Oktoberfest – hemma!

oktoberfest 2020

Oktoberfest anordnades första gången 1810 och har sedan dess återkommit årligen i 16 dagar före den första söndagen i oktober, så normalt alltså från ungefär mitten av september. Men några gånger har Oktoberfest fått ställas in. 1854 ställdes Oktoberfest in på grund av en grasserande koleraepidemi, 1866 på grund av preussisk-österrikiska kriget, 1870 på grund av fransk-tyska kriget och 1873 på grund av kolera igen. 1914-18 fick man ställa in under det pågående första världskriget och 1923-24 kunde festen inte genomföras på grund av den galopperande inflationen. Även 1939-45 då andra världskriget rasade blev det ingen Oktoberfest. Efter världskrigen kom festivalen igång långsamt och man höll lite mindre “Herbstfest” under några år, men sedan 1950 har man kunnat hålla Oktoberfest utan avbrott – fram till 2020. När världen ställde in på grund av Corona-pandemin så fick även världens största folkfest, som årligen samlar miljoner besökare, ställa in under två år. 2022 var Oktoberfest i München tillbaka!

2023 börjar Oktoberfest kl 12.00 den 16 september och pågår fram till den 3:e oktober.

Men Oktoberfest hålls som bekant inte bara i Tyskland utan har också gått på export. Man kan fira Oktoberfest på diverse restauranger – men så klart också hemma eller på jobbet! Att ordna en egen Oktober fest är kul – det är ett festtema som av naturliga skäl funkar bra i storformat, det är relativt enkelt att fixa med tält, korv, öl och umpa-bumpa, härligt opretentiöst och “gemütlich”!

Här hittar du 5 tips för att fixa den bästa Oktoberfesten hemma>>

Oktoberfest sverige

Oktoberfestöl

Varje år bryggs det särskilt Oktoberfestöl. Det är inte bara de sex klassiska Münchenbryggerierna som gör Oktoberfestöl utan också en hel massa andra bryggerier, även lokala svenska. Systembolagets har ett brett sortiment av oktoberfestöl.

Läs mer om Oktoberfestöl och hur du bakar dina egna brezeln här>>

Sång & musik till Oktoberfesten

Det blir inte Oktoberfest utan armkrok och allsång!

Här hittar du musiken till oktoberfesten och sånghäften med ölvisor att skriva ut – gratis!>>

oktoberfest sånghäfte

Festlekar till Oktoberfest

Firar man oktoberfest hemma ska man så klart maxa oktoberfeststämningen, inte bara med würst, bier och lederhosen men också med ett quiz eller en festlek som båda handlar om allt du inte ens visste att du och dina gäster vet om oktoberfest och allt som kan förknippas därmed. Superkul och stämningshöjande!

I vårt musikquiz till Oktoberfest får ni lyssna till tyska hits ni inte ens visste ni kunde och sedan svara på roliga följdfrågor!

Läs mer och beställ musikquiz till Oktoberfest här>>

oktoberfest quiz

Vill man istället göra en festlek med stationer där teoretiska kunskaper blandas med praktiska – som öl- och korvprovning – så finns bästa leken att enkelt ladda hem, skriva ut och sedan leka loss!

Läs mer och beställ festlek till Oktoberfest här>>

lekar oktoberfest
Sending
User Review
5 (1 vote)