sommarfest

För oss frusna nordbor som lever en stor del av året i mörker och kyla är sommaren i sig en anledning att fira och ställa till med fest. För inget är väl härligare än just en riktig sommarfest!

5 tips för sommarfesten

Välj ett annorlunda ställe för fest

En sommarfest kan man göra annorlunda och helt fantastisk genom att välja ett annorlunda ställe för festen; stranden, en bergknalle vid havet, parken, eller en skogsglänta. Att duka upp ett festligt, vackert bord med porslin och glas, på ett oväntat ställe, kan bli riktigt lyxigt! Eller ordna beach-party där alla får sitta på filtar på stranden, inled med lekar och avsluta med nattdopp! En fest i trädgården eller på gården gör du speciell genom att sprida ut småbord och duka med fina dukar och bordsdekorationer.

“Vädersäkra” festen

Sommarfest ska man så klart ha utomhus, och alla de där härliga annorlunda ställena är ju bäst i sol! Men om inte ett riktigt stadigt högtryck parkerat sig över landet är det viktigt att göra en “vädersäkring” av festen redan på planeringsstadiet. I en perfekt värld vill vi dansa på bryggan eller festa i trädgården till långt in på småtimmarna men det är inte alltid det är möjligt på grund av väder och vind. För fest i trädgården eller på stranden skapa lä och regnskydd med hjälp av partytält eller uppspända presenningar.  Även om det är fint väder, blir det gärna lite kyligt och fuktigt fram emot kvällen. Att delvis kunna duka inomhus är bra, har du ett uterum eller en terrass under tak att tillgå är det enklare.

Ha en reservplan redo – tänk utanför “boxen”. Städa ur garaget, skulle det börja regna, flytta in bordet i garaget och behåll porten öppen – det blir en festlokal som gästerna inte glömmer!

Glöm inte att ha filtar redo för kvällen – du vill inte att festen ska få ett abrupt slut och att gästerna måste gå hem för att de fryser. Var också noga med att på inbjudan berätta att festen hålls utomhus, så att gästerna klär sig efter väder.

Enkel sommarmat

På sommaren tycker jag att festmaten ska vara enkel, lätt och god!  Ofta passar det bra att servera mat som också kan vara kall, vilket gör det lite enklare att ha stor fest.  En klassiker är så klart att bjuda på en sommarbuffé, eller på grillat! Håll gärna ett tema på buffén, Medelhavets smaker är populära men man kan också ha en mexikanska buffé (utan fredagstaco känsla!), en asiatisk buffé eller bjuda på libanesiska meze.

Grekisk touch på det grillade, med lamm, olika smakrika korvar, tsatsiki, klyftpotatis och grekisk sallad har helt klart sommarkänsla.

En tre-rätters kan bestå av en Caprese-sallad, eller en klassisk toast Skagen till förrätt, torskrygg med kryddsmör i paket på grillen med färskpotatis till huvudrätt och så klart glass eller sorbet med färska bär till efterrätt.

Knytkalas är perfekt för den stora sommarfesten med hela familjerna. Styr gärna upp ett tema och dela ut lite uppgifter, någon tar med paj, någon annan antipasti, en tredje köttbulls- och prinskorvsspett till barnen osv – så blir helheten bättre.

Festlekar

En sommarfest ska ha festlekar! Lekar väljer man efter sammanhang och gäster, för en familjefest är det kul att inleda med stafetter och klassiska lekar, för en elegantare fest väljer man kanske lite stillsammare lekar, har gästerna klätt sig i sommarklänning och högklackat kan säckhoppning bli ganska besvärligt. Då är det bättre med festlekar som frågesport, musikquiz eller kanske en mordgåta att lösa.

Läs här om roliga festlekar till sommarfesten>>

Har man en större fest är det alltid kul att inleda med med en bordsplaceringslek som gör att gästerna måste mingla med varandra. Låt tex herrarna få en lapp med en strof ur en känd sommarlåt, damerna får en låttitel – nu ska de hitta varandra, gärna med hjälp av sång! Eller blanda olika röda drinkar. Två av varje. Damerna får den ena, herrarna den andra. Utrustade med ett sugrör ska de smaka sig fram till den som har samma drink!

Klädsel, dekorationer & dukning

Gästernas klädsel, dekoration och dukning sätter stämningen på festen. Ge gärna gästerna en liten fingervisning i inbjudan, om det är shorts och t-shirt som gäller, eller en sommarkavaj. Vill man ha en elegantare fest är ett kul sätt att skapa den rätta stämningen att be gästerna klä sig i särskilda färger. Be alla klä sig i vitt så får du genast en elegant fest – och det är ändå inte för mycket begärt av gästerna, eller ge dem valet vitt och rött, eller vitt, blått och rött för en “marin” känsla.

Festdekorationerna till sommarfesten hittar du i naturen! Dekorera med blommor och blad eller med sand, snäckor och stenar på borden. Även om festen är utomhus, undvik plast och papper. Det finns billigt porslin och glas att köpa som ofta inte kostar mycket mer än de elegantare plastglasen och då har du dem kvar till nästa fest!

Sending
User Review
4.38 (8 votes)