Detektivkalas – idéer och inspiration för barnkalas med detektivtema

deckarkalas

Fira barnkalas med mystik, gåtor och deckarpussel! Ett detektivkalas väcker barnens nyfikenhet, är spännande och lockar till många skratt – här är tips och idéer som tar kalaset i mål!

Var har man detektivkalas?

Här finns inga begränsningar, bara möjligheter! Passar både ute och inne och kan anpassas till både större och mindre lokaler.

För vem passar ett detektivkalas?

Alla älskar att lösa mysterier! Och det går jättebra att anpassa svårighetsnivån från liten till stor. Både minstingarna, Lasse-Maja-slukarna och de lite äldre som behöver rejält kluriga utmaningar går att tillfredsställa med detta mångsidiga tema! Allt för kluriga gåtor gillar dock ingen, men inte heller för lätta, så fundera noga över vilken nivå som passar besökarna till just ditt kalas! Mysterie- och detektivtema är mycket populära barnkalas tema för barn mellan 7-15 år.

mysterium för barn

Hur fixar man ett roligt detektivkalas?

Inbjudan

Varför inte stoppa in en gåta eller inledningen till ett mysterium redan på inbjudningskortet!? Ex ”Kom och hjälp Sara att spåra upp tjuven som stulit hennes kista med godispåsar…” eller ”Du, Agent Kalle, är utvald och kallad att komma till Stengatan 7 för att hjälpa Benjamin och Viggo att lösa mysteriet med de blodiga fotspåren…”

Här finns inbjudningskort till deckarkalaset att enkelt skriva egen text på och få som pdf – eller gör ett fint inbjudningskort i grapevines app – det skickar du direkt med telefonen och kan sedan lätt hålla rätt på vem som kommer!

Här hittar du inbjudningskort av olika slag>>

Dekorationer

Vill man ha en mystiskt och spännande stämning á la barnprogrammet Agenterna får man satsa på skum belysning, ficklampor, plastpåsar med ”bevis” och mystiska ledtrådar. Denna inriktning kan göras mer läskig om man har äldre kalasdeltagare som uppskattar sådant. Gäller det istället ett detektivkalas för lite yngre barn kan man snegla på barnprogrammet Ett fall för KLURO för dekorationsinspiration. Här är det snarare klurigt, tokigt och roligt som gäller. Många klara färger, stora frågetecken och förstoringsglas är nyckelelement.  

Andra dekorationsidéer är:

 • avspärrningsband/polistejp vid ”brottsplats”
 • Anslagstavla med bilder på misstänkta personer, platser, objekt med röd tråd dragen emellan
 • Fotspår på golvet (utklippta i papper och tejpade) – eller på bordet!
deckargåtor barn

Bordstablett med deckarpyssel!

Duka med en fin bordstablett med deckargåtor på! Det blir både en fin detalj i dukningen och lite sysselsättning för alla detektiver i väntan på maten!

Ladda hem bordstabletten här och skriv ut så många som du behöver>>

Dekorationsmaterial till deckarkalaset att skriva ut!

Vill du skriva ut och pyssla ihop eget dekorationsmaterial till kalaset finns det roliga paket med kalasdekorationer att ladda ner hos grapevine.nu. Läs mer om det – och få rabatt – här>>

Lekar och aktiviteter till barnkalas med detektivtema

Brädspel

Det finns många olika brädspel med detektivtema och beroende på hur många gäster man har på kalaset kan det vara riktigt kul att köra en spelomgång. På ett lite mindre kalas med en 5-6 gäster i 8-10-årsåldern kan det bli riktigt stämningsfullt!

Osynlig skrift

Skriv med vinäger och pensel på ett papper och låt torka. Håll pappret sedan över en värmekälla, ex brödrost, så framträder skriften! Kan användas som ledtråd i ett mysterium eller kanske bara som en kul grej att prova på, ibland vinner man på att inte krångla till det allt för mycket!

Mördarleken

Alla gäster får ställa sig med ansiktet in mot en vägg och blunda medan lekledaren går och knackar alla på ryggen. Får man en knack är man ”vanlig” person och kanske mordoffer. Två knackningar betyder polis. Tre knackningar betyder att man blivit mördaren. Rollerna är topphemliga och när alla sakta börjar gå runt i rummet (obs! inget prat!) vet ingen vem någon annan är. Mördaren dödar sina offer genom att blinka till dem. Får man en blink ramlar man direkt död ner på golvet och ligger kvar. Poliserna ska försöka lista ut vem mördaren är och avslöja honom eller henne. Råkar mördaren blinka till en polis är hen avslöjad och åker fast och leken är slut eller kan börja om med nya roller!

Färdiga skattjakter & mysterier för detektivkalas

Detektivmysteriet

I Småköping händer det mystiska saker. Värdefulla böcker har försvunnit från biblioteket och stadens detektiv Fingal Finn lyckas inte lösa fallet. Så nu har bibliotekarien Bella Blädder utlyst en belöning till dem som kan hitta böckerna och avslöja den listiga boktjuven! Skattjakten finns i två svårighetsnivåer, för de yngsta ca. 4-6 år och för barn som börjat skolan och kan läsa och räkna, från 7 år.

Ladda hem Detektivmysteriet här>>

Hotellmysteriet

En tjuv härjar på hotell Holiday och hotelldirektören behöver hjälp att hitta sakerna tjuven stulit och lista ut vem det är! Gåtor och utmaningar ska lösas på vägen för att hitta de stulna sakerna och samla ledtrådar, till sista ska barnen också försöka lista ut vem tjuven är! Finns för 4-6 år och för barn från 7 år.

Läs mer om Hotellmysteriet här>>

mysteriekalas

Detektivjakten – i mobilen!

En deckarjakt i mobilen. Du bestämmer rutten,gåtorna är färdiga. Barnen följer en karta och svarar på gåtorna i mobilen. Det här är en skattjakt som funkar för barn i olika åldrar och för hela familjen. Ska barnen lösa den själva är det bra att vara runt 8 år, men även yngre barn kan vara med om de från äldre kompisar eller vuxna. Skattjakten kan lösas av ett gäng elelr av upp till 10 lag som tävlar mot varandra.

mysterium gåtor barn

Jakten på den maskerade tjuven

Polisen i Crookville står handfallna inför tjuven “maskens” härjningar. De behöver barnens hjälp för att hitta hans tjuvgömma och avslöja vem tjuven är. Barnen följer en karta, läser ledtrådar och löser gåtor i mobilen. Allt är färdigt – men du som arrangör bestämmer var, när och hur lång skattjakten ska vara! Upp till 10 lag kan tävla mot varandra på tid. Svårighetsnivån är anpassad till barn i åldern 10-14 år. Superkul till kalaset när barnen blivit lite äldre!

Läs mer om mobilskattjakterna här>>

Mobilskattjakt: TOP SECRET – Agenternas hemliga uppdrag

I den här mobiljakten skickar man ut agenter på ett riktigt coolt hemligt uppdrag! De följer en karta och får ledtrådar och frågor som ska besvaras i mobilen. De får också hemliga kuvert från högkvarteret. Deras uppdrag är att stoppa den legendariska mästertjuvens nästa kupp och avslöja hens identitet! Den här mobiljakten är vår knepigaste och passar de riktigt duktiga agenterna – barn och ungdomar från 10 år och uppåt.

Läs mer om agentuppdraget i mobilen här>>

agent uppdrag

Escape Game: Flykten från det mystiska museet

Ett superkul mysterium för de lite äldre barnen! När barnen löst sin skoluppgift på det kvällsöppna museet och lämnar vid stängningsdags går de förbi en öppen dörr som det kommer mystiska ljud ifrån. Nyfikenheten tar över och de smyger in – och PANG! Plötsligt stängs dörren bakom dem och de är fångade i en korridor med åtta dörrar. Då drar de sig till minnes historierna de hört som säger att museets mumier och andra invånare vaknar till liv vid midnatt och går genom museets salar i jakten på levande…

Fler escape games!

I ett escape game handlar det om att leta efter ledtrådar i en låst rum och med hjälp av dem lösa en gåta som gör att man kan ta sig ut ur rummet. En superkul kalasaktivitet när barnen blivit lite äldre!

I Space Escape handlar det om att ta sig ut från en nerkyld rymdstation som ska stängas – men det är bråttom om barnen någonsin ska kunna ta sig tillbaka till jorden! I Flykten från det hemsökta huset är professor Fledermaus försvunnen och hans hus hemsöks av läskiga varelser – kan barnen rädda professorn och ta sig ut ur huset?

Här laddar du hem mysterier och Escape Games>>

Mat & Dryck till detektivkalas

Det finns inte jättemycket mat och dryck som förknippas intimt med mysterier eller detektiver så här är man fri att välja efter eget tycke och smak. Men visst kan man tänka sig att detektiver på uppdrag mättar hungern med en klassisk varmkorv med bröd? För att få en annorlunda kalasmiddag kan man bygga upp en liten ”korvkiosk” där detektiverna får gå och ”handla” korv och välja dricka.

Eller bjud på en hemlig låda med mat – märkt TOP SECRET! Perfekt om du har kalas utomhus – då kan alla få en låda och sedan gå och sätta sig och äta på picknick-filtar.

Dekorationer med detektivtema kan ge maten en kul deckarkaraktär. Dekorera tårtan eller glassen med ett frågetecken eller ett förstoringsglas, exempelvis i utskuren marsipan.

En blodröd drink sätter fantasin i rörelse, exempelvis hallonsoda eller blodapelsinjuice blandad med sockerdricka för festliga bubblor. Sugrör med mustasch gör att alla ser ut som klassiska ”gubb-detektiver” eller spioner!

Hitta mer inspiration till detektivkalaset i vårt album på pinterest!>>

 • Vill ditt barn lösa mysterier som Lasse och Maja eller Ture Sventon? Det ska vara ett klurigt fall, fingeravtryck, fotspår att följa, kluriga gåtor att lista ut och en mystisk tjuv att avslöja? Så klart!

Vill du inte själv gnugga de små grå cellerna eller har lite begränsat med tid så finns det ett färdigt, buskul detektivmysterium att ladda ner från grapevine.nu! Du får en färdig skattjakt med allt som behövs för att fixa ett mysigt och mystiskt mysteriekalas!
 • Pyssla egna kalasdekorationer.
 • Mallen är lätt att ändra och komplettera. Vill du ändra typsnitt och text är det bara att gå loss på mallen och göra så att den blir precis som du vill ha den.
 • Fira barnkalas med mystik, gåtor och deckarpussel! Ett detektivkalas väcker barnens nyfikenhet, är spännande och lockar till många skratt – här är tips och ideer som tar kalaset i mål! #kalas #barnkalas #skattjakt
 • CSI cake
 • Agenter, spioner och detektiver är mycket populärt att ha som tema på barnkalas. Här är ett exempel på inbjudan till ett agentkalas som är uppbyggt som ett escape game som du enkelt genomför hemma. Enkelt att köpa och skriva ut direkt. #kalas #spionkalas #agentkalas #detektivkalas #barnkalas
 • do not cross! excellent idea!
 • These cupcakes are under arrest!
 • Skattjakt: Detektivmysteriet 7-10 årI Småköping härjar den ökända boven
Sending
User Review
4.64 (11 votes)