25 halloweenlekar till Halloweenfest 2023!

halloweenlekar barn

Dags att fira Halloween! Men när är det egentligen man ska fira? Ja, vi tycker ju faktiskt att man kan fira hela höstlovet, och lite till! 🙂 Halloween är det som alltid den sista oktober, i år är den 31/10 en tisdag, då det också är höstlov för många barn och det lämpligt blivit vintertid söndagen innan – för extra mysrysigt mörker! Alla helgons dag infinner sig sedan på lördagen efter, den 4 november.

Halloween är höstens största fest och har blivit allt mer populär! Och det är ju en härligt fantasifull och färgglad högtid som passar så bra när höstmörkret kommit smygande. Dessutom sammanfaller den ju med barnens höstlov när man kanske vill hitta på något lite speciellt – då är det perfekt att ställa till med halloweenfest!

halloweenfest barn

Halloweenlekar 2023

Nytt för i år är två rykande färska escape games som faktiskt båda kan passa bra till Halloween! Självskiven är “Flykten från den spökande stugan” som utspelar sig just under barens “bus eller godis”-runda då de blir inlåsta i en mystisk spökande stuga i skogen och måste klara av åtta gåtor för att lista ut den magiska knackningen som öppnar dörren så att de kan fly – innan det är för sent!

Även det nya “Flykten från det mystiska museet” kan passa fint till halloween! Återigen har barnens nyfikenhet satt dem i klistret och de har blivit inlåsta i en korridor i det mystiska museet efter stägningsdags och det ryktas om att museets mumier och andra skrämmande invånare vaknar vid midnatt och vandrar i museets tomma korridorer – kan barnen hitta koden till dörren och fly innan klockan slår midnatt?

Både de här nya spelen riktar sig till barn i åldern 10-14 år och svårighetsnivån kan anpassas med hjälp av ledtrådskort.

Lekar till halloweenfest – vad ska man välja?

Hos grapevine.nu finns massvis med roliga halloweenlekar som passar till festen – både för barn i alla åldrar, ungdomar och vuxna – det är bara att välja och vraka, om det är svårt att välja kommer här lite tips:

Halloweenlekar för små barn

För de yngstas halloweenfest vill man att det ska vara mysigt, rysigt men inte läskigt på riktigt. Undvik ansiktsmasker på halloweenfesten – det kan lätt bli skrämmande.

För barn i förskoleåldern finns tre olika temaskattjakter som kan passa fint för att fira halloween. Temaskattjakterna är uppbyggda på samma sätt, de börjar med en spännande historia där barnen behöver hitta någonting – tex nycklar. De får ledtrådar (som funkar i alla hem) till ställen där det finns gåtor att lösa. När de löst en gåta har de hittat en av det de letar efter som får t.ex ett nyckelkort. När alla gåtor är lösta har de samlat alla korten och kan sedan t.ex öppna en skattkista. En vuxen är med och hjälper till att läsa, ger ledtrådar och delar ut kort. I skattjakterna finns sex gåtor och tre lite mer fysiska utmaningar som t.ex att lägga pussel, gå balansgång och springa och gömma sig. Temaskattjakter som fungerar så här är “Halloweenmysteriet”, “Mysteriet på monsterbalen” och “Spökmysteriet”.

halloween skattjakt

Vill man istället ha en skattjakt som går längs en runda kan man välja “Halloweenäventyret på Spökslottet”. Här behövs inga ledtrådar, utan man märker ut en runda och den kan vara lite enklare att arrangera för många barn – men för just de yngsta måste ju en vuxen hjälpa till att läsa. Skattjakten finns i tre olika svårighetsnivåer, för de yngsta, 4-6 år, för ca 7-9 år och för 10-12 år. Rundan kan man göra inomhus eller utomhus. Gör man den inne, eller ute i trädgården, kan man använda ett långt snöre som barnen får följa – gärna med lite roliga hinder som bord att krypa under, på vägen. Man kan också göra den ute, längs en promenad. Ju äldre barn desto längre promenad. Märk då ut rundan med snitsel eller med lyktor och marschaller. Eller om man vill göra det extra spöklikt, märk ut rundan med reflexer och låt barnen leta sig fram med ficklampa!

Längs rundan sätter man upp åtta kluriga gåtor som barnen måste lösa för att hitta fram till och öppna dörren till Spökslottets skattkammare!

Läs mer om “Halloweenäventyret på Spökslottet” här – och få en fin bordstablett på köpet!

 barn

Halloweenlekar för barn och ungdomar

Temaskattjakterna “Halloweenmysteriet”, “Mysteriet på monsterbalen” och “Spökmysteriet” finns även i en lite knepigare variant för barn ungefär i åldern 7-10 år. För dessa skattjakter behöver barnen kunna läsa och räkna en del. En vuxen ger ledtrådar och delar ut kort med sådant barnen “hittar” genom att lösa gåtorna. Alla dessa skattjakter har en rolig “story” och är ett mysterium som måste lösas!

Vill man göra en skattjakt där man kan skicka iväg barn som kan läsa på egen hand längs en runda så väljer man “Halloweenäventyret på Spökslottet”, den finns i två olika svårighetsnivåer för skolbarnen, 7-9 och 10-12 år. Åldersgränserna är ju så klart ungefärliga och gåtorna i skattjakten är lite varierande – men det är en fingervisning om svårighetsnivån. Har man en grupp barn i blandad ålder kan man välja den variant som passar flest barn, men det finns också gåtor som även yngre barn kan vara med och lösa. Den här skattjakten är enkel att organisera för många barn, och man kan skicka iväg per eller grupper av barn för att lösa skattjakten efter varandra.

Vill man istället låta barnen lösa lite mer praktiska halloweenuppdrag finns “Uppdrag: Halloween”. Det här är en lek som passar bra för den stora barngruppen uppdelad i grupper. De åtta uppdragen är både kluriga och praktiska. Barnen ska räkna och lösa chiffer men också samarbeta för att nå saker, leta efter ledtrådar och smälla ballonger allt för att få fram en åttasiffrig kod som ger en belöning! Den här leken passar bar både ute och inne – hemma eller i en lokal.

halloweenfest barn

Från ca. 9 år finns vårt mycket populära Escape game “Flykten från det hemsökta huset”. Det här passar bäst att göra inomhus – gärna i ett halloweenpyntat hus. Här ska barnen rädda den försvunna professor Fledermaus och fly från låsta rum i hans hemsökta hus!

För barn som gillar trollkarlarnas och häxornas värld finns ett spännande Escape game som heter “Hallows skola för häxeri och magi” – här blir barnen elever på skolan och ska klara av åtta lektioner i allt från trolldryckslära och trollformelslära till kvastflygning, apådomskonst och läran om magiska varelser för att ta examen från skolan. Leken finns i två svårighetsnivåer, för barn i åldern 7-9 år och 10-14 år.

Nästa svårighetsnivå är sedan “Flykten genom den förhäxade spegeln” – det är ett lite knepigare Escape game där deltagarna måste fly från häxan Spellatrix läskiga slott genom en förhäxad spegel – och för att göra det måste de lista ut den magiska knackningen. “Flykten genom den förhäxade spegeln” passar för ungdomar i åldern 12-16 år – men också för äldre med barnasinnet kvar. Det är också ett kul Escape game att göra tillsammans – barn, ungdomar och vuxna!

halloweenlekar utomhus

Halloweenlekar utomhus

Vill man skicka ut barnen på spännande halloweenäventyr utomhus, dessutom med favoritsaken – mobilen – i högsta hugg finns våra roliga mobilskattjakter – här följer man en karta och svarar på kluriga gåtor direkt i mobilen. Som arrangör bestämmer du rutten och kan sedan skicka iväg upp till tio lag som dessutom tävlar mot varandra på tid. “Halloweenjakten” passar bar för barn ungefär i åldern 8-12 år och “Jakten på Spökskatten” är lite knepigare och passar för barn från ca 10 år.

Fantasyäventyr för de lite äldre

För ungdomarna och alla, oavsett ålder, som gillar ett fanatsyäventyr finns mobilskattjakten “Jakten på den magiska ringen“! Deltagarna ska ge sig ut på en resa i det vilda landet Nidor för att befria folken från den onda trollkarlen Melifar som härskar med hjälp av den tusenåriga magiska ringen! På vägen möter de alver, dvärgar, trollkarlar, häxor och drakryttare som vill hjälpa dem – eller inte… Den här skattjakten är knepig och passar från ca. 13-14 år och uppåt. Till sin hjälp har deltagarna ett kuvert med ledtrådar och hjälpmedel som t.ex. ett mystiskt “alvhjul”, en chiffernyckel för att förstå drakryttarnas hemliga chiffer, skalden Areons dikt om våra hjältars resa och en del andra saker som kan vara bra att ha! Det här äventyret kan man göra massvis med kul med – går du “all in” finns kanske en och annan av figurerna “på riktigt” längs vägen!? Du fixar enkelt det hela – när som helst och var som helst!

Halloweenlekar för vuxna

Det är ju inte bara barnen som ska få ha kul! För den vuxna halloweenfesten finns roliga quiz, spännande mordgåtor och kul festlekar!

Det finns två olika quiz där en lekledare spelar upp låtar och ställer roliga följdfrågor. I vårt “Halloweenquiz” finns 26 blandade frågor, varav 11 musikfrågor som alla har med halloween att göra. I vårt “Halloweenmusikquiz” är det ännu mer stämningsskapande musik med 23 låtar som kan förknippas med halloween och läskigheter och så klart med kul följdfrågor till varje låt. Vill man istället låta gästerna mingla och quizza utan att behöva samla alla för att ställa frågor, kan man använda sig av vårt “Mingelquiz Halloween”, då sätter man upp de fina frågebladen och låter gästerna mingla runt i par eller lag och svara på frågorna – kanske med något gott att dricka i handen.

Vår festlek till halloweenfesten har sju stationer där lag ska både svara på frågor, lyssna på låtar och smaka på drinkar. Trevligt och kul!

Till halloween passar det så klart också bra att lösa ett mordmysterium. Just till Halloween passar “Halloweenmordet på Haunted House” alldeles utmärkt. Här får deltagarna först lite bakgrundsmaterial och får sedan lyssna på fyra kortfattade kapitel med en spännande mordgåta. med slutledningsförmåga, logik och fantasi handlar det om att lista ut detaljer om mordet som begås och till slut också vem som är mördaren!

halloweenkostymer

Vill man gå all-in kan man också ordna en mordmiddag med rollspel, då får alla gäster på förhand en roll och dyker upp till festen som den här personen. Alla spelar sedan avgörande roller där de ska göra och säga vissa saker efter manus, och till slut handlar det om att avslöja mördaren som finns mitt ibland er! Mordgåtor med rollspel behöver ha ett visst antal deltagare, här finns “Mord på menyn” (6-8 personer), “Teatermordet” (11-15 personer) och “Teodor Toloffs testemente” (10-15 personer).

Här hittar du en hel massa mer tips för halloweenfest för både barn och vuxna>>

Sending
User Review
5 (2 votes)