Bästa tipsen inför barnens pyjamasparty!

pyjamasparty tips

Är det dags för sleepover hemma hos er? Ska det bjudas in till pyjamasparty eller kanske bara en klassisk sleepover med extra mys? Här kommer våra bästa tips och idéer för att bjuda övernattande gäster på en rolig, trygg och minnesvärd stund!

10 råd inför barnens sleepover eller pyjamasparty

1. Hjälp ditt barn att göra i ordning sitt rum/rummet ni ska använda inför pyjamaspartyt. Se till att det finns tillräckligt många madrasser, täcken, kuddar, sovsäckar och/eller lakan. Be gästerna själva ta med det som kan tänkas behövas och om ni saknar något. Det kan vara en bra idé att be alla ta med sig sitt täcke och kudde hemifrån, så slipper du en väldig massa tvätt efter bara en natts användning av sängkläderna.

2. Gör upp en plan för kvällen! Det är lätt att tro att man kan hinna med ALLT, men en realistisk tidsplan kan vara till god hjälp för att styra upp kvällen och att undvika besvikelser.

3. Bestäm i förväg med ditt barn hur själva ”läggningen” ska gå till. Vill barnen klara det helt själva eller ska en vuxen hjälpa till med högläsning eller att bestämma när lampan ska släckas osv? Detta är bra att ha kommit överens med sitt barn i förväg.

4. Lite tissel och tassel hör till ett pyjamasparty, men att ligga och prata eller busa hela natten kan ofta leda till bekymmer och ledsenhet, inte minst dagen efter. Stå på dig som vuxen när det är dags att sova, det brukar kännas tryggt även för de övernattande gästerna.

5. Se till att alla barn som ska sova över vet var toaletten finns och var du som vuxen sover, och uppmuntra dem och ditt eget barn att komma och säga till när som helst under natten om någon är rädd eller ledsen.

6. Ha en lista med telefonnummer till alla gästernas föräldrar om de skulle behöva kontaktas under kvällen eller natten.

7. Kom överens om hur ni ska göra med barnens eventuella mobiltelefoner. Det blir kanske inte så kul övernattning om alla ligger med var sin skärm, men att kunna messa eller ringa hem kan vara en enorm trygghet för vissa som kanske sover över för första gången, och det måste man alltid respektera. Kanske ni kan hitta en bra kompromiss att man har sin mobil en stund, och sedan lägger undan den?

8. Barn blir ofta törstiga på natten! Se till att det finns vattenflaskor i rummet där barnen sover.

9. Vill du bjuda barnen på en rolig överraskning? När de har somnat kan du smyga in en liten present till varje barn under kudden eller intill madrassen som de får upptäcka nästa morgon!

10. Se till att ni har allt hemma för en god frukost dagen därpå. Ofta vaknar övernattande gäster tidigt så var beredd på en rivstart nästa dag!

Aktiviteter & lekar för pyjamasparty och sleepover

Spökstämning för pyjamasparty

När barnen sover över finns det såklart aktiviteter som passar extra bra. De kan för en gångs skull få ta tid, då man inte har ett visst klockslag att passa då barnen ska gå hem. Och vad passar väl bättre än att ha det lite mysigt rysligt när mörkret faller? Även om många barn säger att de gillar spökhistorier är det också många som kan bli rädda om det berättas kusligheter. Det är inte helt lätt att veta vilken nivå man ska lägga läskigheterna på, och det viktigaste är såklart att ingen ska behöva känna sig rädd och orolig, eller för den delen anklagas för att vara feg för att man inte vill bli skrämd. Om man på ett smidigt sätt vill undvika själva spökhistorierna men fortfarande vill ha en roligt kuslig stämning kan man satsa på en aktivitet som har lite spännande inslag, men framför allt är rolig. Skattjakt, escape games eller olika rollspelsliknande lekar är toppen vid sleepover och pyjamasparty!

Här finns en hel massa färdiga skattjakter för de lite yngre barnen>>

Här finns färdiga escape games som man enkelt kan fixa hemma>>

sleepover spa

Sleepover med spa-mys

En klassiker vid sleepover är att ha spa-tema för de pyjamasklädda gästerna. Tänd doftljus, servera vatten med citron- och gurkskivor, måla naglarna, fixa roliga frisyrer, ge varandra massage, ta ett fotbad med fotsalt och skum och lägg ansiktsmask – lika kul som mysigt!

Här finns fler tips och idéer för att fixa mysigt hemmaspa>>

Gör ett eget örngott!

Köp billiga, vita örngott och textilpennor och låta varje gäst göra ett eget fint örngott – det blir också ett roligt minne från pyjamaspartyt att ta med hem!

Film & popcorn

Att se en mysig film och smaska snacks är kanske den mest klassiska av alla pyjamasparty-aktiviteter, och så klart alltid lika mysigt!

Musikquiz

Fixa ett kul musikquiz till ungarna, eller låt dem fixa själva genom att alla spelar upp en låt, och de andra ska säga artist och låttitel! Musik är alltid mysigt och sätter rätta party-stämningen. Vill man ha ett kul melloquiz med blandade, roliga följdfrågor finns ett färdigt att ladda ner här>>

Sending
User Review
5 (2 votes)