Ordna bästa picknicken – för stora och små!

picknick tips

Picknick betyder mat och aktiviteter ute i det gröna, att lämna allt vad hus och kök heter och ta med sig kalas, fest eller familjefikat ut till naturen, parken eller trädgården. Finns det något härligare än att äta under bar himmel?

Picknick handlar såklart en hel del om vad man ska ta med sig att äta, men en riktigt kul picknick handlar också om vad man hittar på mer! Är det en lång uppfriskande vandring som gäller? Eller någon rolig lek eller aktivitet efter maten? Vi bjuder på inspiration som hjälper dig att planera och genomföra den bästa picknicken för dina behov och önskemål!

Lyxig eller lätt? Rätt picknickmat gör stor skillnad

När det kommer till maten på en picknick kan man ta många olika vägar. Allt beror såklart på sammanhanget och sällskapet. Om picknicken görs för att fira något speciellt är det självklart kul om maten man har med sig speglar detta. Det blir extra festligt att packa upp lyxig och lite exklusiv picknickmat och bjuda nära och kära. Här har vi samlat idéer och recept till 3 riktigt goda picknickkorgar när man vill ha det där lilla extra lyxiga.

Handlar picknicken istället mer om att få ut en skock barn på grönbete i skogen är det kanske inte läge att släpa med bubbel och snittar. Då handlar istället picknickmaten om att komma undan lätt, smidigt och såklart gott. Här kan lite planering hjälpa långt. Tänk igenom måltiden från start till slut och försök komma på allt som kan tänkas behövas. Är det någon som absolut vill ha bostongurka till den grillade korven? Packa den! Är det någon som får panik av att bli kladdig? Packa våtservetter! Involvera gärna barnen i både planerandet och packandet av picknickmaten. Det gör att de känner sig delaktiga, och kanske har de riktigt bra idéer om vad som ska dukas upp på picknickfilten!

8 bra att ha-grejer till picknicken

1. Picknickkorg eller picknickväska att packa matsäcken i.

2. Picknickfilt att breda ut när man kommer fram. De med plastig undersida kan vara riktigt bra om man råkar hamna på fuktig mark.

3. Vatten! Att dricka, tvätta händerna eller skölja av kladdiga bestick.

4. Papper/servetter eftersom det lätt blir lite spill.

5. Stormkök och bränsle om du vill kunna laga mat på plats.

6. Kylväska om du har med mat som ska hållas kyld.

7. Tallrikar, bestick och muggar som är hållbara och lätta, exempelvis i plast, melamin eller engångs i papper.

8. Plastpåse att samla ihop skräp i när du ska gå hem.

Aktiviteter till picknicken

Vad ska man då hitta på när man är ute på picknick? Här är det bara fantasin som sätter gränser. Att vara utomhus uppmuntrar till lek och rörelse och det finns massor av roliga lekar både för vuxna och barn som gör sig bäst utomhus. Här hittar du roliga sommarlekar för barn och skoj utomhusaktiviteter för vuxna!

Ska man ha picknick och fest i skogen finns det bra tips och aktiviteter här>>

Ta er till picknicken med ett mobilquiz!

Ett annorlunda och kul sätt att ta sig till picknicken eller en kul aktivitet när man är på plats är ett mobilquiz eller en mobilskattjakt för barnen. Detta är roliga lekar där man följer en karta i mobilen och svarar på frågor eller gåtor på vägen. Slutdestinationen kan hållas hemlig eftersom deltagarna bara ser en kartnål åt gången, så man kan börja på ett ställe och sedan ta sig till en mysig picknickplats. För vuxna finns det lite knepigare sommarquizet på mobilen som ger allehanda somriga utmaningar på vägen, ordnar man picknick för barn så kan man ta sig till med en somrig mobilskattjakt!

Tipspromenad – en klassiker!

Man kan så klart också leka utan mobil – kanske med en trevlig klassiker som en tipspromenad! En klassisk somrig tipspromenad med 1, X, 2-svar finns att ladda hem här. Vill man istället ha lite tipspromenad “de lux” kan man välja ett roligt mingelquiz, som har lappar att sätta upp precis som en tipspromenad men roliga quizfrågor på tema. Två bra mingelquiz till picknicken är grapevines sommarmingelquiz eller mingelquizet “Efterlyst” där svenska kändisar eftersökt med kluriga beskrivningar.

tipspromenad skriv ut

Sending
User Review
5 (2 votes)