Julpyssel och juldekoration – trendigt och roligt 2019

julfirande 2019

Årets härligaste högtid närmar sig och för den som vill kan man frossa i julpyssel och juldekorationer i veckor framöver! Vi tipsar om vilka trenderna är kring pyssel och dekorationer 2019, och ger inspiration till roligt julpyssel att göra själv!

Även om julen för det mesta är sig lik hemma hos oss i stugorna går det trender i juldekorationer och julpyssel, precis som i allt annat som är kommersiellt. På stora varuhus, hos återförsäljare och i detaljhandeln kan man tidigt skönja vissa gemensamma nämnare som är specifika för just detta år.

IKEA juldukning 2019

Mycket fokus i samhället just nu ligger på våra stora miljöutmaningar, och detta märks av även i jultrenderna i år. Less is more appliceras av många stylister, vi dekorerar kvantitativt mindre men istället mer kvalitativt. Det får gärna vara enkelt, stilrent och elegant. Hellre en äkta, lång, grön grankvistgirland längs väggen än tre plastgranar i klara färger. Naturlighet är eftertraktat vilket syns i materialen hos både juldekorationer och julpyssel: naturfärgat trä, kottar, pinnar, ull, naturfärgat linnetyg, sten och rå metall som koppar och silver.

H&M Home 2019

En annan miljörelaterad trend som passar som handen i handsken till just högtiden jul är återbruk och andrahandsshopping. Julen är per definition en nostalgisk och traditionsrik högtid med många blickar bakåt. Vad passar då bättre än att shoppa juldekorationer på second hand-butiker eller auktionssajter på nätet!? Det är inte bara snällt för miljön, det innebär också att man kan få till härlig vintage-känsla på dekorationerna. Butiker som Myrorna, Emmaus, Erikshjälpen och sajter som Tradera och Blocket svämmar över av juldekorationer så här års. Det finns goda chanser att skaffa unikt pynt till förmånliga priser!

Och apropå unikt pynt, ytterligare något som ligger i tiden är att välja juldekorationer som stället för massproducerade är handgjorda av mindre producenter, gärna av någon lokal hantverkare. Detta har man goda chanser att hitta på någon av julens alla mässor och marknader som ploppar upp som svampar ur jorden redan i november. Allra roligast är förstås juldekorationer och julpyssel att göra själv. DIY-trenden gäller i synnerhet även julpyssel och här finns massor av inspiration att hämta på nätet, vi bjuder nedan på några toppenroliga projekt att prova själv hemma.

3 x naturligt julpyssel

Kottgranar: Limma tallkottar på en vinkork, måla kotten grön och dekorera eventuellt med en trästjärna på toppen, glitter, paljetter eller annat juligt. Supersöta smågranar!

Pinn-hängen till granen: Samla tunna, fina pinnar och limma ihop i olika former med limpistol. En stjärna, en enkel triangel, en gran med en central, lodrät pinne och vågräta pinnar i olika längder. Fäst en ögla av ett vackert band eller en enkel hampatråd. Helt naturliga och minimalistiskt vackra ornament till granen, att hänga i fönster eller på dörrar!

Mossbollar: Forma en boll av grön mossa, eventuellt med en oasisboll eller en boll avexempelvis tidningspapper inuti.  Surra ihop bollen med ståltråd, gärna silver- eller guld-färgad, och fäst juliga band kring mossbollen att hänga upp den i. Superbra utomhusdekoration, men fungerar lika bra inne i ett fönster!

Klädnypsstjärnor

Vem kunde tro att klädnypor kunde bilda sådana här läckra stjärnformer i trä!? Ta isär ett gäng träklänypor och limma ihop delarna två och två, ”rygg mot rygg”, med en limpistol. Lägg dem sedan i en stjärnformation och limma ihop stjärnan!

3 enkla julpyssel för barn med piprensare

Polkagrisar: Perfekt julpyssel för de allra minsta nissarna! Tvinna en röd och en vit piprensare om varandra och böj ena änden. En söt polkagris att hänga i granen! En annan fin polkagris får man genom att trä varannan röd, varannan vit pärla på en piprensare och böja ena änden.

https://youtu.be/cti3_YXV5mo

Stjärnor: Av vita piprensare kan man bygga riktigt läckra snöflingor att ha som bordsdekorationer eller att hänga i granen eller i fönstret. Dekorera med extra glitter, paljetter eller pärlor för ännu mer wow-effekt!

Granar: Dessa minigranar är SÅ söta! Snurra en grön piprensare till en platt spiral, dra upp mittenändan så formen blir en stående kon och limma fast minipompoms som granens kulor!

Pyssla fina julkort!

Alla älskar väl att få julkort, och extra kul är det att tillverka sina egna! Här tipsar vi om några enkla sätt att skapa snygga julkort till släkt och vänner. Så enkelt att barnen med lite instruktioner kan fixa det själva!

Diskborstekrans: Utgå från ett vitt, lite större pappersark, ca en halv A4 minst. Doppa en ren diskborste i grön färg och dutta ut färgen i en cirkel som en krans. Doppa sedan fingret, en pensel eller annan ”duttare” i röd färg och sätt dit ett gäng röda prickar runt om på det gröna. Avsluta med att måla dit en stor, röd rosett eller kanske till och med limma på en när färgen torkat!

Grankort: Dessa klarar även småttingar! Klipp ut en grön triangel och hjälp barnet limma den på en röd rektangel, detta blir granens bas. Sen är det fritt fram för barnet att täcka kortet med lim och trycka dit så många paljetter som önskas, som då blir granens kulor!

Julpyssel för vuxna

Julkulfönster: Ett roligt julpyssel för vuxna som även blir en riktigt snygg juldekoration i hemmet är att göra ett julkulfönster. Man fäster en så kallad ljusgardin med lodräta nedåtgående slingor på rad i ett fönster. Sedan fäster man julgranskulor längs slingorna. En enkel men proffsig juldekoration som är vacker och stämningsskapande både sedd inifrån och utifrån!

Kul julquiz!

Underhåll gästerna på julfesten eller familjen på julafton med proffsiga julquiz! Välj mellan Årets julquiz 2019 – ett quiz med kluriga och aktuella frågor om allt som har med julen att göra, ett quiz med inriktning på julmusik eller varför inte ett quiz som är anpassat för att man samtidigt ska mingla!

Fler roliga festlekar för julfirandet hittar du här>>

Här hittar du 5 kul tips för barnens julfest>>

Sending
User Review
5 (5 votes)