Hur och när ska man bjuda in till fest?
Hur man utformar inbjudan beror ju så klart på vad det är för typ av fest. Ju mer formell festen är desto finare inbjudan och ju tidigare behöver den skickas ut. Till det stora bröllopet trycker man gärna upp en fin inbjudan och skickar ut den upp till ett halvår innan själva festen. Ju större och viktigare tillfället är desto viktigare är det ju också att de gäster som man inte vill vara utan kan vara med och ju tidigare skickar man då ut inbjudan. Ibland har man kanske inte alla detaljer klara för att skicka ut inbjudan men man vet vilket datum festen ska hållas, då är det smart att skicka ut ett “save-the-date” till gästerna och be dem boka in datumet och berätta att inbjudan kommer.
De allra flesta fester bjuder man dock in till lite mer informellt. Då kan man skicka inbjudan med post (för visst är det speciellt med kuvert i brevlådan som inte är räkningar!), med mail, med sms eller i social medier.
Checklista – vad ska det stå på inbjudningskort till fest?
Man kan välja att berätta mer eller mindre av planerna för festen – men några saker bör alltid finnas med:
- Vad är det för fest och är det eventuellt som firas?
Julfest, grillfest i trädgården, 50-årsfest, halloweenfest, cocktailparty, 80-talsfest osv. Festens “namn” säger gästerna en hel del om vad det är för typ av fest, man förstår grillfesten förmodligen är ganska informell, att man ska klä ut sig till halloweenfesten, att man ska ta med sig en födelsedagspresent till 50-årsfesten och att cocktailfesten kräver snyggare klädsel.
- Dag, tid och plats
- Vad krävs av gästerna?
Om man inte har en mer formell inbjudan där man anger klädsel i klädkoder kan det ändå vara bra att skriva något trevligt om planen för festen, tex. “klä dig gärna tidsenligt” till 80-talsfesten eller om man vill att gästerna ska klä sig på något annat sätt, tex kan man ha en “hattfest” – “alla tar på sig sin finaste hatt” (och så har man så klart omröstning och utser snyggaste hatten under kvällen). Kanske vill man också att gästerna ska ta med något annat, man kan ha knytis “ta med något att lägga på grillen, alla tillbehör finns” till grillfesten eller “ta med en liten julklapp, värde max 30 kr.” till julfesten (som man sedan spelar tärning om). Ju tydligare man är, desto roligare blir det för gästerna. Då behöver ingen känna sig osäker på vad som förväntas av dem, hur de ska klä sig och i övrigt bidra till feststämningen.
- Vad bjuder man på?
Om det inte känns som en självklarhet kan det vara bra att berätta om det bjuds på sittande middag, på buffé eller tilltugg, kallar man festen “cocktailparty” är det nog ingen som förväntar sig en middag, men man kan förtydliga och skriva “vi bjuder på klassiska cocktails, tilltugg och canapéer”. Bjuder man tex. på glöggmingel kan det vara bra att skriva “vi bjuder på glögg och tilltugg” alternativt “vi dukar fram julbordet” så att gästerna vet om de ska komma sugna eller hungriga. Det kan också vara bra att ge en hint om när det blir mat, bjuder man tex in till en sommarfest på eftermiddagen och planerar en senare middag kan man skriva “Vi börjar med lekar kl 16 och i god tid innan solen gå ner tänder vi grillen”, det är särskilt värdefull information för barnföräldrar, då vet de att maten dröjer och att det är smart att stoppa i barnen ett mellis innan man går hemifrån.
- Barn eller inte?
Beroende på vad man har för umgänge är det kanske en självklarhet om barnen följer med eller inte. Men det skadar aldrig att vara tydlig, och man kan göra det på ett trevligt sätt. Är det en fest där hela familjen är välkommen kan man skriva just det, “Hela familjen är välkommen på Halloweenfest till…”. Ibland vill man ha en helt vuxen fest, då är det också bra att vara tydlig och det är helt i sin ordning att skriva “Vi älskar era ungar, men just den här kvällen vill vi fira utan dem”.
- OSA?
För din egen skull, be gästerna svara och berätta om man kommer eller inte. De flesta som blir bjudna på fest svarar ju så klart. Men det kan vara bra att sätta ett datum för svar, ibland är det ju praktiska detaljer som är beroende av hur många man blir och då är det bra att samla in alla svar i god tid. Man kan på ett oformellt sätt skriva “Låt oss veta om ni kan komma, gärna innan den x/x.” Är det stor fest och man bjuder gäster som man inte har så tät kontakt med är det bra att också ange tex. ett telefonnummer dit man svarar så att ingen behöver känna sig osäker (inte minst viktigt på barnkalasinbjudningarna där det kan vara svårt för alla att hålla reda på alla barn och föräldrar i klassen).
Hur ska inbjudningskort till fest se ut?
Ett inbjudningskort kan man göra genom att köpa ett färdigt kort att skriva på, man kan trycka ett eget kort eller man kan knepa och knåpa ihop ett eget med fin layout på datorn eller för hand – allt beroende på typ av fest, hur ambitiös man är och hur mycket tid det finns att tillgå. Gör man ett fint inbjudningskort i digitalt format, kan man både skriva ut det och skicka filen på mail, det kan vara smidigt om man har bråttom.
Har man ett tema på festen är det så klart kul att göra en inbjudan som “matchar”. Har man en 80-talsfest får inbjudan gärna vara i neon, bjuder man in till Halloweenfest är kanske inbjuda skriven på pergament och hoprullad, ombunden med ett snöre.
Tips!
Vill du hellre skicka inbjudningskort med sms?
Då finns det en smidig app där du gör fina inbjudningar med bild och text och skickar med sms. I appen kan du dessutom enkelt hålla reda på vem som kommer på festen! Appen är gratis att ladda ner och använda.