Julquiz 2019!

julquiz

Nu har grapevine-redaktionen knåpat ihop årets julquiz 2019. Varje år gör vi en ny julfrågesport med frågor aktuella för året – och så klart en och annan tidlös fråga om något av det mest traditionsbundna vi har. Många har gjort det till en tradition på julfesten, på glöggminglet eller under själva julfirandet att quizza om julen med vårt julquiz. Vi har gett ut ett nytt julquiz varje år sedan 2013!

Årets nya julfrågor

Årets julquiz består av 22 frågor – men de flesta frågor har flera delfrågor och behöver flera svar. Maxpoäng är 69. I 13 av frågorna finns det en musikfråga då en eller flera låtar ska spelas upp från en färdig spellista på Spotify. Musik och juliga frågor skapar massvis med julstämning!

Årets julquiz innehåller frågor om allt det vi förknippar med jul – mat, dryck och godsaker, tv och film, julkalendrar, julshopping, julmusik och julsånger, jultraditioner och julhistoria. Det finns frågor från då och nu, aktuella och tidlösa – det vill säga något för alla att svara på! Vilka av dina vänner, kollegor eller släktingar är en mästare på julen?

Julquiz – så gör man:

Tanken med vårt quiz är att det ska vara underhållande och trevligt umgänge. Därför tänker vi oss att en lekledare, en “quizmaster”, läser upp frågorna och spelar upp delar av jullåtarna. Dela upp dina gäster i par eller lag om ni är många – det är ofta trevligt att få en eller flera lagkompisar att quizza tillsammans med.

Julquizet kan användas både på den stora julfesten för många eller för det lilla julfirandet. Antingen kör man hela quizet på en gång, eller så delar man upp det och tar några frågor åt gången under en julfest eller ett glöggmingel.

Beställ och ladda hem årets Julquiz>>

julquiz

Några tips till dig som är quizmaster:

  • Om du har tid och möjlighet, läs igenom quizet en gång innan du läser det högt för gästerna, då är det enklare för dig att vara högljudd och tydlig.
  • Berätta för deltagarna att det ska skrivas ett svar på varje rad på svarsformuläret. Varje rätt svar ger ett poäng.
  • Märker du att några inte uppfattar frågan, läs den igen.
  • Håll ett ganska högt tempo. Lite tid att fundera ska deltagarna så klart få men inte för mycket. Det får inte bli för långdraget, då finns en risk att du tappar publiken som börjar prata om annat.
  • Se till att ha bra volym på musiken så att alla hör.
  • När du spelar upp musiken, spela en lagom bit i början, sedan kan du sänka volymen och ställa frågan.
  • För enklaste rättningen kan du låta lagen byta svarsformulär och sedan snabbt gå igenom de rätta svaren – det brukar vara ganska kul när gästerna kanske retar varandra lite för felaktiga svar och jublar över sina egna riktiga.
  • Glöm inte en vinst till alla i det segrande laget – Mästarna i julkunskap 2019!

Fler jullekar för julfest, glöggmingel och julfirande hittar du här>>

Sending
User Review
4.86 (7 votes)