Fixa ett eget escape game utomhus!

escape game utomhus

Vill du hitta på något riktigt coolt till barnen i sommar? Då ska du göra ett escape game i trädgården! Med ett färdigt escape game får du en hel massa hjälp på vägen och behöver bara fixa lite till några aktiva utmaningar sok gör spelet extra roligt!

I grapevines escape game “Flykten från den hemliga trädgården” hamnar barnen i en mystisk hemlig trädgård, där en elak drottning härskar över enhörningar, troll, älvor, jättespindlar och till och med en fågel Fenix! Inkräktare förvandlar hon till trädgårdstomtar – så det handlar om att snabbt hitta och lösa åtta gåtor för att få fram de ord som saknas i trollformeln som återigen kan öppna trädgårdsgrinden som leder tillbaka till den riktiga världen. Det här är en kul historia som kanske för tankarna till Alice i underlandet, Narnia och Harry Potters magiska värld. Med lite fantasi och enkla grepp förvandlar du sin egen trädgård till denna magiska värld och ett äventyr för barnen!

Så här fixar du ett escape game utomhus – i 5 enkla steg!

1. Ladda hem “Flyten från den hemliga trädgården”

Beställ och ladda hem spelet från grapevine.nu. Du får det direkt, levererat med e-mail. Titta igenom filen och skriv ut materialet.

Beställ här: Flykten från den hemliga trädgården>>

2. Välj plats

Det här är ett escape game som är gjort för att göras utomhus. Det passar utmärkt att göra i trädgården, på gården eller i parken. Det här spelet är enkelt att organisera. Du behöver inte så mycket utrymme utan kan bara sprida ut de olika gåtorna / utmaningarna på olika ställen. Skulle du ha en trädgårdsgrind, port eller liknande som leder in till trädgården / platsen där man ska vara är det ett extra plus – för det är med en grind som spelet börjar och slutar. Men har man inte en riktig grind är det bara att använda fantasin!

3. En eller flera grupper?

Det här är ett escape game som funkar utmärkt för både en grupp och flera. Har man en grupp är det bara att skriva ut allt en gång och förbereda en uppsättning av gåtorna. På framförallt två av gåtorna, som man kan placera i först och sist, behöva en lekledare. Har du ett gäng barn är det enkelt att fixa själv, då hinner du med båda!

Vill man kan man också göra det här spelet för många grupper samtidigt. Då kan de börja på olika gåtor – de behöver inte lösas i ordning. Då skriver man ut flera ex av några saker, per grupp. Det framgår tydligt i instruktionerna va man då behöver flera av. Har man många grupper kan det vara bra att vara en lekledare till så man har en person på gåta där en vuxen behövs.

4. Förbered gåtorna

I “Flykten från den hemliga trädgården” finns det åtta gåtor som barnen ska lösa för att få fram åtta ord som saknas i en trollformel. Gåtorna är både klurigheter och lite mer aktiva utmaningar. För varje gåta finns ett blad man sätter upp, och även en del material som man skriver ut. För de gåtor som är klurigheter behövs ingenting annat. Men några gåtor är lite mer praktiska och aktiva – för att göra spelet extra kul! Dessa gåtor behöver man förbereda – ofta med enkla saker man förhoppningsvis har hemma eller som man mycket enkelt kan få tag i utan större ansträngning eller kostnad.

De gåtor som behöver lite extra förberedelser är:

  • I Fruktträdgården: Här ska barnen smaka på frukt med ögonbindlar, här behövs fem små skålar med fruktbitar till alla.
  • Spindelnätet: Här ska barnen ta sig igenom eller förbi ett spindelnät som man drar med snöre eller garn kors och tvärs mellan t.ex. två buskar. I spindelnätet har andra fastnat, vilka finns på små lappar som du stoppar i toarullsbitar och sätter på snöret.
  • Önskebrunnen: Här ska du göra en önskebrunn för grodor 🙂 av två 1,5 liters pet-flaskor som skärs av och sätts i varandra.

I produkten finns tydliga instruktioner, inget är svårt eller krångligt, men avsett lite tid för förberedelser. Det extra pysslet är värt det – för det hela blir buskul!

När det närmar sig är det bara att sätta upp ett blad för varje gåta och de extra sakerna du klippt ut eller fixat – allt enligt instrultionerna.

5. Lek!

När det är dags behöver varje lag ett litet startkit med en lapp att skriva de magiska orden på och ett chifferhjul (som du skriver ut) samt en penna och kladdpapper.

Du samlar sedan barnen i närheten av starten – den fiktiva eller verkliga trädgårdsgrinden. Där får det brevet “Detta har hänt…”. Där sätter du också upp det första bladet “På trädgårdsgången”. Sedan går barnen en slinga mellan synliga gåtor, eller letar efter gömda gåtor i området ni leker i. När de löst de åtta gåtorna har de fått fram åtta ord och lyckas förhoppningsvis önska sig en trollformel vid grodornas önskebrunn. Nu ska de placera in orden i trollformeln, återvända till “grinden” och försöka trolla upp grinden och fly!

Svårighetsnivå


Det här spelet är gjort för barn i åldern ca.  9-13 år.  Det är lite svårare för de yngre, lite enklare för de äldre, alla barn är olika och olika grupper funkar på olika sätt, så därför finns det möjlighet att anpassa svårighetsnivån på följande sätt:

1. De magiska orden

Varje gåta ger ett ord som på slutet ska in i en trollformel. Barnen skriver ner orden på bladet ”De magiska orden”. Här finns det två varianter. För ett enklare spel väljer du bladet med numrering, då får barnen orden i den ordningsföljd de ska in i trollformeln. För ett svårare spel väljer du bladet utan numrering där barnen inte skriver orden i ordning och på slutet själva ska lista ut vilket ord som ska in var i trollformeln (genom rim, ljud och antal bokstäver). Vi rekommenderar den första varianten för 9-10 år och den andra varianten för barn som är ca. 11-13 år.

2.  Ledtrådskuvert

I gåtorna framgår det inte helt hur gåtan ska lösas, det är en del av det kluriga! Kör man fast finns det ledtrådar. Dessa fixar du i små kuvert. För de yngre barnen kan man skicka med ledtrådskuverten från början och låta dem använda dem fritt om och när de behöver. För de lite äldre kan man dela ut / låta dem hämta ett ledtrådskuvert om de kör fast.

3. Gåta 2: Trollets talmagi

Den här gåtan finns i två varianter, en lite lättare med addition och subtraktion och en lite svårare också med multiplikation, välj den som passar barngruppen bäst.