Ta fram kvasten – det är dags att flyga till Blåkulla!

påskkärring

På torsdag infaller Skärtorsdagen – en av de mer namnkunniga dagarna i Stilla veckan. I det gamla bondesamhället fanns en föreställning om att Skärtorsdagen var häxornas natt. Då hoppade de upp på närmsta kvast och flög till Blåkulla för att festa med självaste Djävulen.

Häxorna

Som de flesta av våra traditioner har de ofta flera ihopblandade ursprung, men en förklaring till att man trodde att Skärtorsdagen var häxornas natt är att det var denna dag som Jesus åt den sista nattvarden och sedan blev förrådd av Judas. När Judas förrådde Jesus släpptes alla onda krafter lösa – så också häxorna.

Tron på häxor var som starkast under häxprocessernas tid på 1600-talet. Man skyddade sig mot häxor genom smällare och eldar, därav att det fortfarande är tradition på olika håll i landet med påsksmällare och påskeld. Man stängde dörrar och fönster på Skärtorsdagen och ställde undan sådant som häxorna kunde använda för att flyga till Blåkulla på, kvastar, hötjugor och spadar. För att skydda djuren på gården från att häxorna skulle tjuvmjölka dem eller använda dem som riddjur på väg till Blåkulla, målade man kors på ladugårdsdörren eller lade stål i tröskeln.

Påskkärringarna

Varför barn då klär ut sig till häxor i form av påskkärringar är något oklart. Först såg de mer ut som häxor och brukade göra bus med familjerna de besökte, sedan har påskkärringarna mer och mer sett ut som gammeldags gummor, och önskat Glad Påsk och kanske överlämnat ett påskkort eller ett påskbrev, och sedan hoppats på att få lite godis som tack.

Man vet att sedan fanns i Västsverige i början på 1800-talet och att den sedan spred sig snabbt över landet i början på 1900-talet. I östra Sverige är det vanligast att man går påskkärring på Skärtorsdagen medan det är på Påskafton som påskkärringarna är i farten i Västsverige och i Finland.

Hur klär man sig till påskkärring?

En påskkärring ska gärna ha kjol, förkläde och sjal. Hon bär gärna på en kaffepanna eller en korg och brukar sminkas med rosiga kinder och fräknar. En svart katt i sällskap ger pluspoäng!

Det finns också påskgubbar, även om de kanske inte är lika vanliga. Då klär man sig i gammeldags kläder och att. I dag är det också vanligt att barn klär ut sig till kyckling eller påskhare till påsk.

Tips!

En kvast till påskkärringen kan man enkelt göra ev en lång, lite kraftigare blompinne i bambu och ett påskris. Stick in pinnen i riset och sätt tejp runt. Köper du ett påskris med fjädrar i blir det en extra fin och färgglad kvast!

Visst du att…

Det är tradition att påskkärringen ska ha en kaffekittel på sin kvast men kaffe dracks faktiskt inte i Sverige på 1600-talet då man trodde som mest på häxor. Hur kaffepannan hamnade på kvasten är det ingen som vet, kanske det bara handlar om svenskarnas kärlek till sitt kaffe och det otänkbara att man skulle kunna festa utan kaffe!

Läs mer om påsktraditioner här>>

En annan figur som förekommer till påsk är påskharen som gömmer ägg för barnen att leta efter i en spännande äggjakt – läs mer om hur du fixar en rolig äggjakt här>>
Sending
User Review
5 (1 vote)