Midsommarlekar!

Lika viktigt som jordgubbarna, sillen, snapsen och köttbullarna till barnen är förstås midsommarlekarna när sommarens största fest ska firas! Varje familj har sin egen midsommartradition men många midsommarlekar är klassiker och återkommer år efter år. Många av oss firar också midsommar med samma vänner eller familjemedlemmar varje år – som en del av traditionen. Vill man öka prestigen i lekarna till midsommar skapar man då ett vandringspris till det vinnande laget. Då kan midsommarens lekar verkligen få maximalt engagemang! Vinnarna har sedan ett helt år på sig att gotta sig i segern och reta förlorarna och bygga upp en skojig rivalitet inför nästa midsommarfest med tävlingar!

Midsommarlekar för vuxna

Det är en myt att vuxna inte vill leka. Bara man har midsommarlekar som passar för gästerna. Alla gillar kanske inte att hoppa säck och dansa små grodorna utan uppskattar kanske istället en lugnare festlek, ett musikquiz eller en musiktävling. Här är några bra exempel på midsommarlekar för vuxna.

Midsommar brukar de flesta år dyka upp mycket tidigare än vad man tror – trots att det är nästan samma datum varje år. Men tiden innan midsommar brukar vara hektisk med skolavslutningar och avslutningar på aktiviteter för barnen, sommarfester på jobbet och allt som sak göras klart innan semestern. Hinner man bara handla in sillen och jordgubbarna kan man ta hjälp med festlekarna.

Här finns tips på de bästa färdiga midsommarlekarna>>

Midsommarlekar inomhus

Blir det regn på midsommarafton är det bra att man har några bra midsommarlekar som man kan genomföra på begränsad yta inomhus. Olika slags musikquiz, frågesporter och musiktävlingar är bra exempel på festlekar som räddar eller höjer festen till nya nivåer fast att det regnar.

En midsommarlek med olika stationer som man kan placera både utomhus och inomhus kan vara bra. Ofta brukar ju midsommarvädret vara väldigt varierat, ena stunden dukar man ute, för att sedan bära in allt när det börjar regna lagom till första snapsvisan ska sjungas.

midsommar

Midsommarlekar sånger

Först och främst ska det ju sjungas och lekas alla de klassiska midsommarlekarna med sånger kring midsommarstången. Vet du förresten vad små grodor har med midsommar att göra – läs svaret här. Och hur var det nu sångerna gick – här finns texter till de klassiska sångerna och ringlekarna att skriva ut.

Att leka lekar vid bordet är kul – bland våra lekar utomhus för vuxna finns också roliga lekar att leka vid bordet. Man kan också inleda midsommarfesten med en kul bordsplaceringslek så att alla får mingla för att hitta sin bordskavaljer. Här finns en bordsplaceringslek som passar perfekt till midsommar och andra sommarfester – skriv ut den gratis.

Men framförallt är det ju sjunga man ska göra vid midsommarbordet! Sånger till snaps och sill hör ju till många av årets fester så och på midsommarfesten.

Ladda ner gratis sångblad med snapsvisor och sånghäfte för midsommar här>>

Roliga midsommarlekar

Om man bortser från dansen kring midsommarstången som främst görs för barnens skull så brukar olika typer av stafetter och femkamper vara mycket uppskattat som midsommarlekar både bland barn och vuxna.

Just till midsommar brukar festen vara lite opretentiös, man klär sig ledigt i shorts, sommarklänningar och sandaler – och ibland täckjacka 🙂 – och kan leka loss.

Här finns roliga utomhuslekar för vuxna – och hela familjen>>

midsommarlekar

Midsommarlekar familj

Midsommar firar vi tillsammans med våra nära och kära – barnen är med och för många barn är det en favorithelg just eftersom föräldrarna är med och leker! Spelar kubb eller brännboll! För hela familjen är det kul med festlekar där alla kan vara med – några saker kanske de vuxna kan bäst – men i många grenar är det barnen som briljerar. Gör t.ex en femkamp med grenar som passar alla – eller en festlek som blandar praktiska moment som att spotta grodor och hoppa säck med kunskapsfrågor om midsommar!

En riktigt kul färdig midsommarlek finns här>>

En riktigt kul lek för hela familjen som också passar till midsommarfirandet är att göra en lek med tester, lite som i “Bäst i test” på TV – här får du tips om hur du enkelt fixar Bäst i test på fest>>

Här hittar du roliga midsommarlekar för barn – skattjakter, mobilskattjakter och lekar med uppdrag för barnens sommarfester!>>

Tipspromenader som hör midsommar till.

Sending
User Review
4.75 (8 votes)