Roliga ägglekar till påsk

äggjakt

Påsken handlar som så många av våra högtider om att äta gott och att umgås med familj, släkt och vänner. Vill man kombinera gamla anrika traditioner med lekar som är roliga för hela familjen leker man så klart ägglekar till påsk! Normalt sett ska man ju naturligtvis inte leka med maten, men till påsk är det fullt tillåtet att leka med ägg!

Picka ägg

Att picka ägg är en lek som går ut på att man slår ägg mot varandra. Spela med hårdkokta ägg – alternativt med okokta – men då är det bra att vara utomhus! Man slår de spetsiga sidorna mot varandra och de trubbiga mot varandra. Man kan vara hur många spelare som helst. Antingen vinner den som längst har ett helt ägg. Eller så spelar man så att den som har ett ägg som går sönder lämnar detta till motståndaren. Den som har vunnit flest ägg när bara ett kvarstår vinner.

Äggstafett

Ägg på sked är kanske en av de mest kända ägglekarna. “Ägg på sked” eller äggstafett är en klassisk stafettlek där man ska balansera att ägg på en sked i munnen och springa runt en markering för att sedan lämna över till nästa lagkamrat. Det lag som först blir klart vinner.

Äggjakt

Den något märkliga figuren påskharen gömmer godisägg i trädgården eller i huset som man ska leta upp – och äta upp! Man kan också göra en mer utmanande äggjakt med gåtor eller utmaningar.

Läs mer här om hur du ordnar en roliga äggjakt för barnen>>

Äggrullning

Man rullar hårdkokta och gärna målade ägg nerför en backe. Vinner gör den som kommer först nerför backen, eller som kommer längst. Man kan också spela det som ett kulspel där man ska krocka med andras ägg. På vissa håll i Europa är detta stort och man samlas till påsk i särskilda äggrullningsbackar för att leka ägglekar.

I USA rullar man ägg längs en bana med en sked på långt skaft. Den mest berömda äggrullningstävlingen går av stapeln på Vita husets gräsmatta på Annandag påsk.

Läs mer om våra påsktraditioner här>>

Vill man leka fler roliga festlekar och ordna äggjakt för barnen finns tips här>>

Sending
User Review
4.58 (12 votes)