Nyårsfest – dags att planera för årets största fest!

nyårsfest

Nyårsfest! Att lämna ett år bakom sig – och se fram emot nästa är lite speciellt! Att sammanfatta vad som hänt under året, göra livets årsbokslut, och sedan önska sina nära och kära ett gott nytt år av hela sitt hjärta. Ett nyår ska firas! Antingen firar man att man haft ett bra år, eller, om det inte varit ett av de bästa firar man att det är över och att man nu får börja om och se fram emot ett nytt år.

Att fira nyårsfest får gärna vara lite extra festligt. Dessutom är nyårsfesten ofta en ganska lång fest, eftersom den ska pågå till efter tolvslaget. Detta ger utrymme för en längre middag och lite mer underhållning – som då kräver lite extra planering. Man vill ju inte att kvällen ska kännas som en “transportsträcka” fram till tolvslaget, utan det ska ju vara festligt hela vägen!

Några enkla tips för en festligare nyårsfest:

  • Klä upp er! Be gästerna att klä sig lite finare än vanligt, eller om du har en mer formell fest ange en klädsel på inbjudningen. Du kan också ha ett tema på festen som göra att gästerna klär sig därefter, till nyår passar det till exempel med en mordmiddag på slottet, en Gatsby-fest eller en Hollywood-glamourfest.
  • Duka fint. Det ska vara guld, glitter och den ärvda servisen!
  • Gör en sittning med bordsplacering så känns middagen mer formell. Även om det är familjefest är det kul med bordsplacering! Låt gärna gästerna hitta sin bordskavaljer med en kul bordsplaceringslek.
  • Servera en middag med många rätter! En middag blir så himla mycket festligare med fler rätter. Till en “vanlig” trerätters kan man ganska enkelt lägga till två rätter till och på så sätt får en femrätters som känns riktigt lyxig. Servera till exempel både soppa och förrätt. En liten soppa med ett ostflarn, följt av en förrätt med en skiva paté , en laxtoast, löjrom och blinier eller rödbetor med chèvrekräm är en bra inledning på middagen. Servera sedan både ost och efterrätt så har du din femrätters. Vill man ha ännu fler rätter kan man alltid lägga in en liten kula sorbet som mellanrätt – enkelt, gott och friskt mellan den tyngre maten. Serverar du många rätter, tänk bara på att dra ner på portionsstorleken!
  • Bjud på underhållning! Under middagen eller efter. Till nyårsfest passar det kanske bäst med festlekar vid bordet eller festlekar av det lite lugnare slaget, ingen har lust att hoppa säck i högklackat och finkostym. Ett quiz, en mordgåta eller en festlek med stationer med både kunskapsfrågor och lite praktiska utmaningar som champagnedrinksprovning är perfekt!

Läs mer om festlekar till nyårsfesten här>>

Bästa festleken till nyårsfesten är då klart en frågesport om året som gått – det blir både en rolig aktivitet och en trevlig återblick på året som gått. grapevine.nu gör ett mycket populärt Nyårsquiz varje år som du kan ladda hem färdigt med frågor och svar.

Årets nyårsquiz>>

Läs fler tips om hur du gör nyårsfesten extra festlig här>>

Sending
User Review
4.9 (10 votes)