Februari slår dig kanske inte som den festligaste månaden på året – men världen runt är februari ofta en festmånad – då är det nämligen karneval! Karneval är ursprungligen namnet på tiden mellan trettondedag och askonsdagen då den 46 dagar långa påskfastan inleds. De sista tre dagarna innan fastan; fastlagssöndagen, blåmåndagen och fettisdagen, kallas fastlagen och är motsatsen till fastan, då frossar och festar man!
Eftersom påsken är rörlig infaller också fastlagen vid olika tidpunkter. Fastan inleds på Askonsdagen som kan infalla från den 4 februari till den 10 mars. Den inträffar nämligen enligt kyrkokalendern 46 dagar före påskdagen (40 vanliga fastedagar samt sex söndagar då man inte fastar). Fastlagens sista dag är fettisdagen. Då fester vi i Sverige inte med karneval, men väl i att frossa i semlor. Läs mer om fettisdagen och semlor här.
2023 är det fettisdag den 21 februari och Askonsdag den 22 februari, 46 dagar innan påskdagen som i år infaller den 9 april.
Under fastlagen är det alltså fest! Och detta är ursprunget till många av världen största fester. De mest kända är kanske karnevalen i Rio de Janeiro, Mardi Gras i New Orleans och karnevalen i Venedig. Men det firas också karneval på många andra ställen i världen, främst i den katolska delen av världen.
På franska heter dagen Mardi Gras och det är därifrån festivalen i New Orleans fått sitt namn. På tyska heter den Faschingsdienstag och firas med karnevaler och att barnen klär ut sig. På engelska heter fettisdagen Shrove Tuesday men kallas också Pancake Day med traditionen att äta pannkakor till middag.
Mardi Gras
Karnevalssäsongen i New Orleans inleds på trettondagsafton men kulminerar med parader sista veckan innan askonsdagen, och slutar vid midnatt på fettisdagen. Parader och baler arrangeras av särskilda karnevalsklubbar som kallas ”Krewes”.
Karnevalen i Rio de Janeiro
Karnevalen i Rio har anor tillbaka till 1700-talet. Idag räknas karnevalen som världens största med runt två miljoner människor på gatorna varje dag. Karnevalen inleds på fredagen före fastlagen och slutar klockan 12 på Askonsdagen.
Karnevalen i Venedig
I Venedig kulminerar den berömda karnevalen två veckor innan fastan tar sin början, och firas med baler. Karnevalen sägs ha tagit sin början redan 1162 och var mycket populär fram till 1797 då både karnevalen och användandet av masker förbjöds. Den återuppstod sedan i mindre skala men först 1979 beslutade man att blåsa liv i Venedigs kultur och historia och återinförde karnevalen. Karnevalen i Venedig förknippas främst med de masker som bärs under karnevalen. Masker finns av olika typer, med ett namn för varje typ. Traditionellt bars en viss typ av mask av en viss yrkesgrupp och det var tillåtet att bära mask från Santo Stefano, den 26 december, fram till fettisdagen (och också mellan den 5 oktober och jul, så ville man kunde man tillbringa större delen av året i förklädnad). Under 1700-talet begränsades användandet av masker, till dess det helt förbjöds.
Glad februari!