midsommar

Varför firar vi midsommar?

Till skillnad från de flesta högtider på året är midsommar inte en fest vi i Sverige förknippar med kristen tradition, utan vi ser det ofta som ett förkristet firande.

Men det finns egentligen inte mycket historiska belägg för ett förkristet firande, men man spekulerar i huruvida man under denna tid kunde fastställa sommarsolståndet och om det då firandes någon form av fest. Soldyrkan förekom under nordisk bronsålder, och det finns danser och riter beskrivna på hällristningar, men man har inte säkert kunnat avgöra när på året dessa fester firades. Midsommarblot finns också nämnt i historiska källor, men dessa är ganska osäkra. Först i de isländska kungasagorna från 1200-talet nämns midsommarfirande i Norden i skriftliga källor, då man beskriver högtidsöl och blot vid midsommar.

Den kristna kyrkan i sin tur började fira den heliga Johannes döparens dag den 24 juni redan på 300-talet (i bibeln står det att han föddes sex månader innan Jesus). och firande spreds över Europa med kristendomens spridning.

När den kristna kyrkan väl etablerat sig i Sverige så vet man att ett folkligt midsommarfirande var väl etablerat och man försökte förbjuda en del av det folkliga, stökiga firandet, samtidigt som man försökte att ersätta midsommarfirandet med det kyrkliga firandet av Johannesdagen. I Sverige lyckades man ovanligt dåligt med att “ta över” denna högtid, mycket sämre än man t.ex. lyckades med julfirandet. I andra länder lyckades man också bättre. I Danmark firar man Sankt Hans (Johannes Döparens) afton den 23 juni och tänder då Sankt Hans bål för att driva häxor på flykten, precis som vi i Sverige gör på Valborgsmässoafton.

Före 1953 inföll midsommardagen alltid den 24 juni, på Johannes döparens dag, och midsommarafton följaktligen den 23 juni. 1953 (och 1955 i Finland) ändrade man så att midsommardagen alltid infaller på en lördag mellan den 20-26 juni. Midsommarafton, som inte är en helgdag men ändå en ledig dag, är det då alltså mellan den 19-25 juni.

Midsommarfirande!

Hur man firar midsommar behöver man inte förklara för någon uppväxt i Sverige, högtiden i sig är inte religiös men traditionerna definitivt heliga!

Midsommar firar vi helst på landet, eller i alla fall i parken eller trädgården. Midsommar firas nästan alltid i hemmen, sällan är det så tomt på restauranger och krogar! Vår vana trogen plockar vi, som till alla högtider fram sillen, som på midsommar får en särskilt framstående roll. Matjessill med gräddfil, gräslök och färskpotatis står på de flesta midsommarbord, tillsammans med fler sillsorter och kanske även en del annat från smörgåsbordet så som lax, prinskorvar och köttbullar.

Som vanligt sjunger vi också snapsvisor till sill och nubbe! I det här inlägget hittar du färdiga sångblad med snapsvisor till midsommar>>

Sedan ska det bindas blomsterkransar att ha i håret, lövas midsommarstång och dansas. Den mest självklara ringdansen till midsommar är så klart “Små grodorna”. Ursprunget är rätt kul – läs här var sången och dansen “Små grodorna” kommer ifrån>>

Leka ska man också gärna göra på midsommar. Eftersom det är en fest som ofta håller på hela dagen och kvällen behövs lite rolig underhållning. Traditionellt brukar man leka olika stafetter och laglekar i samband med midsommardansen och sedan kanske lite lugnare midsommarlekar framemot kvällen.

Här finns tips om hur du ordnar femkamp med traditionella lekar till midsommar>>

I det här inlägget finns tips om kul festlekar till midsommarfesten>>

Midsommarmyter

Visste du att…

Daggen under midsommarnatten anses vara hälsobringande. Är man sjuk kan man rulla sig naken i daggen eller blöta ner kläderna med den för att sedan lägga på den sjuke. Man kan också dra ett lakan i daggen och sedan krama ur det och ge till sina kor för extra kraft.

Extra farlig anses Näcken vara på midsommarnatten. För att inte fångas av honom gäller det att binda honom innan man badar. Detta kan man göra genom att sätta en stålkniv i vattnet och läsa ramsan: “Näck, näck, nålatjuv, far din var en stålatjuv, mor din var en frilla, gick i gårdarna och gjorde illa! Näcken är bunden!”

En ogift flicka kan, efter visst besvär, se sin tillkommande i drömmen på midsommarnatten. Men då ska hon först, under tystnad, plocka sju olika sorters blommor, helst i ett vägskäl och sedan gärna klättra över sju gärdesgårdar och sedan, fortfarande utan att yppa ett ord, lägga blommorna under huvudkudden och somna.

Sending
User Review
4.86 (7 votes)