Snapsvisor till jul & gratis sångblad

snapsvisor jul

Ska det firas ska det sjungas!

Det är faktiskt bara vi i Sverige och våra svenskspråkiga vänner i Finland som sjunger snapsvisor. Just till våra största helgdagar, när vi äter vårt berömda smörgåsbord och kanske dricker snaps, eller i alla fall skålar, då ska det ju också sjungas! Våra snapsvisor utgör en unik musikskatt och det fortsätter att skrivas nya snapsvisor. Det som utmärker en snapsvisa är att den är skriven på en känd melodi, kort och med humoristiska inslag. Snapsvisetraditionen föddes i akademiska och studentikosa kretsar på 1800-talet. Idag dricker vi kanske inte så mycket brännvin till “vanliga” fester men när vi dukar fram smörgåsbordet till jul, påsk och midsommar då lever traditionen i allra högsta grad kvar! Även ål, surströmming och kräftor kräver sin snaps (som Albert Engström en gång skissade).

Ursprunget till vår mest kända snapsvisa “Helan går” vet man egentligen inte så mycket om, den har helt enkelt gått från mun till mun, och inte så mycket historiska noteringar om visan har gjorts, men man tror att den är ca. 150 år gammal. Melodin förekommer i en operett från 1840-talet.

Spritmuseum samlar snapsvisor i en databas där det nu finns över 12.000 visor sparade och varje år anordnar man SM i snapsvisor där det skickas in en massa nya bidrag. Man anordnar sedan 2001 också VM i nyskrivna snapsvisor – den är en tämligen liten tillställning med två tävlande nationer, Sverige och Finland!

Tips! Fina sångblad med snapsvisor till julbordet

grapevine.nu gör fina sångblad – man skriver ut och gör ett underlägg i a3-storlek till varje plats, det finns två varianter ett med snapsvisor och ett med mer barnvänliga julsånger för den som föredrar. Just nu får man beställa sångbladen gratis med en rabattkod!

Använd koden: TOMTEGUBBAR i kassan (fyll i fältet “Har du en rabattkod?”) så får du sångbladen helt gratis.

Beställ här>>

PS. Beställer du bara sångbladen, glöm inte att klicka på knappen “Skicka produkt” efter att du genomfört beställningen!

Sånghäfte jul

Sending
User Review
4.82 (11 votes)