valentin, alla hjärtans dagVem var Valentine?

Valentin levde i Rom på 200-talet. Kejsaren i Rom hade förbjudit unga par att gifta sig eftersom han istället ville ha de unga männen i sin armé. Valentin trotsade kejsaren och vigde i hemlighet folk i sin kyrka. Biskopen upptäcktes dock, fångades och sattes i fängelse. Innan Valentin halshöggs för sitt trots lär han dock ha blivit häftigt förälskad i fångvaktarens dotter och enligt den här legenden så var det Valentin själv som skickade det första Valentinkortet genom att lyckas smuggla ut ett brev till sin älskade, undertecknat “från din Valentin”.

Valentin blev efter sin död Sankt Valentin och hans dag började på allvar firas i England på 1400-talet. Det finns historiker som menar att det var då som det första Alla Hjärtans Dag-kortet skickades. Detta ska ha varit en dikt som Charles, Hertigen av Orleans, skickade till sin hustru 1415 då han satt fängslad i Towern i London. På 1800-talet hade seden att skicka Valentinkort blivit mycket utbredd i England och spred sig snabbt till USA. I USA är det fröken Esther Howland som får äran av att ha tillverkat och skickat de första korten. Hennes kort i tyg och spets blev så populära bland överklassen på 1870-talet att de kostade mellan 5 och 35 dollar! Valentinkort ansågs vid denna tid så vågade och rent av obscena att Chicagos postkontor vägrade att dela ut runt 25.000 kort. Post av denna alltför upprörande karaktär kunde inte alls lämpa sig för att bli utdelade av det amerikanska postväsendet!

Hos oss var det först på 50-talet som framförallt vissa varuhus och affärer började uppmärksamma Alla Hjärtans Dag och uppmuntra oss att köpa presenter och kort. Någon ordentlig fart på firandet har det väl dock blivit först på 90-talet då en genomgående trend verkar ha varit att vi tar till oss allt fler traditioner som är större i andra länder – och det är ju alltid trevligt att ha mer att fira och kanske särskilt att fira kärleken!

Visste du att…
Kvarlevorna efter Sankt Valentin fanns länge i Vatikanen i Rom. När den irländske pastorn John Spratt vid ett besök hos påve Gregorius XVI 1835 höll en ovanligt fin predikan, fick han som gåva relikerna efter Sankt Valentin med sig hem till Irland. De finns nu i Whitefriar Street Church i Dublin och varje år på Valentines Day ställs de ut i kyrkan för allmänhetens beskådan.

Hur ska man fira Alla Hjärtans dag? Laga en god middag till din älskade! Här hittar du ett förslag på en 3-rätters meny med ostron, jambalaya och choklad crepes – allt med inspiration från New Orleans>>

Sending
User Review
4.86 (7 votes)