Då var det en av de där högtiderna igen och vi dukar fram vårt älskade, svenska smörgåsbord. Vad skiljer då påskens smörgåsbord från julens eller midsommarens förutom att det är kycklingar på julmusten – förlåt, påskmusten!
Det är väl främst ägg i alla dess former samt att lamm och får brukar vara populärt till påsk. Vi har gjort en liten checklista för det klassiska påskbordet som kan hjälpa till vid planeringen.
Klicka på bilden för att skriva ut vår checklista för det klassiska påskbordet:
Det blir ju ingen påsk utan ägg, så klart! I västvärlden är ägg traditionell påskmat. Detta hänger ihop med att dåtidens höns hade uppehåll i äggproduktionen under vintern, både av genetiska orsaker och eftersom de då fick mindre foder (dagens avelshöns kan dock lägga ägg året om). Hönsen började lägga ägg igen när våren var på ingång, ungefär lagom till fastan. Men eftersom man inte åt ägg under fastan fick man då ett lager av ägg – så när det väl blev dags att fira påsk festade man på ägg! Ägg symboliserar också pånyttfödelse och fruktsamhet något vi traditionellt firat till våren så vi önskar oss massvis av detta i naturen och i jordbruket.
Ägg kan ätas i alla former på påskbordet, till exempel hela och målade ägg eller i halvor med god fyllning på.
Hårdkoka ägg, halvera och lägg på ett fint fat. Toppa dem sedan med något smarrigt! Här är fem förslag:
Lika mycket tradition som det är att duka upp ett påskbord är det att sjunga när det ska ätas – och drickas. Till det behöver man så klart ett fint sånghäfte!
I Skånes näst största stad finns det gott om alternativ för att fixa ett roligt…
En poängjakt är en aktivitet som är lika rolig som den är enkelt! En poängjakt…
Vill ditt barn lösa mysterier som Lasse och Maja eller Ture Sventon? Det ska vara…
Att bjuda in till glöggmingel i december är inte bara juligt, mysigt och trevligt -…
Ett roligt julquiz hör julen till! Ett quiz är rolig och enkel underhållning, som kan…
Ruskigt roligt och buskul! Höst och halloween är kul! När mörkret gör sitt intåg blir…