Barnkalas utan lekar är som tårta utan grädde…
Det är inte bara kul med lekar – ett barnkalas, särskilt för de yngre barnen, blir i min erfarenhet lite lugnare om man har lite uppstyrda och arrangerade roliga lekar och aktiviteter än bara “fri lek”. Det blir ju också lite roligare och mer minnesvärt för barnen om det händer något lite speciellt på kalaset. Efter otaliga kalas, både de jag fixat själv för mina barn och som besökare på barnkalas var och varannan helg i ganska många år har jag reflekterat lite över det här med barnkalaslekar…
Kort och intensivt barnkalas!
Håll hela barnkalaset kort – och intensivt! Det blir inte roligare ju längre det pågår utan snarare tvärt om, fyll kalaset med mat och tårta, lekar och aktiviteter – och sedan är det dags att gå hem när det är som roligast! Du vill inte att alla barn ska hinna bli trötta och gnälliga och få ett tråkigt avslut på det hela. När du planerar, tänk på att de små barnen snabbt tappar intresset. Planera inte en timmes disco för 5-åringar. De dansar en dansstopp-låt eller två, sedan brukar dansen vara över.
Inkludera istället för att exkludera i roliga kalaslekar
Oavsett vilka barnkalaslekar man väljer att leka försök att göra dem inkluderande. Lekar där man “åker ut” kan skapa onödigt drama för de yngre barnen som blir ledsen om det inte får vara med. Det blir dessutom tråkigt för dem som åker ut ur leken tidigt, och då finns det risk att de drar iväg och hittar på annat bus du inte räknat med. Många barnkalaslekar kan man göra om lite för de yngre barnen, t.ex. “Musikstolar” eller “Hela havet stormar”- klassikern där alla barn går i ring runt uppställda stolar (färre än antalet barn, och stolar tas bort för varje omgång) och när musiken tystnar ska man sätta sig på en stol, den som inte får en stol åker ut. Gör istället så att barnen ska samsas om de stolar som finns. Allt eftersom stolar tas bort måste de samsas och samarbeta allt mer för att få plats med många barn på stolarna. Sluta innan någon ramlar i golvet.
Presentöppning med snurra flaskan
Något som jag tycker är väldigt mysigt och trevligt på barnkalaset är att göra en liten lek av presentöppningen. Jag tycker att födelsedagspresenterna ska öppnas i lugn och ro så att födelsedagsbarnet verkligen har koll på vad han eller hon fått av vem. Alla små gäster ska få ge bort sin present under lugna former – det är viktigt att det är roligt för alla att ge – inte bara för födelsedagsbarnet att få. En bra lek är då att snurra flaskan. När barnen kommer sparar man alla presenter på ett ställe. När det är dags för leken tar alla sin present och sätter sig i en ring. Alla barn i tur och ordning snurrar en flaska i ringen, den som flaskan pekar på får ge sin present till födelsedagsbarnet som öppnar den. Det här brukar fungera väldigt bra och vara uppskattat av barnen, bara man inte är allt för många, då tar det lite väl lång tid.
Här hittar du alla våra tips på barnkalaslekar efter ålder>>
5 klassiska barnkalaslekar
Fiskdamm
För de första kalasen är det här en klassiker barnen aldrig verkar tröttna på. Att ett barn då och då får fiska upp en blöja, ett köksredskap eller en morot i fiskdammen brukar vara jättekul, bara man sedan får den hett efterlängtade godispåsen.
Musikstolar eller Hela havet stormar
Gör leken inkluderande som beskrivet ovan om du lekar med yngre barn så att alla får samarbeta, det brukar bli många skratt! För de lite äldre kan man köra den vanliga varianten där man plockar bort stolar och för varje stol blir någon ute ur leken tills en vinnare finns kvar.
Disco, dansstopp och fuldans
Att avsluta kalaset med lite disco brukar vara kul och ett bra sätt för barnen att göra av med lite av den energi de laddat upp med under kalaset. Det funkar också bra som aktivitet medan barnen efter hand börjar gå hem. Gör en spellista med födelsedagsbarnets favoritlåtar. Kör gärna någon låt dansstopp (när musiken tystnar ska alla stå blick stilla). Man kan också köra någon danstävling – “fuldans” är roligast – dansa så fult, knäppt och konstigt som du kan!
Skattjakt – kungen av kalaslekar!
Skattjakt är en oslagbar barnkalasklassiker. Skattjakter kan göras på otaliga vis, alltid i jakten på den där ofrånkomliga godispåsen. Men jag gillar idén att barnen i alla fall får jobba lite för godiset. Skattjakt gör man med bilder eller enkla ledtrådar för de små, tills dess att det blir knepiga gåtor och utmaningar för de äldre.
Här finns tips om hur man fixar skattjakt på barnkalas>>
Om inspirationen tryter eller om man inte har tid att själv hitta på en skattjakt finns massvis med färdiga skattjakter på olika teman att ladda hem från grapevine.nu. Välj mellan olika mysterier, allt efter tema på kalaset och barnens intresse – kanske blir det en detektivskattjakt eller en skattjakt med superhjältar eller i dinosauriernas värld?
Se alla skattjakter som du kan ladda ner direkt här>>
Femkamp
Särskilt om man har kalas utomhus så är en klassisk femkamp jättekul. Tävla i grenar som irländsk julafton, ägg på sked, att springa i par med varsitt ben ihopknutet med varandra, kasta boll i en hink, ta upp ett äpple med munnen ur en hink med vatten, säckhoppning, få ner en penna knuten i ett snöre vid rumpan i en flaska utan att använda händerna eller att spotta gelégrodor så lång som möjligt. Sätt gärna upp ett stort protokoll där du ger lagen poäng för varje gren.
Här finns fler tips på lekar till barnkalas>>
När barnen har blivit lite äldre ska det kanske inte heta varken lekar eller barnkalas – då vill man ha spännande uppdrag, escape games, fest och party! Läs mer om aktiviteter till barnkalas när barnen blivit lite äldre här>>