Årets julquiz!

frågesport jul

Quiz är kul! Ett quiz eller en frågesport på ett visst tema kan på ett underhållande sätt förstärka nästan vilket festtema som helst. Ett quiz om just julen är ett måste för julfest, julbord och glöggfest! Med ett quiz med kluriga, kul frågor, gärna med lite kuriosa och musikfrågor med stämningsskapande julmusik förstärker man julstämningen och har underhållningen fixad!

Årets julquiz 2019!

Ett quiz ska ha lite knepiga frågor och gärna innehålla lite kuriosa. Musikfrågor får gärna innehålla frågor om artist och låt, men gärna också ha följdfrågor med fyndiga kopplingar till låten. Själva frågorna i ett quiz ska vara underhållande, inte bara sätta kunskaper på prov. Även om julen är något av det mest traditionsbundna vi har ska det också gärna finnas aktuella frågor, så att det hela inte känns “mossigt” och quizet ska gärna, även om det handlar om julen, ha varierade frågor så att det finns något för alla, både vad gäller ämnen och också med hänsyn till deltagarnas ålder.

Gör ett eget julquiz – eller om tiden tryter – ladda hem ett färdigt från grapevine.nu. Eftersom många har ett julquiz som tradition på julfesten, glöggmingelt eller under själva julfirandet så kommer det ett nytt julquiz varje år.

Här hittar du årets julquiz 2019 från grapevine.nu>>

quiz jul

Olika sätt att använda ett julquiz på julfesten!

Har du ett glöggmingel utan sittande bord kan man göra ett quiz lite löpande under kvällen, och ta 3-4-5 frågor åt gången. Dela in gästerna i lag, blanda gärna dem som inte känner varandra så väl och ge dem ett svarsformulär. Några gånger under kvällen, ropar lekledaren ut att det är quizdags, då måste lagen samlas för att svara på frågorna. Det här är också bra för att få lite rörelse på festen, så att folk inte håller sig i samma hörn hela kvällen.

Har man ett sittande julbord kan man också dela upp quizet under kvällen. Sätt de som ska tävla tillsammans bredvid varandra, det kan vara par eller lag beroende på hur många ni är. Dela upp ett quiz  i några omgångar, och ställ också här 3-4-5 frågor åt gången, det blir en kort paus i pratandet och ätandet och en röd tråd genom kvällen.

Man kan också så klart genomföra ett helt quiz på en gång, då passar det bra att göra, antingen som en inledning på en större fest, innan det är dags för julbord, eller efter maten, kanske till kaffe och dessert.

Lekledare!

Man kan så klart dela ut ett quiz med frågor till deltagarna och låta dem läsa och fylla i svarsformuläret. Men som festaktivitet blir det en lite mer roliga och social aktivitet om men har en lekledare som ställer frågorna och spelar upp låtarna, då kan lekledaren och driva upp tempot på det hela en aning och alla lag får samma betänketid.

Enklaste rättningen!

Man kan så klart rätta alla lags svar och meddela ett resultat – ibland är det det som är det enklaste. Men ofta vill ju också deltagarna få reda på de rätta svaren. Den enklaste och roligaste rättningen brukar då vara ett låta lagen byta svarsformulär med varandra och så går man snabbt igenom de rätta svaren. Det brukar bli en kul stund när lagen retas och tetas – en del av varje bra quiz!

Tips på fler quiz i andra format – som mingelquiz eller i mobilen – och andra roliga festlekar till julfesten finns att läsa om här>>

Sending
User Review
4.82 (11 votes)

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*