Oktoberfest 2021 firar vi hemma!

oktoberfest 2020

Liksom förra året blir det ingen storslagen Oktoberfest 2021 i München. När världen ställer in och ställer om på grund av den pågående Corona-pandemin så är det klart att världens största folkfest, som årligen samlar miljoner besökare, också får ställa in.

Oktoberfest anordnades första gången 1810 och har sedan dess återkommit årligen i 16 dagar före den första söndagen i oktober, så normalt alltså från ungefär mitten av september. Men det är inte första gången Oktoberfest har fått ställa in. 1854 ställdes Oktoberfest in på grund av en grasserande koleraepidemi, 1866 på grund av preussisk-österrikiska kriget, 1870 på grund av fransk-tyska kriget och 1873 på grund av kolera igen. 1914-18 fick man ställa in under det pågående första världskriget och 1923-24 kunde festen inte genomföras på grund av den galopperande inflationen. Och till sist fick man ställa in 1939-45 då andra världskriget rasade. Efter världskrigen kom festivalen igång långsamt och man höll lite mindre ”Herbstfest” under några år, men sedan 1950 har man kunnat hålla Oktoberfest utan avbrott – fram till 2020.

Men om nu Oktoberfest överlevt genom alla dessa andra avbrott så hoppas och tror vi att festen överlever även detta avbrott, och under tiden får vi fira Oktoberfest 2021 hemma! Och vi som är vaccinerade vågar oss kanske till och med på lite armkrok till umpa-bumpan!

Här hittar du 5 tips för att fixa den bästa Oktoberfesten hemma>>

Oktoberfest sverige

Oktoberfestöl 2021

Även om Oktoberfest inte hålls i München i år så verkar bryggerierna ha bryggt sitt Oktoberfestöl. Det är ju inte bara de sex klassiska Münchenbryggerierna som gör Oktoberfestöl utan också en hel massa andra bryggerier. Systembolagets har ett brett sortiment av oktoberfestöl.

Läs mer om Oktoberfestöl och hur du bakar dina egna brezeln här>>

Sång & musik till Oktoberfesten

Även om vi kanske inte ska kroka arm när vi sjunger våra favoriter av tyska klassiker så behövs lite musik för stämningen skull!

Här hittar du musiken till oktoberfesten och sånghäften med ölvisor att skriva ut – gratis!>>

oktoberfest sånghäfte

Festlekar till Oktoberfest

Firar man oktoberfest hemma ska man så klart maxa oktoberfeststämningen, inte bara med würst, bier och lederhosen men också med ett quiz eller en festlek som båda handlar om allt du inte ens visste att du och dina gäster vet om oktoberfest och allt som kan förknippas därmed. Superkul och stämningshöjande!

I vårt musikquiz till Oktoberfest får ni lyssna till tyska hits ni inte ens visste ni kunde och sedan svara på roliga följdfrågor!

Läs mer och beställ musikquiz till Oktoberfest här>>

Vill man istället göra en festlek med stationer där teoretiska kunskaper blandas med praktiska – som öl- och korvprovning – så finns bästa leken att enkelt ladda hem, skriva ut och sedan leka loss!

oktoberfest quiz

Läs mer och beställ festlek till Oktoberfest här>>

lekar oktoberfest
Sending
User Review
5 (1 vote)