Mors dag: Fira mamma!

fira mors dag

Numera finns det ju en hel massa temadagar, mer eller mindre etablerade och firade, men en av de första och kanske också en av de mest firade är Mors dag. Och visst kan alla mammor behöva lite extra kärlek och omtanke!

Mors dag infaller olika dagar i olika länder, och varierar kraftigt. En av de vanligare dagarna är dock att Mors dag infaller den andra söndagen i maj, så är det i ursprungslandet USA och även i många länder i Europa. I Sverige firar vi Mors dag den sista söndagen i maj.

1905 ville amerikanskan Anna Jarvis hedra sin mamma på årsdagen av hennes bortgång och en särskild gudstjänst hölls som fokuserade på moderskärlek och det fjärde budet. Anna prydde själv kyrkan med blommor och alla besökare fick Annas mammas favoritblomma, en vit nejlika. Firandet spred sig och 1914 instiftades en officiell Mors dag av president Woodrow Wilson. Traditionen spred sig och 1919 firades den första Mors dag i Sverige på initiativ av författaren och folkbildaren Cecilia Bååth-Holmberg.

Detta var i tider då idén om folkhemmet och kärnfamiljen började ta form, och 1920 gavs det ut en liten skrift om hur Mors dag skulle firas i hemmen. Då handlade det inte så mycket om att mamma fick åka på spa eller fick presenter, utan mest om att hon en dag om året skulle slippa diska…

– Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
– Mor hälsas om morgonen med sång från barnen.
– Hon bjuds före uppstigandet på kaffe och bröd; helst sådant som barnen själva bakat. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
– Vila och frihet från allt hushållsarbete beredes henne, så långt möjligt är. Barnen hjälpa till i hemmet så mycket de kunna, sopa, laga mat och diska.
– Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, och ett hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft.
– Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram.

Hur ska man då fira Mors dag?

Idag kanske vi väljer att fira mamma på lite andra sätt än tal från “far i huset” och paus från hushållssysslorna. Men en lyxig frukost på sängen, blommor, presenter och egenhändigt ritade Mors dags kort hör firandet till än idag.

5 små tips till Mors dag:

Bjud mamma på en riktigt lyxig frukost på sängen. Använd en pepparkaksform för att göra hjärtformade brödskivor till brödrosten!

Hjälps åt att laga en god middag till mamma med alla hennes favoriträtter

Om det är så att det är mamma som gör mycket av det som ska göras hemma och tjatar på barnen kan man ta upp det där med hushållssysslorna i alla fall… Barnen kan ge mamma ett gäng kuponger som mamma kan utnyttja för att få saker gjorda, utan tjat! Bädda om i alla sängar, vattna blommorna, laga middag, vika tvätt osv.

Ta med mamma på utflykt, en lyxig picknick på ett fint ställe med de man tycker mest om är ett perfekt sätt för mamma att bli firad!

Gör en rolig frågesport som bara fokuserar på mamma och låt familjen tävla i “mamma-kunskap”. Gör en egen med kul minnen och kuriosa – eller om tiden tryter, ladda hem ett färdigt litet quiz om mamma.

Gratis kul quiz för att fira mamma!

Ett färdigt Mors dags quiz finns hos grapevine.nu. Frågorna handlar om mamma och resten av familjen får tävla i mamma / mormor / svärmor kunskap. Enväldig domare är så klart mamma!

Du får det helt gratis om du använder rabattkoden: MAMMAMIA i kassan när du beställer!

Här hittar du Mors dags quizet>>

quiz mors dag
Sending
User Review
4.8 (10 votes)