Älskade midsommarstång eller majstång – en hyllning till sommaren!

midsommarstång

Vår midsommarstång, eller majstång som den också kallas, är kanske en av de mest kända symbolerna för Sverige och traditionellt svenskt midsommarfirande. Men var kommer traditionen att klä en stång i blommor och grönt ifrån egentligen? Vi försöker reda ut historien om midsommarstången – häng med!

Vår så kallade Majstång har rötter i Europa

Med stor sannolikhet kom midsommarstången från det germanska Europa till Sverige under medeltiden. Det tidigaste omnämnandet i en skriftlig källa (Erik Dahlbergs Suecia Antiqua) är från sent 1600-tal till tidigt 1700-tal. I denna källa finns en bild på en stång med ett antal klädda ringar trädda kring stången, inte hängande från en tvärslå som vi är vana vid att se den idag.

Man tror att den tidens djäknar – studenter – och drängar i sommarens början drog runt i byar och städer och ”sjöng maj” och byggde och klädde midsommarstång samtidigt som de tiggde mat och pengar.

Midsommarstång – hur ska den se ut egentligen?

Hur midsommarstången såg ut varierade ursprungligen mycket, och det var troligen vanligare med ringar som var trädda över stången i äldre tider. Detta utseende lever kvar i Tyskland och även på vissa platser i Sverige. Det vanligaste utseendet nu för tiden är en korskonstruktion med två hängande ringar, detta blev vanlig först under 1800-talets första hälft. Än idag varierar utseendet på stänger beroende på var i landet man befinner sig. Midsommartraditionen växer sig starkare under 1900 talet och Midsommarafton är för många i Sverige, den riktiga nationaldagen.

midsommarstång

Majstång – i juni?

Ordet maj i majstång syftar inte främst på månaden maj utan kommer från ordet för seden att ”maja” som betyder att smycka något med löv. Det är en urgammal sed som förekommit i exempelvis fornnordisk kultur men också hos de gamla romarna och det var en stark tradition i Tyskland, där en lövklädd majstång förvisso restes ofta just den 1 maj. Att firandet kom att ske senare i Sverige tros delvis bero på att klimatet var kyligare här och att det helt enkelt inte alltid fanns gröna blad att smycka med i början av maj.

Stången – en fallossymbol?

Det är en vanlig föreställning att midsommarstången skulle representera en fallossymbol och vara en kvarleva från en uråldrig dyrkan av fruktbarhet. Detta finns det inga belägg för utan föreställningen tros ha uppkommit i slutet av 1800-talet då det var på modet att koppla ihop det primitiva med sexualitet genom psykoanalytiska teorier.

Firandet har äldre rötter

Även om själva midsommarstången troligen kom hit från Tyskland på medeltiden har midsommarfirandet i sig äldre ursprung. Men när den kristna kyrkan började etableras i Sverige försökte den ersätta midsommarfirandet med det kyrkliga firandet av Johannesdagen. Hur man lyckades med att ”ta över” den gamla högtiden kan man läsa mer om i det här inlägget!

sånghäfte midsommar

Hur gör man en midsommarstång?

Att göra en midsommarstång kan vara hur lätt eller svårt som helst, det handlar om var man väljer att lägga ribban. A och O är att ha en bra stomme som man sedan kan klä med löv och blommor. Vanligast är att ha en slags träkonstruktion i botten, helt enkelt en lodrät träpåle eller regel som kan göras fast i marken. På denna fästs en tvärgående, kortare regel eller ribba till ett kors.

En bra grundregel när man klär midsommarstången är att börja att täcka stommen med grönt, med fördel ruskor av björk, men vilka gröna grenar som helst funkar bra. När så hela stången är grön adderar man blommor efter tillgång. Det går åt fler blommor än man kan tro! Om blommorna plockas långt i förväg är det bra att låta dem stå i hinkar med vatten fram tills de ska fästas på stången så de inte vissnar.

De två ringarna som hänger från tvärslån kan man ofta forma enbart av grenar med gröna löv, det behövs ingen extra stomme.

Huruvida man klär stången före eller efter man reser den beror framför allt på hur hög den är. De riktigt stora och proffsiga stängerna som reses under pompa och ståt kläs naturligtvis liggande på marken, men om du och familjen gör en mindre variant som på sin höjd reser sig två meter över marken är det nästan enklare att klä den stående.

Vilka blommor som helst går så klart bra att klä en midsommarstång med men tänk på att inte plocka fridlysta blommor och att inte plocka mer än nödvändigt – lämna ängsblommor till bin och andra pollinatörer. Vill du spara blommorna till bina kan du klä din midsommarstång med blad och blå-gult band istället.

Lek och dans kring midsommarstång

Dans runt midsommarstången och lekar i anslutning till dansen hör såklart till! Små grodorna är kanske den mest kända sångleken, som faktiskt har ett oväntat ursprung som du kan läsa om här!

Här hittar du både ringlekar och femkamp till midsommarfesten!

Här hittar du 10 roliga festlekar till midsommar>>

midsommar traditioner

Källor: Nordiska Museet, Wikipedia

Sending
User Review
5 (2 votes)