Lekar och aktiviteter till 12-årskalas

12-årskalas lekar

När man ska planera ett 12-årskalas gäller det verkligen att lyssna noga på vad födelsedagsbarnet själv vill få ut av bjudningen. Nu är det för det mesta inte samma fokus på lek och stim som vid yngre åldrar, men 12-åringarna är samtidigt långt ifrån vuxna och har inte alltid själva kapaciteten att styra upp aktiviteter som stimulerar och underhåller alla i gruppen. Här gäller det att kliva försiktigt som vuxen och lyssna in både vad barnen verkar vilja och vad de behöver.

I den här åldern har barnen ofta älskade favoriter bland både mat och efterrätter. Och eftersom det nu inte längre behöver vara lika mycket fokus på vilken kalasmat som är praktisk, lättlagad och smidig så är det bra läge att låta födelsedagsbarnet få servera sina absoluta favoriter till kompisgänget. Låt maten ta plats och tid, gör en riktig festmåltid, oavsett om det som serveras är sushi, fläskfilé eller pestopasta! Våga duka med finglas och levande ljus, den högtidliga inramningen kommer sätta guldkant på din 12-årings firande!

Vill man fokusera ännu mer på just maten låter man gästerna själva laga maten och ställer till med ett “Mästerkockkalas!”. För visstt kan ett gäng 12-åringar åstadkomma en trerätters! Dela upp dem i mindre grupper, och låt en grupp göra förrätt, en grupp huvudrätt och en grupp efterrätt. Skriv ut recept och köp in ingredienser och låt dem fixa det hela själva, som förälder kan det vara bra att bara finnas till hands i bakgrunden och komma med lite tips eller hjälpa till och hitta de köksredskap som behövs.

Fler allmänna tips om att anordna barnkalas för lite äldre barn hittar du här!

Aktiviteter på 12-årskalas

Ett lite mer avancerat pyssel kan vara en rolig aktivitet på ett 12-årskalas. Butiker som Panduro och Slöjdetaljer har ofta bra pysselkit för att gjuta egna studsbollar, göra nyckelringar av minipärlor, skapa vackra askar eller pärla smycken. Det blir också roligt för gästerna att få något fint att ta med sig hem! Och visst kan även 12-åringar tycka det är urkul att få göra eget slime (även om de kanske inte skulle våga föreslå det själva)!

Underskatta inte heller de klassiska trädgårdsaktiviteterna som även vuxna gillar att roa sig med på partyn. Ett parti kubb med killgänget eller en turnering i dart med tjejgänget kan vara toppenmysigt, speciellt om det samtidigt serveras godisdrinkar och snacks!

Tema på 12-årskalaset

I den här åldern kan en hel del saker vara fruktansvärt pinsamt, exempelvis att klä ut sig, men plötsligt kan ditt barn också förvåna dig genom att tycka att ett beachparty skulle vara drömmen. Som förälder är det bara att försöka hänga med i svängarna och haka på ditt barn. Ge gärna många förslag, men ta det inte personligt om ditt barn dissar alla dina roliga idéer!

Även om det inte blir ett klassiskt temakalas uppskattar de allra flesta födelsedagsbarn festliga dekorationer som ballonger, konfetti och serpentiner. Heliumballonger brukar stå högt i kurs och ger riktigt bra partystämning, och ett glittrande draperi i dörröppningen ger härliga möjligheter till roliga entréer!

Topp 5 färdiga lekar och aktiviteter till 12-årskalas

1. Lös ett agentuppdrag i mobilen!

Låt barnen lösa ett kul agentuppdrag med hjälp av sin mobil och ledtrådar från högkvarteret. Kul och annorlunda. Du bestämmer när och var och planerar ert eget event på en liten arrangörssajt. Barnen löser sedan det hela genom att följa karta och svara på gåtor i mobilen!

Läs mer om TOP SECRET – Agenternas hemliga uppdrag>>

mobilskattjakt

2. Kalaslek med roliga tester!

Fixa ett “Bäst-i-test”-kalas med roliga tester – men gjorda för lagtävling! Superkul tester att välja mellan – allt i färdiga, fina brev!

Läs mer om Testat & Klart! här>>

3. Fixa ett kul kalas i skogen!

Låt barnen ge sig ut på skattjakt i skogen. I den här skattjakten följer de ett spår, det kan t.ex vara en redan utmärkt slinga i ett friluftsområde. På vägen ska de lösa gåtor tills de till slut kommer fram till målet där skatten väntar. Och kanske också en härlig öppen eld där man grillar korv och marshmallows!

Läs mer om “Det stora skogsäventyret” här>>

kalaslekar utomhus

4. Fly genom den förhäxade spegeln!

Det här är ett coolt och klurigt escape game som man enkelt kan fixa hemma. Barnen har blivit fångade på andra sidan den förhäxade spegeln i häxan Spellatrix slott – det handlar om att lista ut den magiska knackningen för att kunna fly tillbaka genom spegeln!

Läs mer om “Flykten genom den förhäxade spegeln” här>>

escape game 12 år

5. Musikquiz!

Kanske vill man bara ha mys, pyjamasparty eller “sleepover” på 12-årskalaset. Då kan det kanske passa bra att krypa upp i soffan och tävla i ett musikquiz och äta popcorn!

Läs mer om Melloquizet här>>

musikquiz mello
Sending
User Review
4.5 (2 votes)