En skattjakt kräver sin skattkista!

göra skattkista

En skattjakt är ju något av det roligaste som finns och är en perfekt aktivitet till barnkalaset! Och fixar man en skattjakt behövs så klart en skattkista att fylla med en spännande – eller mumsig – skatt! Att fixa en skattkista till kalaset kan också vara ett roligt projekt att göra tillsammans med födelsedagsbarnet!

5 saker som gör din låda till en skattkista!

Man kan så klart göra en skattkista av en kartong i valfri storlek, en skokartong blir en liten fin skattkista, en flyttkartong en större. Men vad är det som får lådan att se ut som en skattkista och inte en låda?

  • En skattkista har typiskt ett välvt lock. Har du en kartong med “flärpar”, skär av de två på kortsidan och en på långsidan. Den andra på långsidan kan du skära av så att en bit blir kvar och då tjänar som gångjärn. På denna klistrar du en bit kartong som du rundar till ett välvt lock (dra kartongen över en bordskant för att böja). Klipp ut halvcirklar i kartong till lockets sidor och limma på.
  • Måla skattkistan i brunt eller svart – eller så klart någon annan färg om man så föredrar.
  • En skattkista är ofta färstärkt i kanterna och har beslag. Måla kanterna i en annan färg än själva kistan, till exempel i gult / guld. Man kan använda maskeringstejp för att tjepa kanterna och sedan måla på.
  • Måla ett beslag med nyckelhål på kistan.
  • Måla nitar på de förstärkta kanterna.

Vips har du en skattkista!

Fyll skattkistan med chokladguldpengar, godis i papper eller om det ska vara så där rättvist som barnen ofta vill att det ska vara, med en godispåse till varje gäst.

Fixa en magiskt glimrande skattkista!

Vill du ha en riktigt magisk skattkista som lyser, glittrar och glimrar? Det är enkelt gjort att skapa magi med en led-ljusslinga med batteri. Stoppa ner den och slingra den genom godis och annat i skattkistan. Välj gärna en med olika färger. Låt kistan vara lite på glänt, eller välj en trälåda med lite springor som skattksita så kommer den att få ett magiskt ljus också på avstånd. Den här magiska skattkistan göra sig så klart bäst när mörkret börjat falla.

Om man vill få riktigt förvånade barn så fyller man skattkistan med kanderat socker (går att köpa på nätet till exempel från ölbryggningssajter) – juveler som går att äta!

En liten skattkista till varje gäst!

Man kan också istället för en stor skattkista göra en liten kista till varje gäst. Äggkartonger till sex ägg kan bli fina små skattkistor. Måla dem med färstärkta kanter, beslag och nitar som ovan så har du små skattkistor att fylla.

Skriv ut och pyssla egna skattkistor i papper

Man kan också vika skattkistor av papper! Vi har gjort en fin liten skattkista att skriva ut, klippa och klistra ihop. Busenkelt och kul. Skriv ut så många du behöver alldeles gratis. Den här lilla skattkistan passar perfekt istället för godispåse på kalaset!

Ladda ner och skriv ut skattkistan gratis här>>

Skattjakt!

När skattkistan är klar behöver du bara fixa en skattjakt! Massvis med tips på hur man fixar skattjakt till barnklas finns här. Och hos grapevine.nu hittar du färdiga skattjakter med massvis med olika teman – bara att besälla, skriva ut och leka loss!

På vår pinterest-anslagtavla “Skattkista” har vi sparat fler idéer.

Sending
User Review
5 (2 votes)