Sjöjungfrukalas – kalas under ytan!

sjöjungfru kalas

Är det dags att ge sig ner i havets djup och ordna ett fantasifullt och roligt sjöjungfrukalas? Ett härligt kalastema där man kan ta sig stora friheter som kalasfixare och riktigt gotta sig i färg, form och glitter!

Klä ut sig till sjöjungfru

Det är roligt att klä ut sig, och sjöjungfrur är ju så vackra! Men hur löser man detta med en fena istället för ben? Det finns såklart massor av fantastiska sjöjungfrukostymer att köpa och att sy själv, men även om det är roligt att kostymen ser så ”riktig” ut som möjligt får man försöka övertyga barnet om att än viktigare är det att kunna gå och springa omkring på kalaset! Som tur är brukar barn vara bra på att fantisera och se förbi den lilla detaljen att ett par människoben sticker fram ur fenan! En hemlighet för att tillgodose ”fusket” är att satsa på kläder eller tyg i härliga färger och material som skiner, glittrar och glimmar – det ger en ultimat sjöjungfrukänsla!

En superenkel sjöjungfrufena gör du så här:

1. Använd en lång kjol eller klipp till ett glittrigt och glansigt tyg som en sarong och knyt runt barnets midja.

2. Klipp till en fena i ett fint tyg, gärna av lite grövre kvalitet, och fäst på kjolen, antingen i bak som ett litet släp, eller i fram, ungefär i knähöjd, så att det framifrån ser ut som en fena.

3. Om man vill att fenan ska vara lite mer styv kan man klippa ut formen i kartong och tråckla fast på baksidan av tyget, limma eller sätta fast med säkerhetsnålar. Är man riktigt ambitiös kan man ha kartong i mitten och tyg på båda sidor.  

Barn som sett på filmen Lilla Sjöjungfrun kan känna att snäck-bh:n är viktig för att få till rätt sjöjungfru-outfit. Om man som förälder anser att det blir aningen för kyligt med bara en bikini-överdel som kalaskläder eller av andra anledningar inte tycker det känns rimligt, kan man använda tricket att ha en tight tröja under bikiniöverdelen. Ett linne, en t-shirt eller en tight långärmad tröja under kan faktiskt bidra till en ännu mer glammig sjöjungfru-look!

Pricken över i:et i sjöjungfru-utklädningen är såklart sminket. Mycket färg, glitter och glam ska det vara! Kanske sminkningen kan bli en aktivitet på kalaset som alla som vill kan vara med i? Perfekt om du har ett äldre syskon som kan hjälpa till att förvandla kalasdeltagarna till undervattensvarelser!

mermaid kalas

Mat och snacks till sjöjungfrukalaset

Det bästa med att ha en sagofigur som tema till kalaset är att bara fantasin sätter gränser för vad som passar som mat. I just er sjöjungfruvärld kanske tacos är den vanligaste festmaten, eller hur?! Vill man ändå skoja till det på temat är här några idéer på hur man kan låta mat och snacks gå i sjöjungfrutemat:

  • Godis-tång – platta godisremmar i grönt, brunt och rött blir ätbar tång eller sjögräs om du veckar den och trär en grillpinne igenom!
  • – Bläckfiskar – klassiska prinskorvar uppskurna i ena ändan och stekta blir små bläckfiskar att smaska på.
  • Snäck-pasta – vanliga pastasnäckor passar perfekt till bläckfiskarna.
  • En klassiker till är ju så klart också fish-and-chips! Det kan man enkelt fixa i barnportioner med hjälp av pommes och fiskpinnar!
  • Havs-drink – blå läsk med någon färgglad frukt på en cocktailpinne blir en läcker oceaninspirerad dryck. Man kan också dekorerar drinken med en godis-gelé-haj! Eller servera som bål med fiskar av kiwi och en guppande gummianka! Fler roliga tips för att göra barnens drinkar extra festliga hittar du här.
  • Tematårta – skär ut en enkel form av tårtbottnar, exempelvis en fisk eller en haj (använd en pappersmall som hjälp!) och dekorera sedan med färgad grädde, godis, frukt eller något annat som ditt barn gillar! Eller dekorera en vacker tårta med snäckor, fiskar, bläckfiskar och sjöjungfrufena i marsipan eller sugarpaste. Vill du göra det riktigt enkelt gör du gräddtårta med blå grädda som ser ut som vatten och dekorerar med fiskar.
  • Cupcakes är också kul att dekorera! Det kan också vara en rolig aktivitet på kalaset, låt varje liten sjöjungfru dekorera sin egen! Låt barnen göra sjöjungfrufenor och snäckor i sugarpaste i olika färger!

Lekar & aktiviteter till sjöjungfrukalas

Fiska upp ditt sjöjungfrunamn! Lägg aktiviteten fiskedamm i början av kalaset istället för i slutet, och istället för godispåse fiskar kalasdeltagarna upp sitt alldeles eget sjöjungfrunamn! Gärna fint skrivet på en namnskylt som kan fästas på tröjan. Ariel, Pärla, Aquata, Stormy…ditt barn kan säkert hjälpa dig att hitta på roliga namn!

Lös ett undervattensmysterium och gå på skattjakt! En riktigt bra och rolig skattjakt kan bli kalasets höjdpunkt! I skattjakten Undervattensmysteriet får kalasdeltagarna hjälpa Kapten Kuling som vill rädda de utrotningshotade delfinerna. Han ber barnen hjälpa honom att hämta piraten Enbenes skatt med hjälp av en liten blå u-båt, och under skattjaktens gång får barnen träffa fisken Fiona, rockan Rocky, sjöjungfrun Bella och en mängd andra djur som lever under vattenytan. Barnen ska svara på sex gåtor och lösa tre utmaningar för att hitta de sex nycklar som piraten Enbene finurligt nog har låst sin skattkista med. Skattjakten är färdig med allt som behövs, du beställer och skriver själv ut materialet. Undervattensmysteriet finns i två olika svårighetsnivåer, en för barn i åldern 4-6 och en för de som är lite äldre. Här hittar du den färdiga skattjakten!

lekar sjöjungfru

Leta guldpengar! Vill man göra en mycket enklare skattjakt kan man bara gömma en skatt av guldiga chokladpengar på många olika ställen och låta barnen leta. Klarar kalasgänget av att tillsammans hitta alla pengarna och sedan räkna dem, så att antalet stämmer?

Gör glitterslime! Om gästerna på sjöjungfrukalaset är något äldre och ganska få kan en slime-verkstad vara otroligt uppskattad. Det finns en uppsjö av recept på slime på internet, och självklart ska barnen få göra ett med mycket glitter! En god idé är att fixa många småburkar med lock så att barnen kan ta med sitt slime hem efter kalaset.

Pärla ett armband! Att pärla var sitt fint sjöjungfruarmband blir inte bara en rolig aktivitet på kalast, det ger också gästerna ett fint minne från kalaset att ta med hem. Bonus om man kan hitta fina snäckor att fästa vid armbanden!

Massvis med fler idéer på bakverk, godsaker och pynt har vi samlat på vår Pinteresttavla>>

Sending
User Review
5 (1 vote)