halloweenfestHalloweenfest – höstens höjdpunkt!

När jag var barn hade vi inte hört talas om Halloween men nu har det blivit höstens höjdpunkt – tycker mina barn. Och jag också. Faktiskt. Men jag vet att det är lite kontroversiellt. Många tycker att Halloween är ett kommersiellt, amerikanskt jippo som inte har med svenska traditioner att göra. Och den hållningen kan man också ha, och helt enkelt bara fira höstlov och Allhelgonaafton – men som med så mycket tycker jag faktiskt det är roligare att bejaka än att ”dissa”. Så vi brukar ställa till med Halloweenfest!

Vi har haft Halloweenfest sedan barnen var små, då började vi med Halloweenfika med några barn och sedan har festerna växt efter hand. Något år har det varit en jättefest med barn och vuxna, något år har det blivit en Halloweenmiddag med några familjer.

Dekorationer och pynt till halloweenfesten

Vi pyntar lite lagom inför Halloween. Pumpalyktor så klart och som en följd av urgröpta pumpor gör vi alltid rostade pumpafrön – så gott! Spara pumpafröna, skölj av dem noga från fruktkött, rosta på medelvärme i rapsolja (tycker jag är godast) i en stekpanna tills fröna har gyllenbrun färg. Salta!

Sedan blir det en stor luden spindel på spegeln, låtsas-spindelväv med småspindlar i fönstren, små pumpor och plastspindlar på bordet och vårt fina lila plastskelett (riktigt kitschigt!) hänger vi på lampan över bordet.

Mysrys bättre än läskigt på riktigt…

Jag tycker att Halloween ska vara lite ”mysrysigt” – inte riktigt läskigt eller äckligt. Många gör riktigt fyndig mat med avhuggna fingrar och blod och sminkar sig med blod som rinner – jag är mer för chokladbollsfladdermöss och busiga häxor…

Förra året valde vi att ha stor halloweenfest med massvis med barn och vuxna. De flesta gäster imponerade – både barn och vuxna kom utklädda. Barnen var fascinerade och tyckte det var så kul med alla vuxna utklädda till vampyrer, häxor och monster! Någon hade gömt ena armen innanför skjortan, klippt sönder ärmen, hängt dit en skelettarm och målat på blod. Ungarna var fascinerade och det var ett under att armen satt kvar hela kvällen med tanke på hur mycket det drogs i den!

Halloweenfest!

Vi inledde Halloweenfesten med en drink för barn och vuxna. Till de vuxna hittade jag på en variant av Kir Royal men med lingonsaft istället för Creme Cassis och frysta lingon i glasen – höstigt och gott! Barnen fick bål gjort på Fanta och tranbärsjuice (för den rätta oranga färgen), med fladdermuslortar (blåbär) och massvis med is.

Sedan blev det skattjakt med halloweentema, framförallt för barnen – men de vuxna fick vara med och hjälpa till i de olika lagen, och de hade rätt kul de med! När man firar Halloween får man ju verkligen vara barnslig, oavsett ålder! Det finns inget som är så kul som skattjakt när man är barn – tydligen! Och så duktiga de är. Vi körde en färdiga halloweenskattjakt och barnen fixade frågorna galant! Det var riktigt busväder kvällen vi hade Halloweenfesten så vi gjorde skattjakten inomhus, hade det varit bättre väder hade jag gärna släppt ut barnen lite i friska luften, men alla fina utklädningar och smink kändes inte som en bra kombination med spöregn.

Efter skattjakten blev det mat. Jag är som sagt inte så förtjust i mat som blir äcklig utan gör gärna mat med lite halloweentema – men som ändå förhoppningsvis ser god ut. Vi var så många att det behövdes något enkelt som gick att förbereda, så det blev en liten buffé med chili con carne som huvudrätt.

På buffén stod:

Osttårta med rom i form av en pumpa. Enkel, supergod och jättefin! Receptet på osttårtan har jag fått från en väninna, påhittet med romen för att få den ”halloween-ig” kom jag på för några år sedan , sedan dess är den alltid med på Halloweenfesten. Blanda en förpackning philadelphiaost med en förpackning creme fraishe och finhackad rödlök och en ordentlig nypa salt. Bred ut till en tårta på en tallrik. Lägg på orange rom och gör sedan ett pumpa-ansikte med svart rom. Servera med kex.

Grönsaksstavar av morot och gurka. Serverade i stora urgröpta paprikor gjorda som pumpa-lyktor.

Chili con Carne

Surdegsbaugette

Turkisk yoghurt med vitlök att klicka i chilin om man vill

Nachochips och guacamole. I guacamolen hade jag satt ett par nachos som jag skrivit R.I.P på med chokladsås – en kyrkogård!


Spökpizza. Kul och enkel pizza. Gör plåtar med pizza med tomatsås och ost. Grädda pizzan nästan klar. Skär skivor av mozzarella. Lägg på pizzan = spöken. Sätt ögon på spökena med kapris. Sätt in pizzan i ugnen bara några minuter så att mozzarellan blir lite mjuk men inte smälter helt (då försvinner spökena…). Ta ut pizzan och dra gärna ut spökena lite nederänden så att de får lite ”svaj i lakanet” och ser ut som de flyger…Halloweenfest

Och sedan så klart Halloweengodiset!

Chokladbollsspindlar och Marshmallowsspöken

Spindelkladdkaka – kladdkaka som jag helt enkelt ritat ett spindelnät på med glasyr. Och så en plastspindel som kröp därpå så klart…

 halloweenfest

Halloweenquiz!

Efter maten blev det Halloweenquiz! Jag gillar att göra egna quiz men det tar mycket tid och med allt annat som ska fixas inför en stor Halloweenfest tog jag en genväg med ett quiz från grapevine.nu. Jag tycker alltid att fester blir roligare med lekar – och har man en lek som passar temat blir ju också temat på festen tydligare och det hela ”knyter ihop” säcken. Halloweenmusikquizet bestod av musikfrågor och kunskapsfrågor om sådant som har med Halloween att göra, fyndigt och med musik som man på något sätt kunde förknippa med Halloween bidrog till stämningen. Det var inte helt enkelt visade det sig, men vi hade en av Sverigemästarna i pubquiz bland gästerna och han sopade mattan med de andra gästerna…

Halloweenfesten blev lyckad! Gästerna hade enligt egen utsago färg i håret i flera dagar, vi åt enchiladas med chili con carne-fyllning i flera veckor och hittar fortfarande halloweenconfetti och små plastspindlar på oväntade ställen…????

Sending
User Review
4.56 (9 votes)