meny

Menyn till en kräftskiva är ganska enkel – kräftor! Men en del tillbehör kan också behövas. Förutom det som serveras till själva måltiden kan det vara trevligt med något före, och något efter. Eftersom kräftor ofta serveras med tillbehör av olika slag serverar man oftast inte en trerättersmeny på kräftskivan, men det kan vara gott att börja med lite tilltugg och kanske en välkomstdrink på stående fot. Ett förrättstilltugg kan ju gärna innehålla lite kräftor det med, servera t.ex krustader med kräftost, lite hackad rödlök, kräftstjärtar och dill eller en tunnbrödsrulle med fyllning av kräftstjärtar. Skär i små rullar och sätt på tandpetare.

2. Kräftskiva recept

Köper man utländska kräftor kan det vara en god idé att piffa upp dem lite smakmässigt med en ny kräftlag. Tina först kräftorna i ett dygn. Koka sedan en ny lag – till ett paket kräftor:

2 liter vatten
0,3 dl salt
4 sockerbitar
1 dl mörk öl
1 knippe krondill

Koka upp vattnen salt och socker. Rör tills det löst sig. Häll i öl och ta i dillstjälkarna och några kronor (spara resten till dekoration). Låt lagen svalna till rumstemperatur och lägg i kräftorna. Ställ in i kylen och låt dra i ett dygn.

3. Tillbehör kräftskiva

De små röda krypen är goda – men de mättar kanske inte så mycket och ska man traditionen trogen dessutom dricka en snaps till så är det bra att ha något lite mer ”matigt” på bordet. Paj som tillbehör är en klassiker, paj väljer du efter smak och gäster, västerbottenostpaj, en kantarellpaj om du lyckats plocka lite sommarkantareller eller en skaldjurspaj eller lökpaj.

Nybakat bröd, smör och kryddost är också klassiska tillbehör. Hela, kokta kronärtskockor är också för många ett klassiskt tillbehör till kräftskivan. Det är också ett bra vegetariskt alternativ om någon gäst inte äter kräftor. Ett annat förslag är smördegssnurror med ost, små piroger, vitlöksbröd eller tunnbrödsrullar med kräftstjärtsröra.

Hur mycket tilltugg det ska vara till kräftorna beror på dina gäster. Trogna kräftätare får i sig mycket kräftor, medan de som är mer tveksamma till kräftorna, och kanske många barn, äter lite mer av tillbehören.

kräftskiva tillbehör

4. Efterrätt kräftskiva

När kräftorna väl är inmundigade känns en efterrätt med sensommarens bär och frukter som en självklarhet. Färska bär med glass, turkisk yoghurt smaksatt med lite vanilj eller en pannacotta är gott och enkelt!

5. Kräftskiva dekoration

Det hör traditionen till att dekorera till kräftskivan. Kulörta lyktor föreställande månen är en klassiker! Nu kan man också hänga upp solcellsdrivna små girlanger med ledlampslykotor i träden i trädgården – det blir så fint i den mörka augustinatten! Pappersgirlanger, pappersdukar, servetter och tallrikar med kräftor på hör också till de klassiska dekorationerna. Och partyhattar – de där med den jobbiga gummisnodden under hakan som kliar hela tiden, hör också till en riktig kräftskiva.

Man kan också frångå 70-talsklassikerna och göra det hela lite mer stilrent. Att lägga flera lager tidningspapper på bordet, och sedan lägga kräftorna direkt på kan vara en kul dukning – och ganska praktisk eftersom det ändå blir kladdigt. Kom ihåg mycket servetter – eller rulla istället ihop en kökshandduk till varje gäst. Knyt ett fint band runt och sätt en klyfta citron under bandet. Men skålar med ljummet vatten på bordet kan gästerna nu tvätta och torka fingrarna.

Röda kräftor och gröna dillkronor är fina att se på, så det kan också vara riktigt fint att lägga upp kräftorna på ett kakfat i flera våningar och ställa mitt på bordet – ett riktigt blickfång!

6. Kräftskiva dukning

Lite mer inspiration till dukning och dekoration till kräftskivan kan du hitta på vår pinterest-tavla>>

7. Snapsvisor kräftskiva

”Kräftor kräfva dessa drycker” skrev Albert Engström på en affisch i kampanjen mot spritförbudet – och det är vi ju många som håller med om. Och ska det drickas snaps till kräftorna så ska det ju också sjungas! Att sjunga snapsvisor till kräftskivan är ju dessutom kul och höjer stämningen!

En kul detalj i dukningen – och ganska praktiskt – är ett sångblad som blir ett underlägg till varje plats. Då har man snapsvisorna mitt för näsan, och dessutom ett underlägg att kladda på. Här finns fina sångblad till kräftskivan att ladda hem och skriva ut – gratis!

Ladda hem och skriv ut sångbladen här>>

sångblad kräftskiva

8. Sånghäfte kräftskiva

Väljer man en annan dukning så kan man istället duka med ett sånghäfte på varje plats. grapevine.nu har ett nytt fin sånghäfte med 15 utvalda snapsvisor till kräftskivan, både klassiker och nyare sånger, alla på välkända melodier som alla kan vara med och sjunga.

Här får du en rabattkod så att du kan du ladda hem och skriva ut de fina sånghäftena gratis>>

gratis sånghäfte till kräftskivan

9. Lekar till kräftskivan

Varje fest blir roligare med lite festlekar – så också kräftskivan! Välj nivå på det hela efter gästerna. En del kanske uppskattar lite busiga lekar i trädgården innan kräftorna medan andra hellre vill ha en lugnare festlek vid bordet.

Här hittar du roliga utomhuslekar för vuxna>>

En annan trevlig inledning på kräftskivan är en bordsplaceringslek – det är särskilt trevligt om alla gästerna inte känner varandra, då får de mingla lite och ”bryta isen” – dessutom får man en blandad och bra placering kring bordet. Här finns tips på roliga bordsplaceringslekar>>

Få roliga bordsplaceringslek till kräftskivan!

Här finns också en rolig bordsplaceringslek särskilt för kräftskivan där man ska para ihop ett namn med en beskrivning av en person.

Här kan du ladda ner den färdiga bordsplaceringsleken gratis>>

bordsplaceringslek kräftskiva

10. Tre färdiga festlekar till kräftskivan

Festlek: Kräftfest!

En komplett festlek att inleda kräftskivan med! Dela in gästerna i lag och låt dem sedan lösa nio utmaningar på olika stationer. En del är lite mer praktiska utmaningar och på andra behöver man tänka till – men allt har så klart med kräftor att göra!

Läs mer här>>

festlek kräftskiva

Kräftquiz

En trevlig festlek att köra vid bordet eller till fördrink eller dessert. 20 roliga frågor om kräftskiva och kräftor och annat som kan förknippas därmed. Förhöjer garanterat kräftskivestämningen!

Läs mer här>>

quiz till kräftskiva

Tipspromenad till kräftskivan

Om man behöver duka fram eller duka av, eller gästerna behöver en bensträckare (eller lite frisk luft ????) – kan det vara perfekt med en klassisk tipspromenad. Här finns en fin färdig tipspromenad med 16 frågor om allt som kan tänkas ha med kräftor att göra!

Läs mer här>>

tipspromenad till kräftskiva
Sending
User Review
4.88 (8 votes)