Vad är en äggjakt?

äggjakt

En äggjakt är en lek som leks till påsk. Leken gå ut på att man gömmer godisfyllda plast- eller pappersägg eller små chokladägg i färgglatt folie runt om i trädgården eller huset som barnen sedan ska leta efter. I Sverige är det tradition att ge bort stora godisfyllda pappersägg till påsk, då kan äggjakten också handla om att hitta ett sådant ägg. Små godisägg brukar barnen samla i en korg. Ibland delar man ut priser efter avslutad äggjakt, till den som hittat flest ägg, flest ägg av en viss färg, det största ägget eller det minsta ägget och så vidare.

Gömställena brukar man variera så att äggen är lättare och svårare att hitta – och även gömma ägg som kan vara svåra att nå och komma åt – allt för att variera svårighetsgraden så att både små och stora barn kan vara med.

Det finns förklaringar inom kyrkan till vad ägg och äggjakt har med påsken att göra, där det finns de som menar att äggen symboliserar pånyttfödande och Jesus återuppståndelse, och det hävdas att redan Martin Luther ordnade äggjakter. Glädjen att finna äggen skulle motsvaras av kvinnornas glädje då de fann Jesus grav och upptäckte att han hade återuppstått.

Idén att det skulle vara påskharen som lämnar påskäggen till barnen har funnits sedan 1700-talet, då var det riktiga målade ägg som gömdes.

I Guiness rekordbok har staden Homer i Georgia i USA listats för att ha arrangerat den största äggjakten 1985 med 80.000 ägg som skulle hittas av stadens 950 invånare.

Läs mer om hur du ordnar en kul äggjakt här>>

Läs om andra roliga ägglekar till påsk här>>

Sending
User Review
4.45 (11 votes)

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*