Advent – 3 “måsten” i advent och var de kommer från

advent

Julmys i väntans tider! Ordet advent kommer från latinets ”adventus” som betyder ankomst – och det är så klar Jesus ankomst det syftar på – men för många är det ju också ledigheten, julklapparna och släktingarna vi väntar på!

Adventstiden var från början en period av fasta, precis som fastan innan påsken, en tid då man förberedde sig inför att fira Jesus födelse vid jul. Advent inleds den fjärde söndagen före jul och varar fram till julhelgen. Beroende på hur julen ligger kan advent bli en vecka längre eller kortare. När juldagen infaller på en söndag blir adventstiden lång, infaller juldagen på en måndag blir advent kort.

Adventstiden innehåller sina egna traditioner som dels handlar om att räkna ner tiden fram till jul och dels, i alla fall för oss här i norden, där det årets mörkaste tid, handlar det mycket om ljus i alla dess former!

3 “måsten” i advent och var de kommer från

Adventsljusstaken

Få är de hem som i advent inte har en adventsljusstake där ett ljus tänds varje advent så att ljusstaken till sist ser ut som en trappa. Sedan kom till Sverige under 1800-talet.

I Sverige är de elektriska adventsljusstakarna, oftast med sju ljus, som vi ställer i fönstren under advent och fram till tjugondag Knut, mycket vanliga. Enligt uppgift ska det vara Oskar Andersson som arbetade på Philips som 1934 tillverkade världens första elektriska adventsljusstake. De julgransbelysningar Philips tillverkade fungerade dåligt och man fick många i retur och Oskar fick då idén att göra en ljusstake med returnerade ljus. 1937 producerades för första gången ett mindre antal ljusstakar som snabbt sålde slut och man gjorde fler nästa år. Under kriget låg tillverkningen nere men kom igång igen på bred front 1946, sedan dess är ljusstaken tradition!

Adventsstjärnan

Sedan med adventsstjärna kommer, som många av våra advents- och jultraditioner från Tyskland. Adventsstjärnan, som ska symbolisera Betlehemsstjärnan som ledde de tre vise männen till Jesusbarnets krubba, har anor från 1800-talet, den första adventsstjärnan ska ha hängts upp 1821. Den första adventsstjärnan i Sverige hängdes upp i Västerås domkyrka 1894. Det stora folkliga genombrottet för adventsstjärnan kom på 1940-talet då H&M:s grundare Erling Persson lanserade den sjuuddiga gulröda adventsstjärnan, allmänt kallad ”proletärstjärnan”.

Adventskalendern

Adventskalenderns uppfinnare sägs vara den tyske tryckeriägaren Gerhard Langs uppfinningsrika mor. När Gerard var liten ville mamma göra väbtan till jul lite enklare för Gerard och tog ett år en bit kartong som hon satte fast 24 kakor på, och så fick Gerard äta en kaka varje dag. I början av 1900-talet hittade Gerard på, inspirerad av mammas kak-kalender, en tryckt julkalender med två ark, där man skulle klippa ut bilder från det ena för att klistra på det andra. Det hela blev en succé! Dock stoppades framgångarna av 30-talets depression och krigsåren, men i slutet 1940-talet tog produktionen fart igen.

Den första svenska papperskalendern kom 1934, den ritades av Aina Stenberg-MasOlle. Den kallades ”Barnens adventskalender” och trycktes fram till 1964 och såldes av Sveriges Flickors Scoutförbund. Sveriges Radio sände sitt första program kopplat till en adventskalender 1957 och Sveriges Televisions första adventskalender sändes på TV första gången 1960. Först sände man första programmet den första advent men 1971 bytte man namn till julkalendern och räknar ner dagarna från 1 december.

Gör en egen adventskalender – här finns tips!>>

Här finns en adventskalender att göra själv men med färdigt pysselinnehåll och en personlig julsaga med ditt barn som huvudperson, att ladda hem>>

Sending
User Review
4.88 (8 votes)