Bordsplacering – så lyckas du!

bordsplacering

Bordsplacering kan både vara ett kärt nöje och ett svårt huvudbry. För visst kan det vara klurigt att få ihop alla udda gäster på ett bröllop och ibland är det snudd på omöjligt att förutse hur olika kombinationer av människor kommer fungera i praktiken. Bra att komma ihåg i dessa stunder är att bordsplacering har vi av en enda anledning: att hjälpa gästerna på festen att ha det trevligt! Med denna ledstjärna i bakhuvudet kommer det bli lättare – och roligare – att fixa bordsplacering inför festen!

Vett och etikett vid bordsplacering

Går man till gammeldags vett och etikett finns (eller fanns) det många regler kring hur gäster på olika tillställningar ska placeras.  En grundregel är att mannen alltid har sin bordsdam på sin högra sida, och detta tillämpar vi såklart fortfarande på många bjudningar. Men det finns också andra regler som kanske inte känns speciellt aktuella för oss idag, exempelvis att kvinnor som inte medförde en man skulle sitta med andra kvinnor, eller att vid en dammiddag sitter hedersgästen alltid på värdinnans högra sida. Nu för tiden bryr vi oss tack och lov mindre om dessa äldre regler, som i grund och botten härstammade ur olika mer eller mindre orättvisa hierarkier i samhället, och har istället fokus på att skapa en trevlig feststämning för alla.

Mindre fest = mer fritt med bordsplacering

I regel brukar det vara så att ju större och ”finare” fest, desto mer tar man hänsyn till traditionen kring bordsplacering. Det finns exempelvis mycket skrivet om hur en bordsplacering vid ett bröllop ska gå till för att ingen släkting ska känna sig förfördelad. Ju mindre och intimare fest, desto friare är vi att skoja till det med bordsplaceringen. Och varför inte då ställa till med en rolig lek eller aktivitet som styr hur bordsplaceringen ska bli!? Det finns många klassiska sätt att låta gäster mingla och hitta sin bordsdam eller bordsherre. Utdelade lappar med kända par, som Bonnie/Clyde och Paul Simon / Art Garfunkel osv. får gästerna att mingla och samtala tills de hittar sin respektive och slår sig ner till bords (Vill du spara tid och inte hitta på själv finns en bordsplaceringslek med kända par att ladda ner här). En annan klassisk lek är att alla damer tar av sig en sko, herrarna väljer sko och ska sedan leta upp sin bordsdam på klassisk Askunge-manér.

Här hittar du tips på 10 roliga bordsplaceringslekar! >>

Färdiga, roliga lekar för bordsplacering

Om inspirationen tryter men du gärna vill bjuda dina gäster på något kul och speciellt finns det färdiga bordsplaceringslekar att ladda ner och skriva ut – klappat och klart! Det finns lekar efter alla möjliga teman som kräftskiva, halloween, deckare eller nyårsmiddag.

Du hittar grapevines färdiga bordsplaceringslekar här! >>

Sending
User Review
4 (2 votes)