påsk, påsktraditioner, äggjakt

7 påsktraditioner – ägglekar, påskkärringar och en märklig hare…

När är det påsk?

Det finns ingen enkel räkneövning man kan göra för att räkna ut när det är påsk. När påsken infaller kan variera med en hel månad mellan olika år. Om man gör förklaringen enkel så säger man att påsken alltid firas den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Det känns ju så där lagom klargörande… Men det innebär att påsken alltid infaller mellan den 22 mars och den 25 april. Läs mer om när påsken infaller här.

Påsk är den äldsta av våra kyrkliga högtider. Det är samtidigt kyrkoårets viktigaste högtid, högtiden som kallas ”alla festers fest”, tack vare Jesu död och uppståndelse. Gudstjänsterna präglas av glädje och hopp.

Enligt gamla traditioner är påsken en ganska allvarlig högtid. Speciellt på Långfredagen skulle man vara allvarlig och lugn, då umgicks man inte, biograferna höll stängt och man skulle inte roa sig. Denna dag skulle vi tänka på Jesus lidande på korset, för att senare under påsken fira hans uppståndelse.

Påsktraditionerna har ju dock, som för så många andra högtider, ändrats till att handla mindre om religion och mer om att vara lediga. Men påsktraditioner har vi – vi pyntar i gult och dekorerar hemmet med små kycklingar, påskris, målade ägg och påskens blommor. Vi äter – som alltid när det är helg – ett smörgåsbord, med variationen att det nu äts ägg i massor – här hittar du en checklista för påskbordet. Vi ordnar äggjakter och smaskar massvis med godis ur papperspåskägg. Och vi njuter av att vara lediga och umgås med familj, släkt och vänner!

7 påsktraditioner

Påskägg

Påsk utan påskägg är ingen påsk! Äggen ses som en symbol för det eviga livet.  Även de små gula kycklingarna är symboler för det nya livet. På påsken används äggen till allt möjligt, vi äter vanliga ägg och chokladägg, målar, gömmer och letar sedan efter de dekorerade äggen. Äggen finns överallt som dekoration och så klart används de i matlagning. Icke att förglömma är de mest populära påskäggen som fylls med godis, både för stora och för små!

Det var förr tradition att ge bort ägg som gåva i påsktider och då smyckade man dem ofta genom att färga eller måla äggen, särskilt i Skåne och Halland har det varit vanligt att måla ägg sedan 1700-talet. Det finns också en legend som säger att Maria Magdalena hade med sig ägg till Jesus grav och att de hade färgats av ett under då hon kom fram. Att måla ägg är populärt över hela Europa.

Läs mer om påskägg och påskpyssel>>

Påskgräs

Att odla påskgräs har symboliserat ett löfte om vår och nytt liv. I Sverige är det inte särskilt vanligt, men i t.ex. vårt östra grannland Finland, har påskgräs varit en central del av påskförberedelserna sedan krigstiden. Historiskt sett är traditionen dock mycket gammal. Man säger att i Egypten har man odlat påskgräs i gravarna för att symbolisera hur livet fortsätter även efter döden. Nuförtiden odlar man påskgräs lite innan påsk, antingen planterar man de små gräsfröna i jord, eller på vått hushållspapper på en tallrik. Efter att fröna har planterats är det viktigt att regelbundet vattna, redan efter några dagar kan man se hur de första gräsen börjar växa. När det är dags för påskfirandet och gräset är fullvuxet, dekorerar man det med små gula påskkycklingar.

påskkärring

Påskkärringar

Påskkärringar hör till varje barnfamiljs påsk. Under veckan som föregår påsk, och speciellt på skärtorsdagen, kläs små barn till häxor och gubbar som sedan hälsar på hos grannarna och önskar glad påsk och överlämnar egenhändigt ritade påskkort. I gengäld hoppas de att de ska få godis! Hur denna tradition har uppkommit i Sverige har man inga säkra uppgifter på. De första noteringarna om påskkärringar kommer från slutet av 1800-talet, men det var först på 1900-talet denna tradition fick större spridning i landet.

Ägglekar

Att leka ägglekar har varit en del av påsktraditionen länge. Både barn och vuxna leker äggpickning och äggrullning och i många länder anordnar man äggjakt för barnen där det sägs vara påskharen som gömmer godisägg i trädgården för barnen att leta efter.  I USA leker man en äggrullningslek där man ska rulla ett ägg längs en bana med hjälp av en sked på ett långt skaft. 1814 ska president James Madisons fru Dolley ha börjat med äggrullningstävlingar för allmänheten på Capitol Hill. När man 1877 planterade en ny gräsmatta förbjöd man lek på denna. På begäran av en mängd barn, bland annat deras egna flyttade då president Hayes och hans fru Lucy lekarna till Vita husets gräsmatta. Sedan dess leks äggleken på Vita husets gräsmatta varje Annandag påsk.

Läs mer om ägglekar och äggjakt här>>

Mer om ägglekar>>

Vad är en äggjakt?>>

Mer om färdiga, kluriga äggjakter och färdiga festlekar som passar till påskfirandet finns det här>

Påskhare

Påskharen lär ha uppkommit genom att man helt enkelt sett fel då gamla illustrationer eller tyska bildbröd av det bibliska påsklammet ska ha sett ut som en hare. Traditionen med påskharen som kommer med påskägg till barnen, eller gömmer en massa ägg i trädgården, är ursprungligen en tysk tradition med anor från 1600-talet. På 1850-talet lanserades påskharen och påskäggen på bred front i Tyskland av godis- och leksaksindustrin. Påskharen kom till oss på 1900-talet från Tyskland, men har inte riktigt fått fäste. Kycklingar och ägg är ett vanligare påskmotiv än haren.

Påskris och påskens blommor

Påskris som så småningom får små blad finns i nästan varje hem runt påsk. Även narcisser och påskliljor har funnits i våra hem sedan 1800-talet. Narcissen symboliserar uppståndelse, påskliljan i sin tur renhet och oskuld.

Påsklamm

Lamm på påskbordet symboliserar Jesus offer och hur han förlåter oss våra synder. Lamm är en av de allra vanligaste maträtterna på påskens middagsbord, tillsammans med äggen så klart!

Läs mer om påsktraditioner och påsken dag-för-dag>>

Snapsvisor till påskbordet hör också påsktraditionerna till – läs mer och ladda hem gratis sångblad här>>

Sending
User Review
4.42 (12 votes)