3 underbara sommartårtor till sommarfesten

sommar tårta

Sommarfest kräver sin sommartårta! För visst finns det väl inget somrigare än en sommartårta med jordgubbar! Här får du tips på tre smarriga sommartårtor som dessutom är enkla att göra! Och till kaffe och tårta rekommenderar vi sedan lite underhållning!

MIDSOMMARTÅRTA

Tårta med söt mandelbotten, frisk citronkräm och fruktiga jordgubbar.

12-16 bitar

Ingredienser:

  • 1 liter jordgubbar
  • 300 g mandelmassa
  • 1 ½ dl lemon curd (köpt eller hemlagad)
  • 2 äggvitor
  • 1 ägg

Tillagning:

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Rör ner ägg och äggvitor. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt svalna. Lägg bottnen på ett tårtfat. Bred på lemon curd. Halvera jordgubbarna och fördela dem över tårtan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

JORDGUBBSFLAN MED LIMESÖTAD PHILLYCRÉME

Fräsch limekräm på frasig smördegsbotten med söta jordgubbar.

8-10 bitar

Ingredienser:

  • 1 paket kyld smördeg på rulle (250 g)
  • 200 g färskost av philadelphiatyp
  • finrivet skal och färskpressad juice av 1 lime
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 1 liter jordgubbar
  • citronmeliss till garnering

Tillagning:

Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut smördegen på en ugnsplåt, behåll papperet under. Sticka smördegen med en gaffel. Grädda på näst nedersta falsen i 12-15 minuter. Efter halva tiden, dra ut plåten och sticka degen ett par gånger så att den sjunker. Ta ut och låt svalna på ett galler. Vispa samman grädde, färskost, florsocker, limeskal och limejuice. Vispa till en tjock, fluffig konsistens. Fördela krämen jämnt över smördegen. Skär jordgubbarna i bitar. Garnera med dem och eventuellt citronmeliss.

LÄCKRASTE JORDGUBBSTÅRTAN

Denna vackra tårta har en spännande smak av apelsin, röd vinbärsgelé och vit choklad.

8-10 bitar

Ingredienser:

  • 1 färdig tårtbotten (3-delad, 340 g)
  • 1 liter jordgubbar
  • ½ dl röd vinbärsgelé
  • 1 apelsin
  • apelsinstrimlor till garnering

Mousse:

  • 100 g vit blockchoklad
  • 1 msk florsocker
  • 3 dl vipsgrädde
  • 3 äggulor

Tillagning:

Pressa juicen ur apelsinen och häll den över bottnarna med sked. Låt stå och dra medan resten görs. Mousse: Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna lite men inte stelna. Vispa grädden. Vispa ägggulor och florsocker i en annan skål och vänd ner grädden. Rör ner den smälta chokladen i grädden. Lägg ihop tårtan med chokladmousse mellan bottnarna och runt om. Lägg jordgubbar över hela tårtan. Smält gelén på svag värme och vispa den slät. Lägg i skalstrimlorna och ge dem ett hastigt uppkok. Lyft upp dem och låt rinna av på hushållspapper. Glasera jordgubbarna med lite gelé och garnera med apelsinstrimlorna.

Underhållning till desserten!

När man kommit så långt som till kaffe och tårta på sommarfesten kan det också vara dags för lite rolig underhållning eller lite skivor till kaffet 🙂

Låt dina gäster lösa ett kul quiz medan de mumsar tårta. Perfekt till sommartårtan är det så klart med ett sommarquiz – här hittar du grapevines sommarquiz aktuellt för i sommar! Till varje fråga hör en sommarhit och frågorna är så pass varierade att det finns något för alla!

Eller fixa ett eget melodikryss hemma – här finns ett med stämningsfullt sommartema – perfekt till kaffe och tårta i trädgården!

Vill man inte ha just sommaren som tema finns här en mängd andra roliga, färdiga quiz -bara att beställa hem och skriva ut>>

sommarquiz