Detektivkalas – idéer och inspiration för barnkalas med detektivtema

deckarkalas

Fira barnkalas med mystik, gåtor och deckarpussel! Ett detektivkalas väcker barnens nyfikenhet, är spännande och lockar till många skratt – här är tips och idéer som tar kalaset i mål!

Var?

Här finns inga begränsningar, bara möjligheter! Passar både ute och inne och kan anpassas till både större och mindre lokaler.

För vem?

Alla älskar att lösa mysterier! Och det går jättebra att anpassa svårighetsnivån från liten till stor. Både minstingarna, Lasse-Maja-slukarna och de lite äldre som behöver rejält kluriga utmaningar går att tillfredsställa med detta mångsidiga tema! Allt för kluriga gåtor gillar dock ingen, men inte heller för lätta, så fundera noga över vilken nivå som passar besökarna till just ditt kalas!

mysterium för barn

Hur?

Inbjudan

Varför inte stoppa in en gåta eller inledningen till ett mysterium redan på inbjudningskortet!? Ex ”Kom och hjälp Sara att spåra upp tjuven som stulit hennes kista med godispåsar…” eller ”Du, Agent Kalle, är utvald och kallad att komma till Stengatan 7 för att hjälpa Benjamin och Viggo att lösa mysteriet med de blodiga fotspåren…”

Här finns inbjudningskort till deckarkalaset att enkelt skriva egen text på och få som pdf – eller gör ett fint inbjudningskort i grapevines app – det skickar du direkt med telefonen och kan sedan lätt hålla rätt på vem som kommer!

Här hittar du inbjudningskort av olika slag>>

Dekorationer

Vill man ha en mystiskt och spännande stämning á la barnprogrammet Agenterna får man satsa på skum belysning, ficklampor, plastpåsar med ”bevis” och mystiska ledtrådar. Denna inriktning kan göras mer läskig om man har äldre kalasdeltagare som uppskattar sådant. Gäller det istället ett detektivkalas för lite yngre barn kan man snegla på barnprogrammet Ett fall för KLURO för dekorationsinspiration. Här är det snarare klurigt, tokigt och roligt som gäller. Många klara färger, stora frågetecken och förstoringsglas är nyckelelement.  

Andra dekorationsidéer är:

 • avspärrningsband/polistejp vid ”brottsplats”
 • Anslagstavla med bilder på misstänkta personer, platser, objekt med röd tråd dragen emellan
 • Fotspår på golvet (utklippta i papper och tejpade) – eller på bordet!
deckargåtor barn

Bordstablett med deckarpyssel!

Duka med en fin bordstablett med deckargåtor på! Det blir både en fin detalj i dukningen och lite sysselsättning för alla detektiver i väntan på maten!

barnkalas detektiv

Ladda hem bordstabletten här och skriv ut så många som du behöver>>

Dekorationsmaterial till deckarkalaset att skriva ut!

Här finns fint dektorationsmaterial som bilder, vimplar, mustascher m.m att skriva ut. Använd rabattkoden: KALAS2016 i kassan när du beställer så får du det gratis!

Skriv ut dekorationsmaterialet här>>

detektivkalas dekoration

Lekar och aktiviteter till barnkalas med detektivtema

Brädspel

Det finns många olika brädspel med detektivtema och beroende på hur många gäster man har på kalaset kan det vara riktigt kul att köra en spelomgång. På ett lite mindre kalas med en 5-6 gäster i 8-10-årsåldern kan det bli riktigt stämningsfullt!

Osynlig skrift

Skriv med vinäger och pensel på ett papper och låt torka. Håll pappret sedan över en värmekälla, ex brödrost, så framträder skriften! Kan användas som ledtråd i ett mysterium eller kanske bara som en kul grej att prova på, ibland vinner man på att inte krångla till det allt för mycket!

Mördarleken

Alla gäster får ställa sig med ansiktet in mot en vägg och blunda medan lekledaren går och knackar alla på ryggen. Får man en knack är man ”vanlig” person och kanske mordoffer. Två knackningar betyder polis. Tre knackningar betyder att man blivit mördaren. Rollerna är topphemliga och när alla sakta börjar gå runt i rummet (obs! inget prat!) vet ingen vem någon annan är. Mördaren dödar sina offer genom att blinka till dem. Får man en blink ramlar man direkt död ner på golvet och ligger kvar. Poliserna ska försöka lista ut vem mördaren är och avslöja honom eller henne. Råkar mördaren blinka till en polis är hen avslöjad och åker fast och leken är slut eller kan börja om med nya roller!

Färdiga skattjakter & mysterier för detektivkalaset

detektivskattjakt

Detektivmysteriet

Detektivmysteriet är en kul skattjakt med gåtor och utmaningar som ska lösas i jakten på de värdefulla böcker tjuven “Skuggan” har stulit från biblioteket i Småköping. Skattjakten finnsi två svårighetsnivåer, för de yngsta ca. 4-6 år och för barn som börjat skolan och kan läsa och räkna, från 7 år.

Ladda hem Detektivmysteriet här>>

Hotellmysteriet

En tjuv härjar på hotell Holiday och hotelldirektören behöver hjälp att hitta sakerna tjuven stulit och lista ut vem det är! Gåtor och utmaningar ska lösas på vägen för att hitta de stulna sakerna och samla ledtrådar, till sista ska barnen också försöka lista ut vem tjuven är! Finns för 4-6 år och för barn från 7 år.

Läs mer om Hotellmysteriet här>>

mysteriekalas

Detektivjakten – i mobilen!

En deckarjakt i mobilen. Du bestämmer rutten,gåtorna är färdiga. Barnen följer en karta och svarar på gåtorna i mobilen. Det här är en skattjakt som funkar för barn i olika åldrar och för hela familjen. Ska barnen lösa den själva är det bra att vara runt 8 år, men även yngre barn kan vara med om de från äldre kompisar eller vuxna. Skattjakten kan lösas av ett gäng elelr av upp till 10 lag som tävlar mot varandra.

mysterium gåtor barn

Jakten på den maskerade tjuven

Polisen i Crookville står handfallna inför tjuven “maskens” härjningar. De behöver barnens hjälp för att hitta hans tjuvgömma och avslöja vem tjuven är. Barnen följer en karta, läser ledtrådar och löser gåtor i mobilen. Allt är färdigt – men du som arrangör bestämmer var, när och hur lång skattjakten ska vara! Upp till 10 lag kan tävla mot varandra på tid. Svårighetsnivån är anpassad till barn i åldern 10-14 år. Superkul till kalaset när barnen blivit lite äldre!

Läs mer om mobilskattjakterna här>>

Detektiverna på museet och Detektiverna på slottet

Riktigt kluriga mysterier som passar den lite mindre gruppen barn som gillar att klura och fundera. Mysterierna inleds av avslutas med en liten film som sätter stämningen. Svårighetsnivå för barn i åldern 10-14 år. I Detektiverna på museet har drottning Nefertitis ovärderliga mask försvunnit och i Detektiverna på slottet Ghostly Castle behöver barnen hitta den gömda guldskatten genom att lösa gåtorna i den gamla alkemistens anteckningsbok.

mysterium för barn

Escape Games

I ett escape game handlar det om att leta efter ledtrådar i en låst rum och med hjälp av dem lösa en gåta som gör att man kan ta sig ut ur rummet. En superkul kalasaktivitet när barnen blivit lite äldre!

I Space Escape handlar det om att ta sig ut från en nerkyld rymdstation som ska stängas – men det är bråttom om barnen någonsin ska kunna ta sig tillbaka till jorden! I Flykten från det hemsökta huset är professor Fledermaus försvunnen och hans hus hemsöks av läskiga varelser – kan barnen rädda professorn och ta sig ut ur huset?

Här laddar du hem mysterier och Escape Games>>

Mat & Dryck

Det finns inte jättemycket mat och dryck som förknippas intimt med mysterier eller detektiver så här är man fri att välja efter eget tycke och smak. Men visst kan man tänka sig att detektiver på uppdrag mättar hungern med en klassisk varmkorv med bröd? För att få en annorlunda kalasmiddag kan man bygga upp en liten ”korvkiosk” där detektiverna får gå och ”handla” korv och välja dricka.

Eller bjud på en hemlig låda med mat – märkt TOP SECRET! Perfekt om du har kalas utomhus – då kan alla få en låda och sedan gå och sätta sig och äta på picknick-filtar.

Dekorationer med detektivtema kan ge maten en kul deckarkaraktär. Dekorera tårtan eller glassen med ett frågetecken eller ett förstoringsglas, exempelvis i utskuren marsipan.

En blodröd drink sätter fantasin i rörelse, exempelvis hallonsoda eller blodapelsinjuice blandad med sockerdricka för festliga bubblor. Sugrör med mustasch gör att alla ser ut som klassiska ”gubb-detektiver” eller spioner!

Hitta mer inspiration till detektivkalaset i vårt album på pinterest!>>

 • Bjud in till superroligt superhjältekalas! Vi har tipsen och idéerna! Snygga kostymer, roliga lekar och smarriga tilltugg. Superhjältekalaset är en hit för både små och stora, killar som tjejer! #kalas #barnkalas #grapevine #skattjakt
 • Barnkalas med tema Inbjudan Dekorationer Pyssel Mat & dryck Tårta Lekar Populära teman för barnkalas Läs mer: Tips för olika temakalas #barnkalas #kalas #grapevine
 • Tips till barnkalas med pirattema! Mat, utklädning, dekorationer, dukning och lekar! #barnkalas #kalas #piratkalas #pirater #tema #mat
 • Recept på 12 läckra meze! Bjud på småplock från Medelhavet! Perfekt till festen heta sommarnätter! #meze #plockmat #libanon #recept #meza #festtips #firafest.se #festmat
 • Roliga festlekar för barn och vuxna som täcker in alla årets fester. Läs mer här om du vll fylla på med nya idéer på aktiviteter till festerna du planerar. #festlekar #lekar #tävlingar #kalas #barnkalas #firafest
 • Här finns tips och idéer till barnkalas med djungeltema. Lekar, mat, dekorationer och mycket mer. #lekar # barnkalaslekar #kalas #barnkalas #djungel #djungeltema #djungelkalas#firafest
 • Snapsvisor och vårvisor som passar bra till påsk - allt på en fin bordstablett, också med kul kuriosa. Superfin att duka med. Ladda hem och skriv ut så många du vill - med matchande placeringskort! Gratis med rabattkod! #sångblad #sånghäfte #påsk #snapsvisor #skrivaut #gratis
 • Kul tips på läskigt god mat till barnens Halloweenfest! Här finns en hel Halloweenbuffé till festen. #halloween #halloweenfest # barn #mat #recept #pizza
 • Roliga lekar till kalas och barnkalas. Läs våra bästa tips här på firafest.se #kalaslekar #barnkalas #kalas #lekar
 • Idag är det Marie Bebådelsedag och våffeldagen – den 25 mars. Nio månader före juldagen kom enligt bibeln ärkeängeln Gabriel till Maria och berättade att hon var havande med guds son – och det firar
 • 80-talsfest – det här ska du ha på dig. Roliga festlekar till en 80 talsfest hittar du här. Massor med tips och inspiriation till dig som planerar fest. #festlekar
 • Fixa kalas med superhjältetema! Här har vi samlat tips och idéer till superhjältekalaset! #barnkalas #superhjältar # superhjältekalas #temakalas #barnkalasidéer #grapevine #lekar #barnkalaslekar
 • Det kan vara svårt att sitta still vid nyårsmiddagen om man är liten. De här roliga bordstabletterna att färglägg och lös pyssel på, gör det lite enklare! Med rabattkod får dem gratis! #nyår #nyårsfest #nyårsquiz #bordstablett #firafest.se
 • Gratis Sånghäfte till Jul. Roliga snapsvisor till Julbordet. Skriv ut direkt Enkelt för dig, roligt för dina gäster. #sånghäfte #julbord #snapsvisor
 • Halvvägs till "hundrade år" - det ska firas så klart! Här finns en guide till lite att tänka på när du ska planera 50-årsfest, full med tips och idéer om när, var, hur, mat och dryck, underhållning och lekar och mycket mer. #50-årsfest #50årsfest #festtips #festlekar
 • Fira fest - BARNKALAS, FEST & HÖGTIDER
 • Plockmat till barnens sommarfest. En enkel buffé med smått och gott som barnen gillar - svårare behöver det inte vara! #mat #barnkalas #plockmat #barnfest
 • Ett musikquiz är ofta den optimala underhållningen till en fest eller middag. Musik i sig engagerar och sätter också stämningen på festen, och musik gör en frågesport lättsam och underhållande! #musikquiz #frågesport #quiz #festlekar #festtips #vuxna
 • Modet, maten, musiken - och det optimala 80-talsquizet att skriva ut. #80-tal #80-talsfest #80-talsmode #1980-tal
 • Tips och inspiration till 30-�rsfesten! Temafest p� 3 sätt.  #firafest #temafest #30-�rsfest #födelsedagsfest #festlekar
 • snapsvisor till påsk Här är några av mina favorit snapsvisor till påsk. #sånghäfte #snapsvisor #skrivut #festlekar #fest #firafest
 • Detektivkalas eller kalas med ett mysterium för barnen? Här hittar du tips & idéer - inbjudningar, dekorationer, mat, lekar, skattjakter och färdiga mysterier att ladda hem.  #mysterium # barn #detektiv #deckare #kalas #barnkalas #detektivkalas #mysteriekalas #deckarkalas
 • Ge bort fina halloweenkort när ni går bus eller godis. Här finns kort att skriva ut och färglägga. #halloween #halloweenfest #barn #busellergodis #trickortreat #halloweenpyssel #pyssel
 • 60-årsfest Att fira 60 är en milstolpe som såklart ska uppmärksammas med fest och gamman! En gemytlig festmiddag med de allra närmaste, eller öppet hus för alla som vill – vilket väljer du?Fira 60-årskalas med finmiddag
 • Barnkalas hemma. Ladda upp med roliga lekar och skattjakter. #skattjakt #kalas #barnkalas #grapevine