Skattjakt är buskul! Så klart är det den där oundvikliga godispåsen som skattletarna är ute efter! Men hur gör man då en skattjakt till barnkalas? Först börjar man med att fundera lite…
Skattjakt barnkalas – saker att tänka på…
Vem kommer på kalaset? Hur gamla är barnen? Hur många barn kommer på kalaset? Var ska man vara? Hur länge vill man att det hela ska ta? Och hur mycket tid har man för att förbereda en skattjakt?
Generellt kan man säga att ju yngre barnen är desto med fartfyllt bör det hela vara, de lite äldre barnen kan ha tålamog att klura lite mer men för de yngre är det bra om eventuella gåtor och klurigheter i skattjakten är kul att lösa och går ganska fort. Annars finns det en risk att man “förlorar” några otåliga barn på vägen. Har man många barn på kalaset kan det också vara en bra idé att dela upp dem i mindre grupper, så att man inte riskerar att några hamnar utanför och inte blir delaktiga. Det är lite lättare för barnen att koncentrera sig och samarbeta i en lite mindre grupp.
Skattjakt kan man göra både inomhus och utomhus! Skattjakten får lite olika karraktär. I en skattjakt inomhus brukar det vara roliga att använda ledtrådar och gåtor. En skattjakt utomhus kan man så klart göra med en skattkarta. Men kom ihåg att för yngre barn kan en karta bli lite abstarkt och svår att läsa, det krävs ofta lite övning för att förstå hur en karta speglar verkligheten. Vill du göra en skattkarta till skattjakt finns fina kartor att skriva ut här.
En skattjakt på barnkalas kan både vara en kort historia som snabbt leder fram till godispåsarna i en skattkista men också vara självaste huvudattraktionen på kalaset – en aktivitet som kanske till och mer ger temat på hela kalaset och den enda lek som behövs! Så en skattjakt kan ta allt från 10 minuter till en timme eller mer för de äldre barnen om man gör en riktigt rolig och klurig skattjakt.
Att hitta på en skattjakt är jättekul! Men det kan så klart ta en del tid. Tycker man det är roligt är det bara att gå loss på klurigheter! Om man inte själv är så road, eller om tiden tryter, så finns det genvägar i form av färdiga skattjakter att ladda ner – det största urvalet finns hos grapevine.nu – här kan man välja mellan skattjakter för olika åldrar, med olika teman, på papper eller i mobilen.
Snabb skattjakt barnkalas – 5 tips
- Gör en skattjakt med ledtrådar, där en ledtråd leder till en annan. Ledtrådarna kan göras i klartext för de yngre och i klurigheter, gåtor och rebusar för de äldre.
- Gör en skattjakt med foton där barnen ska hitta till stället på bilden, där det finns en ny bild osv.
- Gör en skattkarta och låt barnen följa den.
- För de allra yngsta, dra ett snöre genom huset eller trädgården och låt dem följa det, dra snöret under bord och över stolar och kanske in i en graderob.
- Låt barnen helt enkelt leta – kanske med någon enkel ledtråd, du kan säga var det “bränns”.
Färdiga ledtrådar till skattjakt finns det på fina kort i grapevines enkla skattjakter – då slipper man hitta på själv! Här finns en enkelt skattjakt med 30 ledtrådskort som passar i alla hem, och här finns en enkel skattjakt utomhus med 22 färdiga utomhus-ledtrådar.
Roligast skattjakt barnkalas!
Den roligaste skattjakten för barn är den som också innehåller en spännande historia eller en ett uppdrag att lösa så att barnen får använda all den där livliga fantasin! De små barnen är ofta direkt med på en saga där det ska hittas en piratskatt eller lösas en detektivgåta. De äldre barnen gillar när det blir en klurig utmaning – också gärna med en “story” (bara den inte är för “barnslig”!). Hitta på själv eller hitta ett färdigt alternativ som ditt barn gillar!
Skattjakt för barn – 5 tips på klurigheter och ledtrådar
Om du ska hitta på en skattjakt finns det olika saker man kan använda för att skapa en roligare och klurigare skattjakt. Det hela beror så klart på hur du väljer att bygga upp din skattjakt och vad du har för historia, men de här “greppen” kan vara användbara:
- Använd gåtor och rebusar
- Använd mattegåtor och logikfrågor
- Låt barnen lista ut en kod med hjälp av tal de hittar på en fysisk plats, tex “hur många fönster finns det på det röda husets gavel”.
- Använd chiffer
- Använd språkgåtor och rim
När man gör ledtrådar till skattjakt är det viktigt att man tänker på de där initiala frågorna och anpassar skattjakten i svårighet efter barnens ålder (hur mycket kan de till exempel läsa och räkna?) och vidare hur många barn de är och hur lång tid man vill att det ska ta. Om man är många barn på kalaset kan det vara en bra idé att dela dem i mindre grupper, då måste man också fundera på hur man får ihop logistiken så att alla grupper får en rolig skattjakt!
Skattjakt barnkalas – fixat & färdigt!
Färdiga skattajkter med både ett kul tema, ett spännande uppdrag och ålderanpassade gåtor finna att köpa färdigt! Hos grapevine.nu finns nästan hundra olika skattjakter i massa olika varianter och för barn i olika ålder.
Temaskattjakter på papper
När man köper en färdig temaskattjakt på papper får man en fil att ladda ner. I denna finns tydliga steg-för-steg instruktioner om hur man genomför det hela. Det finns också en inledande historia för barnen där de får sitt uppdrag och sedan ett antal gåtor som man ska lösa för att lösa uppdraget och hitta skatten. Gåtorna finns på färdiga blad i fin layout som man placerar ut på “gömställen”. Gåtorna hittar barnen med hjälp av ledtrådar eller en skattkarta. Som lekledare får du en lång lista på ledtrådar där du väljer de som passar hemma hos dig, utomhus eller på ett annat ställe där du har kalaset och som du skriver in på ett lekschema som sedan är enklet att följa. Vill man hellre göra skattjakten med skattkarta så finns det också en sådan, som man ritar på. De här skattjakterna finns anpassade för olika ålder, en för barn i förskoleåldern, ca. 4-6 år och en för barn som börjat skolan, ca. 7-10 år.
5 populära skattjakter för barn:
- Detektivmysteriet
- Dinosauriemysteriet
- Piratmysteriet
- Det stora skogsäventyret
- Uppdrag: Skattjakt! (8-12 år)
Skattjakt med gåtor och skattkarta i mobilen
Om man vill göra en lite “modernare” variant av skattjakt så gör man det så klart med mobilen. I grapevines mobilskattjakter får barnen ett uppdrag att läsa i mobilen och följer sedan en karta till en kartnål där en gåta ska lösas för att komma vidare. Vill man kan man låta flera lag tävla mot varandra på tid. Buskul och annorlunda! En skattjakt med mobil passar perfekt för barnkalas utomhus. Det finns mobilskattjakter med olika teman och för barn i olika ålder. Det finns skattjakter som passar barn från ca. 8 år och uppåt, till vår klurigaste mobilskattjakt, ett fanatsyäventyr, som lämpar sig för ungdomar från 13 år och alla som gillar fantasy! Det finns också andra mobiljakter som passar som skattjakt för vuxna!
5 populära skattjakter för barn – i mobilen!
- Jakten på den försvunna juvelen
- Flykten från tidsmaskinen
- TOP SECRET – Agenternas hemliga uppdrag
- Detektivjakten
- Jakten på den maskerade tjuven
Skattjakt på kalas för de lite äldre barnen
Det slutar aldrig att vara kul med skattjakt! Men de lite äldre barnen vill kanske kalla det något annat och har mer tålamod att klura än de yngre, så då ska skattjakten eller aktiviteten vara lite mer utmanande. För tonåringarna är det ofta viktigt att det inte är för enkelt. Du hittar roliga färdiga uppdrag och escape games för de lite äldre barnen här.
5 skattjakter och escape games som passar de lite äldre barnen:
- Det stora skogsäventyret – skattjakt 10-13 år
- Hallows skola för häxeri och magi – escape game 10-14 år
- Flykten från det hemsökta huset – escape game 9-14 år
- Flykten genom den förhäxade spegeln – escape game 12-16 år
- Jakten på den magiska ringen – mobilskattjakt från 13 år
Tips! En skattjakt kräver sin skattkista! Så här gör du en egen skattkista>>