Fira 60-årsfest – tips & idéer!

60-årsfest

Att fira 60 är en milstolpe som såklart ska uppmärksammas med fest och gamman! En gemytlig festmiddag med de allra närmaste, eller öppet hus för alla som vill – vilket väljer du?

Fira 60-årskalas med finmiddag

Hör du till dem som älskar att laga festmiddagar är 60-årsfirande ett utmärkt tillfälle att omsätta dina kökstalanger i praktiken. Bjuder man endast ett mindre antal gäster, runt 6-8 stycken, så kan man gotta ner sig i matlagningsdetaljer som blir omöjligt att utföra om man bjuder större sällskap. Kanske du låter för- huvud- och efterrätt passa in i samma tema, exempelvis ett visst land/kök, från havet, en viss råvara som går igen, en färg. Eller så väljer du dina egna favoriter, eller klassiker du vet kommer gå hem.

Lätta upp 60-årsmiddagen med frågesport!

För att låta 60-årsmiddagen bli något utöver en vanlig middagsbjudning kan man smyga in några enklare aktiviteter mellan rätterna. Frågesport, eller quiz, är ett uppskattat inslag som är lätt att plocka fram, gästerna behöver inte ens lämna sina platser vid middagsbordet!

Ett mängd roliga quiz på olika teman hittar du här!

Tips: Quizet 60-år av minnen där frågorna rör sig kring stora händelser i Sverige och världen från 1959 och framåt. Ingo, Torbjörn Fälldin, Bee Gees, Deng Xiaoping, Twin Peaks, Monica Lewinsky… minns du!?

Bjud in till 60-årsfesten med stil

Inbjudningskort är inte bara för barnkalas och bröllop. Vem blir inte glatt överraskad av en vacker inbjudan till festilighet som dimper ner i brevlådan!? I dagens digitala värld där den mesta av vår kommunikation sker blixtsnabbt genom mejl, sms och telefonsamtal är det något lite högtidligt och speciellt att bjuda in till middagsbjudning genom ett handskrivet kort eller brev!

Vill du ha lite hjälp på traven finns det snygga mallar för olika fester som man kan använda sig av helt gratis! Det finns en specifikt för 60-årsfest men även med andra fina festdekorationer.

Gratis inbjudningskortmallar hittar du här!

60-årsfest med öppet hus

Vill du fira din 60-årsdag med både familj, vänner, kollegor och grannar är öppet hus en bra variant. Folk kommer och går och avlöser varandra, det blir ofta en avspänd atmosfär och du har chans att introducera olika delar av din bekantskapskrets för varandra! Här är en lista på saker som kan vara bra att ta ställning till inför en öppet-hus-bjudning:

  • Vilka ska bjudas? Gör en noggrann lista, se till så ingen blir glömd och när listan är klar fundera över om antalet är rimligt. Har man väldigt många man vill bjuda men inte så rymligt hem kan man be olika grupper att komma olika tider, så att inte alla dyker upp kl 17.
  • Var kan folk hänga sina ytterkläder?
  • Ska det finnas en tydlig sluttid, eller får gästerna hänga kvar hela kvällen?

Aktiviteter under en öppet-hus-bjudning

Eftersom folk kommer och går hela tiden under ett öppet hus är det inte lätt att få till en gemensam aktivitet, men man kan ha en eller ett par fasta aktiviteter som finns på plats och som folk kan göra själva efter eget initiativ. En praktisk sådan är en tipspromenad, frågorna kan placeras inomhus eller i trädgården om en sådan finns. Ställ fram pennor, tipslappar och en skylt med information på ett litet bord, så kan gästerna själva sätta igång med promenaden.

Orkar du inte själv hitta på frågor till tipspromenad?

Här kan man köpa och ladda ner massor av roliga tipspromenader, exempelvis en med tema ”Fira 60!”

Beroende på årstid och ålder på gästerna kan man plocka fram andra möjligheter till aktiviteter och låta gästerna själva initiera dem. På sommarn är utomhuslekar som kubb, kasta pil eller något så enkelt som en fotboll bra att ha till hands.

60-årsfest

Fira 60-årsfesten med övernattning

Vill du fira din 60-årsdag med barn och barnbarn, men har svårt att få plats att husera alla hemma hos dig? Varför inte tillsammans hyra ett hus och fira födelsedagen tillsammans med en eller flera övernattningar? Det finns många sätt att hitta lämpligt tillfälligt boende. Kolla exempelvis turistföreningen, olika hemsidor för stuguthyrning eller googla helt enkelt på orten du är intresserad av + hyra hus, det finns många privata hemsidor som inte dyker upp på samlingssidorna. Kanske ni vill hyra en skånelänga nära havet och ha en skön strandhelg tillsammans? Kanske en stuga i skogen med badtunna intill blir en höstmysig festplats? Det finns också många vandrarhem som hyr ut hela eller delar av hus och som även kan hjälpa till med catering och förslag på aktiviteter i närheten.

Fördelar med att ha 60-årskalaset någon annanstans än hemma:

  • Det blir något utöver det vanliga
  • Du slipper vara lika mycket värd/värdinna – alla delar på ansvaret
  • Det finns fler möjligheter till aktiviteter för alla åldrar
60-årsfest

Kul aktiviteter för alla åldrar

På en festhelg med barn och barnbarn är det många som ska underhållas och ha kul. Förbered gärna ett par olika aktiviteter för olika åldrar. Alla kan inte vara med på allt, men det kan finnas något för alla! Här är några förslag på aktiviteter som du lätt kan ladda ner och skriva ut:

Skattjakt för 8-12-åringar! Låt barnen roa sig medan ni vuxna tar en drink i skuggan!

Mordgåta – rollspel för uppesittar-entusiasterna! Efter de minsta gått till sängs är det dags för de större att roa sig med en spännande mordgåta!

Tipspromenad! Välj mellan teman som spökjakt, vårkänsla, Vad hände sen? eller I sagans värld. Mer om tipspromenaden som räddar festen här.

Frågesport! Tävla vem som vet mest i frågesporter som Mello, musik, Tv-serier eller kanske Vart är vi på väg? som är inspirerad av det populära tv-programmet.

Workshop till 60-årsfesten

En annan rolig aktivitet om man har samlat hela familjen över helgen är att tillsammans delta i en workshop. Antingen bjuder man in en lärare till platsen för festen och har workshopen eller kursen där. Det skulle kunna vara ett yogapass, en florist som lär er binda en vacker bukett eller kanske en matlagningskurs med specifikt tema som mjölksyrning av grönsaker eller vackra tårtskapelser. Ett annat alternativ är att leta upp något ställe som arrangerar korta kurser eller workshops för slutna sällskap. Varför inte tillsammans prova keramik, tälja en sked eller en historisk vandring i trakten!? Att prova på något nytt tillsamman med sina nära och kära kanske blir det roligaste minnet från 60-årsfesten!  

Sending
User Review
4.25 (4 votes)