Oktoberfestöl & Brezeln

oktoberfest

Även om man inte ska ha stor Oktoberfest kan det vara kul att plocka upp lite av säsongen, kanske som inledning på en middag i september-oktober. Bjud på en spännande Oktoberfestöl tillsammans med hembakade brezeln och lite goda charkuterier innan maten!

Oktoberfestöl

För alla ölälskare är början på hösten en spännande period, då brygger många bryggerier, inte bara de klassiska Münchenbryggerierna ett oktoberfestöl, ett tillfälligt sortiment brukar finnas på Systembolaget från början av september. En del av Münchenbryggeriernas öl brukar också finnas i sortimentet.

De sex bryggerierna som finns med på Oktoberfest i München är  Spaten-Franziskaner, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu och Löwenbräu. Tillsammans reser de totalt 14 stora och 15 mindre festtält. Totalt på området finns det omkring 100 000 sittplatser. Under de två veckorna festivalen pågår dricker 6 miljoner besökare ungefär lika många liter öl, för vilket de sedan behöver 1800 toaletter och pissoarer…

Brezeln

Till öl på Oktoberfest äter man först och främst “brezel” (och nej, det är inte felstavat, på tyska heter det “brezel”, på engelska “prezel”), de stora salta kringlorna.

Det är lite speciellt att baka brezeln / prezels, eftersom de kokas innan de gräddas. De kokas i vatten med kaustiksoda, bikarbonat eller bakpulver, lite beroende på vilket recept man läser. Att koka dem i alkaliskt vatten gör att ytan på brödet blir brunare snabbare när de gräddas och de kan svälla utan att den spricker.

Till 8 medelstora pretzels (salta kringlor):

  • 20 g jäst
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk farinsocker
  • ca 6 1/2 dl vetemjöl special, ca 390 g
  • 30 g rumsvarmt smör (blandas i när degen jäst)

Till kokning:

  • 1 1/2 liter vatten
  • 3 msk bakpulver
  • grovmalet salt eller flingsalt

Värm mjölk och vatten till fingervarmt. Fördela jäst i en bunke och rör ut den i blandningen. Blanda i salt, socker och det mesta av mjölet (spara drygt 1 dl till utbakning). Arbeta degen ca 5 min. Täck degen och låt den jäsa ca 1 1/2 timme på en varm plats.

När degen jäst färdigt blanda i det rumsvarma smöret och arbeta ihop till en smidig deg. Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i lika stora delar. Knåda en degbit i taget och rulla ut till en lång rulle som är smalare i ytterändarna. Sno ihop till kringlor och lägg dem att jäsa ca 30 min på bakbordet.

Sätt ugnen på 200° varmluft. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Koka upp vatten med bakpulver i en kastrull. Koka en kringla i taget i ca 45 sekunder. Se till att hela kringlan blir täckt av vatten. Lyft upp med hålslev och lägg på plåt. Strö över flingsalt eller grovt salt.

Sätt in kringlorna i ugnen och stänk samtidigt in ca 1/2 dl vatten i botten av ugnen. Stäng snabbt ugnsluckan och grädda dem mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Servera dem helst nybakta. De har en lite hård yta och är mjuka och goda inuti!

Vill du bjuda på stor fest? Här hittar du mina fem tips för en lyckad Oktoberfest>>

Sending
User Review
4.43 (14 votes)