Två godsaker i ett – Glasstårta!

glasstårta

Glass + tårta = Glasstårta!

Tårta är gott! Och glass är ännu godare, tycker många barn. Så kombinationen måste ju blir svårslagen. Glasstårta är gott och festligt – alltså perfekt till barnkalas (ja, och även vuxenkalas!). Här kommer idéer och inspiration!

Glasstårta – det perfekta valet för barnkalas

En glasstårta är både god, vacker och enkel att förbereda. Med en kärna av glass och dekorationer som matchar barnkalasets tema, kan det bli kalasets höjdpunkt. Man kan bygga nästan vilken form som helst med klassiska glassblock, eller så kan man frysa om glassen i en form, för att få den så man vill ha den. Gör din egen glass – eller köp färdig och jobba sedan med formen och dekorationerna! Fyll till exempel en sockerkaksform med glass och frys om. Spola sedan formen snabbt i vatten, stjälp upp på ett uppläggningsfat och dekorera med frukt eller godis. En form med löstagbar kant är också alltid bra för en glasstårta, då är det enklare att få snygga kanter.

Det enda man behöver tänka på när man jobbar med glass är att man måste vara snabb! Tänk därför igenom de olika momenten och planera i vilken ordning du gör vad. När du väl tar fram glassen ur frysen är det bra om dekorationerna är färdiga, till exempel att frukten är färdigskuren och grädden vispad sedan är det bara att sätta fart!

glasstårta

Oreo-glasstårta

Oreotårta är en dröm för alla chokladälskare! Smula oreokax och blanda med smält smör och tryck ut smulorna i botten av en form med löstagbar kant. Fyll med chokladglass. Frys om. Toppa med chokladsås, oreokax, chokladbitar och hackade nötter.

Färgglad glasstårta med sorbet

Använd en form med löstagbar kant och flera olika sorters sorbet och vaniljglass. Gör olika lager av glass och sorbet. Behövs det, frys om emellan de olika lagren. Gör till exempel en glasstårta med ett lager vaniljglass, ett lager gul mangosorbet, ett lager röd hallonsorbet osv. Perfekt till regnbågs- och enhörningskalaset!

glasstårta

Glasstårta tåg!

En kul klassiker till barnkalas är ett glasstårtetåg. Lägg halvlitersblock av glass på en bricka, sätt ballerinakex som hjul på sidorna, och rån som staket på tågvagnarna, sedan kan vagnarna fyllas med “gods” så som ckokladbitar och frukt! Först kommer så klart ett lok, bygg upp detta med glassblock och sätt på en skorsten av rån.

Glasstårta enhörning!

Använd en form med löstagbar kant för att göra en glasstårta. Gör en botten av krossade havre- eller digestivekex som du blandar med lite smält smör och trycker ut i botten. Fyll sedan formen med glass, och kanske också ett lager eller flera av färgglad sorbet. Toppa sedan tårtan med glittrigt strössel och en glass-strut som pyntats med kristyr och doppas i strössel som enhörningshorn!

Glasstårta slott!

Använd halvlitersglassblock och bygg ett helt glass-slott! Använd upp-och-nervända glass-strutar som torn på slottet! Pynta med chokladsås, strössel och minimarshmallows.

glasstårta slott
Glasstårteslott med figurer ur grapevines skattjakt Ismysteriet till barnkalas.

10 saker att pynta din glasstårta med:

  • Bär: hallon, blåbär, jodgubbar och kiwi är färgglatt och fint
  • Frukt, skivad banan eller klassikern fruktcocktail på burk?
  • Chokladbitar och riven choklad
  • Kex och rån
  • Strössel
  • Minimarsmallows
  • Hackade nötter
  • Chokladsås, karamellsås eller lakritssås – köp eller koka egen!
  • Godis – i lösgodishyllan går det ofta att hitta godis för att anknyta till ett tema, regnbågsremmar passar fint på enhörningstårtan! Lakritsdödskallar kan funka fint på Halloween-glasstårtan. Blåa geléhajar kan hjälpa att förvandla glasstårtan till ett hav till piratkalaset!
  • Figurer i papper eller marsipan

Färdig glasstårtor – när tiden inte räcker till

Ibland har man inte tid att fixa en glasstårta från grunden, men då finns det många färdiga alternativ att välja på. Köp en färdig glasstårta och toppa den med vispad grädde, färska bär och mer!


Tips! Läs mer om glassens historia och fem sätt att servera glass på barnkalas!