nyårsfest dukning nyårsmiddag

Nyårsfest – så blir nyårsfesten eller nyårsmiddagen något utöver det vanliga!

Nyårsfest är årets festligaste fest! Midsommarafton ska gärna firas barfota i gräset, julafton med glöggmys kring granen och massvis med rödkindade, förväntansfulla barn medan nyårsafton ska firas med elegans! Hur gör man då nyårsafton mer festligt än vanligt? Jag har några ganska enkla tips på hur man får det där extra eleganta skimret över nyårsfesten eller nyårsmiddagen…

Klädseln till nyårsfest

En elegantare nyårsfest får man så klart genom att be gästerna klä sig för tillfället. Ange gärna en klädkod i inbjudan så vet alla vad som gäller – de flesta tycker att det är kul att någon gång få klä upp sig, men ta gärna lite hänsyn till vad du tror att gästerna har i garderoben.

Högtidsdräkt:

Han – Frack eller militär uniform. Hembygdsdräkt fungerar också för den som har en sådan i garderoben. (inte smoking eller mörk kostym!)
Hon – Full gala – lång klänning, gärna handskar. Färg valfri, svart och vitt fungerar på bal. Även kvinnor kan bära hembygdsdräkt.

Smoking:

Han – Svart eller mörkblå smoking. Jackan har sidenslag, byxorna sidenrevärer. Vit skjorta, svart rosett, svarta strumpor och svarta tunna skor.
Hon – Lång eller knäkort festlig klänning. Man kan inte bära handskar till smokingklänning.

Mörk kostym:

Han – Svart, mörkblå eller mörkgrå kostym, vit skjorta och slips eller fluga i valfri färg, dock ej svart eller vit.
Hon – Klänning i festfint material som siden eller sammet, klänningen bör inte vara hellång. Elegant kjol med topp eller jacka, är också rätt.

Kavaj:

Strikt betyder kavaj detsamma som mörk kostym men har idag fått en lite annan betydelse och innebär att man ska klä sig lite finare än vardagsklädsel.

Han – Kostym eller elegant blazer och udda byxa eller kostym. Skjorta, slips eller fluga.
Hon – Klänning, kjol, dräkt eller dress som inte är lika aftonfint som till mörk kostym.

Mat och dryck till nyårsfest

Nyårsfest menyn tycker jag ska vara lite mer festlig och ha minst tre rätter, fina råvaror och gärna vara lite mer påkostad än den vanliga ”trerätters”. Jag gör gärna en nyårsmiddag som består av fler rätter – det blir festligt och riktigt gott med fler, exklusiva rätter i små portioner. Tre saker som är enkla att ”lägga” in i menyn är soppa, sorbet och ost. Ett menyförslag är förrätt, soppa, huvudrätt, sorbet, ost och efterrätt. En soppa kan man förbereda och enkelt värma och servera elegant i en liten skål eller ett glas med en grissini eller ett ostflarn. En kula frisk sorbet serverad i ett cocktailglas är faktiskt ett utmärkt sätt att smälta varmrätten, som ju ofta på nyårsafton är en god köttbit. Några fina ostar, ett gott knäckebröd och t.ex. en fikonmarmelad är nästan inget extra besvär att plocka fram. Vill man utöka menyn, serverar man två små förrätter, kanske en vegetarisk och en med kött eller fisk. Sedan lägger man också till två varmrätter, en fiskrätt och en kötträtt.

För en meny med många rätter krävs en dryck till varje rätt. Med många rätter kan det bli många glas vin, servera lagom mycket av varje, kanske mindre av vinet till förrätten och lite mer av vinet till huvudrätten. Har man många smårätter kan det vara bra att servera ett vin som tex passar bra både till en fiskförrätt och soppan, så är det lite enklare för gästerna att själva välja hur mycket vin de dricker.

Nyårsfest är champagne! Som fördrink passar en champagnedrink perfekt. Champagne och vit glögg blir en julig cocktail som fungerar fint även till nyårshelgen. Annars är en klassisk Kir Royal eller en champagnecocktail aldrig fel!

Glöm inte de alkoholfria alternativen, gör t.ex .ett bål med pommac till barnen och de som vill undvika alkoholen. Blanda med Loka crush hallon och massvis med is. Det blir en liten festlig cocktail som inte blir för söt, bubblar och har lite ”vuxen” smak.

Dukning och dekorationer till nyårsfest

Nyår är guld, silver och glitter! Ta fram det finaste porslinet och duka med tallrikar, bestick och glas efter vad som ska serveras. Glöm inte vattenglaset! Just till nyår brukar jag ta fram linnedukarna, linneservetterna och kandelabrarna. Äntligen får man lite användning av arvegodset ????! Små guld- och silverstjärnor är fint att sprida över bordet. Sedan brukar jag använda vanligt presentsnöre i guld och silver för att dekorera. Jag ”krullar” snöre som jag låter ringla ut ur glas, och ringla nerför kandelabrarna över bordet. Servetterna rullar jag ihop och knyter ett fint band runt och sätter fast små julkulor i guld. Färdigt! Mest för barnens skull har jag också vissa år införskaffat hattar, tutor och serpentiner som ligger på varje tallrik.

Är man färre gäster gör man enkelt bordsplaceringen med ett placeringskort eller genom att helt enkelt anvisa en plats för varje gäst. Är man lite fler gäster är en bordsplaceringslek en kul idé. Har man bjudit gäster som inte känner varandra sedan tidigare är det dessutom ett riktigt bra sätt att få gästerna att mingla innan middagen.

En idé till bordsplaceringslek till nyårsmiddagen finns här>>

Underhållning och lekar till nyårsfest

När alla klätt upp sig för nyårsfest ska man inte hitta på nyårslekar som är fysiska eller flåsiga. Men en lång middag med många rätter tjänar på några små avbrott på vägen. Man kan tex lägga kort under varje tallrik där gästerna får skriva ner sina nyårslöften inför nästa år, eller fylla i bästa och roligaste minnet från året som gått. Man går sedan ett varv runt bordet och alla berättar vad de skrivit. Viktigt med detta är att det hålls kort och positivt och man bör ta lite hänsyn till vad man vet om gästerna. Vet man att någon har haft ett riktigt jobbigt år med sjukdom eller en uppslitande skilsmässa sak man kanske undvika att blicka bakåt och istället fokusera på det alla ser mest fram emot nästa år. För att det hal ska bli kortfattat är det bra att just lägga små lappar under tallriken och ha pennor till hands, där två, tre korta frågor ställs med utrymme att skriva en mening. Får alla tänka efter lite innan de ska prata är det lättare att fatta sig kort.

Hos oss är det tradition med ett nyårsquiz. Varje år korar vi den som har haft mest koll på året som gått. Har vi en lång sittande middag brukar vi dela upp quizet och ta några frågor då och då under middagen. Perfekt medan tallrikar dukas ut och in. Då brukar bordskavaljererna tävla tillsammans. De sista frågorna , rättning och korande av en vinnare kommer till sist till kaffet, innan tolvslaget. Varsin  stor chokladmedalj brukar utdelas till de två vinnarna.

Att göra ett nyårsquiz är ganska tidsödande om det ska bli en bra blandning, det ska gärna inte bli en lång rad av död och elände som det gärna kan bli om man går bara på de stora världsnyheterna. Grapevine.nu släpper ett nytt, bra nyårsquiz varje år som jag brukar använda.

Årets nyårsquiz från grapevine finns här>>

Andra idéer till nyårsfester

Nyårsfesterna har sett olika ut genom åren så klart, här är några andra idéer;

Nyårsfest med Hollywood-tema och knytis

Alla gäster fick med inbjudan titeln på en klassisk film. Alla skulle klä sig för hollywoodglamour – fjäderboorna var populära denna kväll! Sedan skulle gästerna ta med sig en maträtt som de kunde förknippa med sin film (de fick också reda på om detta skulle vara en maträtt eller en efterrätt) samt öva in en scen ur filmen. Vi var sju par, två par hade fått reda på att de skulle ha med en efterrätt, de andra en liten förrätt / varmrätt. Vi fick således en riktigt spännande sjurättersmeny. Inför varje rätt presenterade paren maten och spelade upp scenen ur sin film, övriga skulle gissa vilken filmen var. Kvällen avslutades med Oscarsutdelning för både framträdanden och mat och strax innan tolvslaget ett filmmusikquiz!

Filmer var t.ex Casablanca där vi fick avnjuta baklava och glass med rosenvatten till efterrätt, Gudfadern som bjöd på en hemlagad ravioli och Borta med vinden som blev en jambalaya med hummer från amerikanska södern.

En fantastiskt rolig fest med mycket engagemang från gästerna!

Laga middagen tillsammans

Ett annat år firade vi nyår med bara två andra familjer, alla med barn. Då planerade jag en meny och så fick barnen laga maten – med de vuxnas hjälp. Ett lag gjorde förrätt, ett huvudrätt och ett efterrätt. Jag hade skrivit samman en meny och ett recept för varje rätt. Barnen tyckte att det var jättekul och de var så stolta när de fick presentera sin maträtt. Och det blev en riktigt mysig kväll med mycket umgänge!

Vad tyckte du om artikeln?
Sending
User Review
4.56 (9 votes)