Sommarens bästa festlekar! 21 lekar för vuxna, barn och alla tillsammans!

festlekar sommarfest

Det är få saker vi vill fira så mycket som sommaren! Så här års vill vi umgås – med vänner, kollegor på jobbet, klasskompisar och familj. Då hjälper vi på grapevine.nu gärna till med enkelt fixad och kul underhållning – vi har massvis med roliga, somriga festlekar för alla och för alla tillfällen. Klicka hem en lek, ladda ner eller skriv ut och ha kul! Vår idé är att göra det ännu roligare och enkelt att umgås och vara tillsammans!

10 festlekar för vuxna – till sommarfesten!

De här festlekarna är på en nivå för vuxna i alla åldrar. Vill man, kan ungdomarna också vara med i blandade lag med vuxna!

 • Årets sommarquiz 2024 – Återigen har vi gjort ett rykande färskt sommarquiz! Massvis med stämningsskapande musik och fyndiga följdfrågor om allt som har med sommaren att göra.
 • Mobilquiz: Ett lite klurigare sommarquiz – Perfekt för till exempel sommarfesten på jobbet! Följ karta i mobilen och svara på lite klurigare somriga frågor. Kul underhållning på vandrande fot. Du bestämmer var, när och hur långt. Vill du kan du hålla slutdestinationen hemlig.
 • Musikquiz till grillfesten – Ett riktigt fyndigt musikquiz till grillfesten! 23 låtar på en färdig spellista kan på något sätt – i titel eller artistnamn – förknippas med grillning. 
 • Mord vid Midsommar – en mordgåta att lösa vid sittande bord, enkelt utan rollspel eller en hel massa material att gå igenom. Bara en spännande historia helt enkelt! Kan ni lista ut vem mördaren är!
 • En riktigt somrig tipspromenad – En riktig klassiker som passar för allt från midsommarfirandet till grillkvällen och sommarfesten! 25 riktigt bra och varierade frågor som passar alla. Du väljer frågor och längd på tipspromenaden!
 • Mingelquiz: Sommar! – Ett mingelquiz är precis vad det låter som, man minglar med kollegor, vänner eller hela tjocka släkten, samtidigt som man quizzar. 12 fina frågeblad med ett tema och flera frågor som man sätter upp t.ex. i trädgården.
 • Musikquiz: Summertime! Ett musikquiz med följdfrågor som allt är lite mer internationellt – man behöver inte vara uppväxt med Tomas Ledin och päronslit för att svara på de här frågorna!
 • Festlek: Sommarfest! – Klurigheter, musik och massvis med sommarstämning innehåller den här festleken till sommarfesten! Lek den runt om i trädgården eller sittande vid bordet – lite somriga klurigheter mellan rätterna eller omtagen på buffén förhöjer sommarstämningen!
 • Sommarmelodikryss – Njut av lata, soliga dagar och ljumma sommarkvällar, i goda vänners lag eller med släkt och familj! Roa med ett mysigt sommarmelodikryss, passar lika bra en eftermiddag i trädgården som en kväll vid grillen.
 • Musiktävling: Sing-Song Sommar! – En musiktävling som passar för oss som inte är proffs men vill sjunga ändå! Det här är en riktigt rolig – och högljudd – festlek till sommarfesten på jobbet eller med vännerna!
festlekar familj

3 lekar för barn eller vuxna och för alla tillsammans!

Det här är festlekar som passar för både barn för sig, eller vuxna för sig men också för hela familjen tillsammans! Det här är festlekar som passar perfekt om man vill blanda flera generationer och ha kul tillsammans. Det är till exempel jätteroliga lekar för midsommar om man vill hitta på något lite kul och annorlunda istället för traditionell femkamp eller säckhoppning.

 • Testat & Klart SOMMAR! Vi har gjort en ny somrig variant av vår lek med roliga tester i finns brev. Du får hela 33 tester i fina, färdigt brev. Testerna görs med fördel utomhus i en lagtävling där alla kan vara med!
 • Poängjakt: Sommarkampen! 100 somriga foto- och filmuppdrag ska lösas på begränsad tid. Enkelt men buskul med vår app – i stort sett helt utan förberedelser! Det här är en lek som verkligen passar alla – du kan själv variera längden mellan 30-90 minuter.
 • Poängjakt: Sandstrandskampen!
  En lek för stranden i sommar! För barnens beachparty, eller familjens strandhäng, eller för hela släkten på chartersemester. Jättekul! Inga förberedelser behövs. 100 tokroliga foto- och filmuppdrag på stranden!
lekar för barn utomhus

6 roliga sommarlekar för barnen!

Förgyll kalaset, släktträffen eller barnens midsommarfirande med roliga lekar för barnen. Eller fixa bara en extra rolig dag för alla kompisarna på sommarlovet med en skattjakt eller ett escape game!

 • Skattjakt: Sommarmysteriet
  Barnen får en flaskpost! Det är dags att ge sig ut på en somrig skattjakt där sex roliga gåtor och tre utmaningar ska lösas för att hitta skatten. Finns i två svcårighetsnivåer, för barn i åldern ca. 4-6 år och 7-10 år.
 • Flykten från den hemliga trädgården heter ett nytt escape game med åtta kluriga gåtor som barnen måste hitta och lösa för att fly från trädgården där de blivit fångna. Superkul och helt unikt escape game med både kluriga och aktiva utmaningar som du enkelt kan fixa i trädgården eller parken! Svårighetsnivån går att anpassa och passar därför barn från 9-13 år.
 • Mobilskattjakt: Sommarjakten!
  Rolig skattjakt med barnens favoritpryl – mobilen, i högsta hugg! Följ karta och svara på roliga somriga frågor. Kul aktivitet på kalaset eller på väg till glasskiosken! Kan göras av barn i blandade åldrar, ska barnen lösa det själva passar det bra för barn i åldern ca. 8-12 år.
 • Uppdrag: Skattjakt!
  Utomhusskattjakt med knepiga uppdrag! Den här skattjakten görs med eller utan karta utomhus och på vägen ska barnen lösa uppdrag, både “tankenötter” och praktiska uppdrag. De ska leta, klura, känna och springa! För barn i åldern ca. 8-12 år.
 • Det stora skogsäventyret
  En skattjakt i skogen eller parken. Barnen följer ett spår, löser gåtor och får fram ett hemligt meddelande på sin skattkarta! Finns för barn i åldern 7-9 och 10-13 år. Det finns även lite annorlunda variant för de yngre barnen som ännu inte kan läsa, som heter Djurens Vilda skogsäventyr.
 • Uppdrag: På 60 sekunder!
  Superkul lek med 14 roliga uppdrag i fina brev – varje uppdrag ska lösas på bara 60 sekunder! Här sätts samarbetet på prov, strategi måste diskuteras – och sedan gäller det att jobba snabbt! Passar alla – även vuxna med barnsinnet kvar!
midsommar traditioner

2 festlekar till – särskilt för midsommar!

Alla somriga lekar passar så klart till midsommar! Men här är några till bara för denna, sommarens största fest!

 • Festlek: Midsommarfest! – Den perfekta leken till midsommarfirandet! Du sätter ihop din blandning av utmaningar, den finns totalt 11 midsomriga utmaningar – sex teoretiska, två provningar och tre fysiska lekar som kan blandas hur man vill.
 • Liten festlek vid bordet: Midsommarbingo! Spela midsommarbingo som en liten inledning på midsommarlunchen – eller till kaffet och jordgubbstårtan! En kul liten festlek som passar bra sittande vid bordet och som maxar midsommarkänslan!

Här hittar du massvis med lekar med sommarkänsla på ett ställe>>