Lekar till 7-årskalas

7-årskalas

Dags för 7-årskalas! Att få en 7-åring i huset betyder såklart ett ypperligt tillfälle att ställa till med kalas! Men hur ska du styra upp ett bra kalas för ett förväntansfullt födelsedagsbarn och ett helt gäng taggade skolkompisar? Vi tipsar om roliga aktiviteter och små knep för att få partyt att rulla på bra.

I 7-årsåldern kan skillnaden på barnens mognad vara ganska stor. Vissa kan läsa själva och följa lite klurigare instruktioner, andra är fortfarande mest intresserade av lek och bus. Att vara en närvarande vuxen som styr kalasets riktning är ofta nödvändigt, men det kan också vara skönt att ge lite utrymme för fri lek. Har du äldre syskon, kusiner eller liknande i familjen kan det vara oerhört populärt att låta dessa få hålla i en lek eller aktivitet. Det blir vinst både för syskonet som får vara lite ledare, för dig som förälder som får en smula andrum och avlastning och för kalasbarnen som får en cool förebild att se upp till.

Letar du efter allmänna tips kring barnkalas? Läs mer här!>>

Aktiviteter på 7-årskalas

Att låta hela eller delar av kalaset vara utomhus har många fördelar. Det är lättare att få rum med många gäster, det blir mindre att städa hemma och utomhusmiljön erbjuder massor av roliga aktiviteter. 7-åringar har generellt fortfarande massor av spring i benen, så lekar och aktiviteter där barnen kan få ut sin energi brukar vara lyckat, och detta fungerar som bäst utomhus. 5-kamp, tipspromenad, skattjakt och bollekar brukar vara uppskattat och kul oavsett om kalaset går av stapeln i en park, i din trädgård eller i skogen. Är det något positivt som coronapandemin har lärt oss är det att det finns massor av platser i naturen och i det offentliga rummet där vi kan träffas, umgås och ha kalas!

7-årskalas

Det stora skogsmysteriet – en superrolig skattjakt i skogen eller parken!

Skattjakten gör barnen genom att följa ett spår och på vägen lösa gåtor. För varje gåta får de fram en bokstav som de fyller i på sin skattkarta. När alla gåtor är besvarade ska de få fram ett lösenord som leder till skatten! Skattjakten kan göras var som helst utomhus, du bestämmer var och hur långt barnen ska gå. Superkul både för få barn – och många, uppdelade i grupper.

Läs mer, beställ och ladda ner här>>

Fler roliga utomhuslekar hittar du här! >>

Men visst kan ett litet och intimt kalas inomhus vara precis det rätta för just ditt barn! Är man färre på kalaset kan man också få tid och utrymme att göra lite mer avancerade aktiviteter. Kanske det lilla kompisgänget vill dekorera sina egna cupcakes, spela ett lite klurigare brädspel, leka charader eller köra en datorspelsturnering!

Tema på 7-årskalas

Att hitta på ett tema till 7-årskalaset är inte alltid så lätt, det finns ju så oändligt mycket kul teman att välja bland! Har ni svårt att välja så prova att låta er inspireras av årstiden. Infaller kalaset i anslutning till Halloween, påsk eller midsommar kan dessa få bli teman till partyt. Gör ett mysigt höstkalas med varm choklad, höstlövspyssel och spännande skattjakt i skymningen! Eller bjud in till ett Valborgskalas med korvgrillning över vårelden.

5 kalaslekar efter säsong för 7-årskalas!

Här är fem tips på temaskattjakter som passar perfekt om man vill ha kalas efter säsong. Med ett mysterium som håller ihop och förtydligar “temat” är kalaset nästan fixat. Duka efter säsong och bjud på lite gott att äta som passar sammanhanget! De passar så klart också bra om det inte är kalas, utan familjefest, eller kanske bara en extra fest för de närmaste kompisarna, påskmys, busig halloweenfest, eller julpyssel!

Vinterkalas utomhus med Vintermysteriet

Fixa 7-årskalas utomhus på vintern! Grilla korv och marshmallows och bjud på varm choklad! Låt sedan barnen lösa det spännande “Vintermysteriet” där de måste hjälpa kung Frost att hitta de sex magiska iskristallerna som vårälvan Primavera har stulit! Läs blogginlägget om hur “Kalasmamman” fixade dotterns vinterkalas.

barnkalas 7 år

Påskpyssel med rolig äggjakt

Fixa påskmys med pyssel och äggjakt! Måla ägg, bjud på en minipåskbuffé och låt barnen gå på äggjakt! I skattjakten “Äggjakten” finns en kul historia om de busiga kycklingarna som stulit mamma Agdas ägg – barnen måste hjälpa och som belöning kanske de hittar godisfyllda ägg!

Sommarkalas med Sommarmysteriet

Man hoppas på sol och dukar så klart utomhus och bjuder på jordgubbstårta och saft! Somrigare finns inte! I skattjakten “Sommarmysteriet” maxas sommarkänslan! Barnen hittar en flaskpost från kapten Krok som har blivit tillfångatagen av pirater. Piraterna begär sex guldmynt som lösensumma för att släppa Kapten Krok – och barnen måste hjälpa genom att lösa somriga gåtor och utmaningar för att hitta mynten!

7-årskalas sommar

Halloweenfest med Halloweenäventyret på spökslottet

Halloween har blivit en av barnens favorithögtider och kalas med halloweentema kan man ha hela hösten! Släck ner huset, pynta med benrangel och bjud på läcker men lite läskig halloweenmat och så klart ett mysrysigt halloweenäventyr! I skattjakten “Halloweenäventyret på spökslottet” ska barnen lösa åtta kluriga gåtor för att hitta vägen till spökslottets skattkammare!

halloweenfest 7 år

Julkalas med Julmysteriet

För kalas i slutet av november och december kan man så klart ha den hett efterlängtade julen som tema! Bjud på spett med prinskorv och köttbullar och lite annat juligt och låt barnen själva dekorera pepparkakorna till julmusten och sedan så klart rädda julen i en julkulig skattjakt! I “Julmysteriet” har den ovanligt tankspridde tomtenissen Ture har slavat bort påsarna med Tomtens magiska stoft som gör att renarna kan flyga! Barnen behöver rycka ut och hitta påsarna om tomten ska kunna dela ut några julklappar i år!

skattjakt jul

Psst! Massvis mer mer tips för kalas och fest efter säsong hittar du i menyn ovan under “Årets högtider”.

Fler roliga skattjakter till 7-årskalaset med andra teman hittar du här>>

Sending
User Review
4 (2 votes)