Sveriges nationaldag

sveriges nationaldag

Vi svenskar är inte så bra på det här med att fira nationaldag – och det beror ju delvis på att vi faktiskt inte haft en nationaldag så länge. Först 1983 blev 6 juni, som då endast var “Svenska flaggans dag”, också nationaldag. 2005 blev nationaldagen helgdag. Samtidigt förlorade Annandag pingst sin status som helgdag.

Men varför är det just den 6 juni som blivit Sveriges nationaldag? Den historiska förankringen är inte så tydlig men det vi faktiskt högtidlighåller är att Gustaf Vasa denna dag 1523 valdes till Sveriges kung och att Sverige lämnade Kalmarunionen och blev en självständig stat. Dessutom skrev Hertig Karl denna dag under 1809 års regeringsform.

Man hade tidigare uppmärksammat dagen som “Gustafsdagen”, och den 6 juni 1893 firade man denna för första gången som en svensk nationaldag på Skansen. Firandet tog dock ordentlig fart först 1916 då man bildade “Styrelsen för Svenska Flaggans Dag” och arrangerade firande på över hundra orter i Sverige och ett festprogram med bland annat högtidligheter på Stockholms stadion i närvaro av kungahuset. Från 1918 började kungen dela ut flaggor till olika organisationer i samband med firandet, och så spreds bruket att hissa flaggor utanför militära och statliga sammanhang, och det blev populärt att sätta upp en flaggstång i villaträdgården.

Firandet har haft former av offentliga ceremonier och flaggutdelning och har fortsatt under liknande former även sedan dagen blivit nationaldag. Ett inslag som finns på de flesta håll är att man hälsar nya svenska medborgare välkomna vid en ceremoni. Sedan dagen blev röd dag finns en inbjudan från kungen till allmänheten att besöka alla Stockholms slott gratis.

Något så där särskilt folkligt firande verkar vi inte riktigt ha kommit igång med, de flesta har förmodligen inte en familjetradition för nationaldagsfirande – men det går ju att åtgärda! Och vi kan ju alltid göra som vi alltid gör, bjuda in släkt och vänner och duka fram sillen och köttbullarna…

Och kanske fira med ett musikquiz? Här finns ett färdigt musikquiz med svenska klassiker>>

Visste du förresten att Sverige faktiskt inte har en riktigt fastställd nationalsång?

“Du gamla, du fria” har aldrig officiellt, genom ett politiskt beslut, antagits som Sveriges nationalsång. Att den används som nationalsång beror helt på tradition. Texten till de två första stroferna skrevs av Richard Dybeck 1844, till en gammal folkmelodi, och handlar helt om Norden. Sverige nämns först i den senare tillkomna fjärde versen – men denna räknas inte som en del av nationalsången och sjungs i stort sett aldrig. Så därför är faktiskt den polska nationalsången den enda nationalsång som innehåller ordet “Sverige”.

Det har gjorts många försök att skriva till, och skriva om, för att få med Sverige i texten, men ingen ny version har lyckats få fäste. Den enda ändring som till sist blev permanent var att den ursprungliga textraden “Du gamla, du friska” ändrades till “Du gamla, du fira”.  1899 anordnade man en folksångstävling i försök att få fram en ny nationalsång, men också detta utan framgång. Sångens lämplighet som nationalsång debatterades livligt ändå in på 1930-talet. 1938 började Sveriges radio spela sången som avslutning på dagens program, vilket stärkte sångens ställning som nationalsång. Debatten har blossat upp några gånger under åren men sången används i alla officiella sammanhang så det verkar som att sången “är och bliver vad den var”… 🙂

 

Sending
User Review
4.75 (8 votes)

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*