Lekar och aktiviteter för 10-årskalas

10-årskalas lekar

Hurra vad kul att ha stora barn som vill fira födelsedag med sina kompisar! På 10-årskalaset kan man verkligen ta ut svängarna om man vill. Barnen är nu i en ålder där de är riktigt kompetenta, kan läsa bra och förstå instruktioner helt själva och kan koncentrera sig långa stunder för att lösa problem eller göra svårare aktiviteter. Vad ska man då hitta på för att underhålla och roa 10-åriga kalasgäster? Detta lär nog variera en hel del från person till person. Prata med ditt barn om vad hen tror skulle funka i kamratgruppen. Kanske finns det ett gemensamt intresse du kan hänga upp aktiviteterna på? Eller varför inte göra tvärt om och låta kompisgänget prova på något som ingen av dem någonsin gjort tidigare? Skapa i lera, måla var sin t-shirt med textilfärg eller se vem som kan balansera längst på en slackline i trädgården!

Här kan du läsa mer om generella tips när man ordnar barnkalas!

Aktiviteter för 10-årskalaset

En del tioåringar är väldigt självgående och du kan sätta igång en aktivitet eller en lek som de sedan roar sig själva med länge. Andra uppskattar om det finns en vuxen med och styr aktiviteterna. Om vädret tillåter är det ofta tacksamt att förflytta lekar och aktiviteter till utomhusmiljöer där det finns mer plats. Varför inte ordna en femkamp med lekar inspirerade från förr? Vem rullar en rockring (tunnband) en viss sträcka med hjälp av en pinne snabbast? Vem sätter flest puttekulor i gropen? Vem klarar flest hopp med långhopprepet? Vem kan balansera längst på styltor? Avsluta med en frågetävling om ovanliga företeelser från förr i tiden. Och googla gärna fram några bilder på gamla tiders leksaker och visa barnen (tips: rulla tunnband heter hoop rolling på engelska) så kommer du garanterat att få många häpna ansikten…

En annan rolig aktivitet är att göra en tårttävling! Dela upp barnen i grupper och ge dem i uppgift att skapa och dekorera den bästa och finaste tårta de bara kan. Ge grupperna lite olika ingredienser! En grupp får klassiska tårtbottnar, marzansås, grädde, chokladsås och nonstop-godis, en annan får marängbottnar, grädde, jordgubbar och kolasås. När tårtorna är klara kan ni antingen rösta om vinnaren eller kanske låta födelsedagsbarnet välja sin favorit. Bonus: nu är efterrätten till kalaset färdig att serveras och ätas!

Tema för 10-årskalaset

När barnen är så här stora är det lättast att låta dem själva styra temaval till kalaset. Kanske har ditt barn vid det här laget skaffat sig ett specialintresse eller en passion som kan bli bra som tema? Ett Harry Potter-kalas, Star Wars-kalas eller Fifa-kalas. Men det stora intresset som kalastema är det säkert inget problem att hitta på mat, dekorationer och aktiviteter till tillsammans.

Escape game till 10-årskalaset!

Att lösa mysterier och klurigheter brukar stå högt upp på 10-åringarnas kalasönskelista. Man kan ordna ett 10-årskalas på lokal och prova ett escape romm på stan där men ska lösa klurigheter i ett eller flera rum. Det här kan vara riktigt kul om man inte provat det tidigare! Om kompisarna redan haft kalas där, eller om man hellre vill vara hemma och kunna hänga lite mer och servera god kalasmat och fika kan man fixa ett eget escape game hemma. Har du tid och idéer hitta på ett eget klurigt mysterium – eller om inspirationen tryter eller tiden inte finns – köp ett färdigt!

4 roliga Escape game för 10-årskalas:

Hallows skola för häxeri & magi

För den som gillar trollkarlarnas värld! Barnen ska ta examen från Hallows skola genom att klara åtta lektioner i låsta kamrar.

Spionskolan

Efter en grundläggande spionutbildning ska barnen lösa sitt första uppdrag – att desarmera en bomb! För att få fram koden behöver de lösa chiffer, klura ut ord och meningar med hjälp av kryptograf och mystiska dokument, studera fingeravtryck och leta efter ledtrådar!

Här finns fler tips till kalas för hemliga agenter>>

agentkalas

Flykten från det hemsökta huset

Professor Fledermaus är försvunnen och hans hus hemsöks av läskiga varelser. Barnen måste rädda professorn och avslöja hans förskräckliga hemlighet. Gåtor ska lösas i sex låsta rum hemsökta av läskiga varelser. Ett perfekt escape game till kalas under den mörka årstiden, eller halloweenfesten, så klart!

Space Escape

Space Escape utspelar sig på en mörk och kall, föråldrad rymdstation som ska överges. Barnen är sist kvar i besättningen, syret håller på att ta slut och alla dörrar har gått i baklås! Barnen måste – genom att lösa knepiga gåtor – ta sig ut ur sju låsta rum och samtidigt lista ut koden som låser upp den sista dörren till luftslussen som tar dem till rymdfärjan som gör den sista resan till jorden!

Fira 10-årskalas utomhus!

Har man många 10-åringar med spring i benen på kalaset kan det vara en stor fördel att fira utomhus, eller i alla fall skicka ut barnen på en kul aktivitet. Och vad är väl roligare än att få använda den där favoritprylen… – mobilen!

Du kan faktiskt fixa en superkul mobilskattjakt hur enkelt som helst. Hos grapevine.nu finns olika skattjakter, men olika “stories” att välja bland. Historia, gåtor och klurigheter är klart – och du bestämmer själv när och var. På en liten, enkelt arrangörssajt hittar du på lagnamn och placerar sedan ut kartnålar på en karta i ditt närområde, längs den väg du vill att barnen ska gå och kör igång det hela genom att enkelt scanna en QR-kod på varje lags mobil. Man kan ha ett gäng som löser mobilskattjakten tillsammans eller flera lag som tävlar mot varandra på tid!

kalas lekar 10 år

2 roliga mobilskattjakter för 10-årskalas:

Jakten på den försvunna juvelen

För länge sedan fanns en berömd juvel som Maharajan av Bhundipur gav till sitt livs stora kärlek, den unga, vackra, fattiga flickan Aditi. Det sägs att juvelen har magiska krafter och att den som äger den kan trollbinda alla sin omgivning. Juvelen har varit försvunnen i hundratals år men dess legend lever. Nu är någon ute efter juvelen för egen vinnings skull och barnen måste hjälpa sin vän arkeologen professor Jones att hitta juvelen innan den missbrukas! Det här är en skattjakt som med bara en gnutta fantasi tar barnen jorden runt!

skattjakt app

Jakten på den maskerade tjuven

I Crookville härjar den ökände tjuven “Masken” som ingen har sett utan sin mask. Crookvilles samlade polisstyrka står handfallna. Barnen måste hjälpa till att avslöja vem som döljer sig bakom masken och hitta hens tjuvgömma. De följer kartan i tjuvens spår och svarar på 11 kluriga gåtor. På vägen får de ledtrådar för att till sist lista ut vem “Masken” är.

skattjakt med mobil
Sending
User Review
4.57 (7 votes)