Checklista för påskbordet

påskbord

Då var det en av de där högtiderna igen och vi dukar fram vårt älskade, svenska smörgåsbord. Vad skiljer då påskens smörgåsbord från julens eller midsommarens förutom att det är kycklingar på julmusten – förlåt, påskmusten!

Det är väl främst ägg i alla dess former samt att lamm och får brukar vara populärt till påsk. Vi har gjort en liten checklista för det klassiska påskbordet som kan hjälpa till vid planeringen.

Klicka på bilden för att skriva ut vår checklista för det klassiska påskbordet:

Ingen påsk utan ägg!

Det blir ju ingen påsk utan ägg, så klart! I västvärlden är ägg traditionell påskmat. Detta hänger ihop med att dåtidens höns hade uppehåll i äggproduktionen under vintern, både av genetiska orsaker och eftersom de då fick mindre foder (dagens avelshöns kan dock lägga ägg året om). Hönsen började lägga ägg igen när våren var på ingång, ungefär lagom till fastan. Men eftersom man inte åt ägg under fastan fick man då ett lager av ägg – så när det väl blev dags att fira påsk festade man på ägg! Ägg symboliserar också pånyttfödelse och fruktsamhet något vi traditionellt firat till våren så vi önskar oss massvis av detta i naturen och i jordbruket.

Ägg kan ätas i alla former på påskbordet, till exempel hela och målade ägg eller i halvor med god fyllning på.

ägghalvor påsk

10 goda toppings till påskens ägghalvor

Hårdkoka ägg, halvera och lägg på ett fint fat. Toppa dem sedan med något smarrigt! Här är fem förslag:

  • Majonnäs, handskalade färska räkor och dill.
  • Skagenröra, rom och dillkvist.
  • Curryröra med majonnäs, hackade räkor, gul curry, salt, peppar och dill.
  • Gröp ur äggulan och blanda med brynt smör, hackad matjessill, hackad gul lök och dill.
  • Gröp ur äggulan och bland med finhackad rödlök, finhackade räkor, crème fraiche och lite pepparrot. Toppa med röran, en klick rom och extra räkor.
  • Gör en laxröra med majonnäs, crème fraiche, rökt lax, pressad citron och dill. Toppa med sparrisknoppar.
  • En klick crème fraiche och en klick löjrom, toppa med ett strå gräslök.
  • Smetana och gubbröra, toppa med brynt smör och hackad gräslök.
  • Gör en slät röra av mogen avokado och crème fraiche, smaka av med citronsaft och wasabi. Klicka krämen på äggen och toppa med sesamfrön.
  • Klassiska djävulsägg: Gröp ur äggulan och blanda med majonnäs, chiliflakes, paprikapulver och cayennepeppar. Spritsa tillbaka i äggen. Toppa med strimlad röd chili och paprikapulver.

Sånghäfte till påsk

Lika mycket tradition som det är att duka upp ett påskbord är det att sjunga när det ska ätas – och drickas. Till det behöver man så klart ett fint sånghäfte!

Snapsvisor till påsk – ladda hem finaste sånghäftet gratis här!>>

Sending
User Review
4.67 (3 votes)