Glöggmingel med italienska smaker

glöggmingel

I år har Blossa låtit sig inspireras av Italien för sin årgångsglögg, vi gör detsamma och gör ett helt glöggmingel som blandar svensk jul och italienska delikatesser – precis som pepparkaka och gorgonzola och luciasången!

Glögg + Limocello = sant!

Blossa har sedan 2003 gett ut en limiterad årgångsglögg. Först började man med olika smaker och gav ut glögg med smak av till exempel pomerans (2003), hjortron och armagnac (2005) och havtorn och kanel (2007). Sedan 2011 har man hämtat inspiration från olika platser i världen. Man har rest till bland annat England, Colombia, Norrlands djupa skogar, Japan och förra året till Indien, då glöggen fick smak av mango, chili och spiskummin.

I år har resan gått till italienska Amalfikusten vid Medelhavet. Årets glögg har smak av limoncello, rosmarin, timjan och basilika.

Årets glögg heter Blossa 18 di Limone och med sin smak av limoncello en mild, närmast sötaktig syrlighet. Smaken gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor och medelhavskryddorna. “Blossa 18 är en spännande kombination av soligt medelhav och klassisk svensk jul”, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Årets glöggflaska är inspirerad av klassiska italienska delikatessförpackningar från början av 1900-talet, och dess turkosa nyans för tankarna till det glittrande Medelhavet vid Amalfikusten. Den citrongula korken är en hyllning till citronen och Limoncellon.

Glöggen kan så klart drickas varm så som traditionen bjuder men är också god kall. Vill man ha ett lite festligare glöggmingel blandar man en del glögg med två delar prosecco (man kan också toppa med lite tonic för lägre alkoholhalt).

Har man nu en italienskinspirerad glögg på glöggmingel kan man fortsätta på det italienska temat och blanda svenska julsmaker med italienska delikatesser.

8 tilltugg till glöggmingel – med smak av Italien!

SALT

Pepparkakor med gorgonzola

…eller om du vill göra det hela lite festligare pepparkaksgrissini (baka på egen eller färdig deg) med gorgonzolakräm (blanda gorgonzola med crème fraiche).

Dadlar med proscutti

glöggmingel tilltugg

Melon med parmaskinka

Skär munsbitar av melon, “skrynkla” ihop en bit parmaskinka och fäst på melonbiten med en tandpetare, då blir det lätt att äta.

Fikon med ädelost och bacon

Fyll fikon med ädelost och linda en skiva bacon runt.

Italienska parmarullar

Strimla färsk basilika och marinerade soltorkade tomater. Blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Lägg en klick på en skiva parmaskinka och rulla ihop. Ställ rullarna kallt fram till servering.

SÖTT

Saffranspannacotta

Koka grädde, saffran, vaniljstång och socker. Rör ner gelatin eller använd gelesocker. Servera med hackade valnötter.

Tiramisu med pepparkaka

En italiensk klassiker med smak av pepparkaka. Recept finns här.

Panettone – italiensk julkaka

En panettone – en traditionell fruktkaka, är ett måste på varje italienskt julbord och kan också passa till glöggen!  Den är inte helt enkel att baka – här finns recept>>

Glöggmingel med italiensk stämning!

För den optimala stämningen på ditt glöggmingel med italienska smaker spelar du så klart julsånger med Pavarotti och luciasången på italienska med Malena Ernman. Du vet väl att den egentligen besjunger Neapelbuktens skönhet och inte har något med våra lussekatter och stalledrängar att göra…

Missa inte heller lite kul underhållning till glöggminglet. Här hittar du de bästa festlekarna för glöggmingel>>

 

Sending
User Review
4.88 (8 votes)