Är det dags för traditionsenlig kräftskiva? är du, elelr har du vänner, som är osäkra på hur man angriper de små röda krypen. Eller vill du bara ha något fint att duka med?
Klicka på bilden och ladda ner vårt fina blad med instruktioner!
Bordstablett till kräftskivan
Vi har också gjort en komplett borstablett till kräftskivan, den har både skalningsinstruktioner och några väl valda, lättsjungna snapsvisor. Duka med pappersduk eller lägg tidningspapper på bordet. Lägg sedan en bordstablett på varje plats, det blir både fint och praktiskt!
Du beställer och får en fil och skriver sedan ut precis så många du behöver! Bordstabletten är gjord som två A4-sidor för enklast utskift, som man sedan sätter ihop eller skriver ut / kopierar upp till en bordstablett i A3-format. Skriv gärna ut flera extra så kan du enkelt byta till en okladdig!
Beställ och ladda ner bordstabletten här>>
Kräftor för kungligheter
I Sverige har man ätit kräftor sedan medeltiden. Från 1500-talet blev kräftor festmat för de högre stånden. Kräftor omnämns i skrift första gången i ett brev 1562 kung Erik XIV till fogden på Nyköpingshus där han vill att man ska skaffa fram mycket kräftor till hans systers bröllop. Erik verkar ha varit särskilt förtjust i kräftor och odlade dem även i de vattenfyllda vallgravarna runt Kalmar slott. På den tiden serverades kräftorna främst i olika sorters färser och stuvningar.
I Cajsa Wargs kokbok från 1700-talet finns spännande recept på kräftkaka, kräftkorv och stuvade rudor med kräftstjärtar.
Den ökande konsumtionen av kräftor i slutet av 1800-talet ledde till utfiskning och man begränsade då kräftfisket i lag med ett speciellt premiärdatum som sattes den 7 augusti klockan 17. 1982 ändrades tidpunkten för kräftfisket till klockan 17 den första onsdagen i augusti. Lagen avskaffades 1994.
Det var först mot slutet av 1800-talet som man började äta kokta, hela kräftor i samband med kräftfiskepremiären, då varma direkt från grytan eller som är vanligast idag, kalla. Då tog man sig några kräftor tillsammans med ”kräftsupen” när man tog farväl av sommaren och välkomnade den annalkande hösten.
Kräftskiva för alla
Efter att kräftpesten tagit död på stora populationer svenska flodkräftor började kräftor importeras från länder som Turkiet, Spanien och Kina på 1960-talet. I och med importen fanns det mer kräftor att köpa och priset gick ner och det är då traditionen med den svenska kräftskivan tar fart. Det är på 1960-talet som det blir vanligt att ha kräftskiva bland alla samhällsklasser i Sverige.
Tips till årets kräftskiva!
Här hittar du fem bra tips till årets kräftskiva>>
Här hittar du tre roliga festlekar till kräftskivan>>
Här hittar du alla våra tips till kräftskivan>>